Tensiuni Kyiv-Berlin: Zelenski îl ia la țintă pe cancelarul Olaf Scholz în pofida noului pachet de sprijin militar furnizat de Germania forțelor ucrainene. Motivul nemulțumirii președintelui ucrainean


Tensiuni Kyiv-Berlin: Zelenski îl ia la țintă pe cancelarul Olaf Scholz în pofida noului pachet de sprijin militar furnizat de Germania forțelor ucrainene. Motivul nemulțumirii președintelui ucrainean

Chiar dacă Guvernul Germaniei a livrat un alt lot de sprijin militar Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski l-a criticat aspru pe cancelarul german Olaf Scholz pentru că nu a aprobat și furnizarea rachetelor de croazieră Taurus, de fabricație germană.

Președintele ucrainean a mers mai departe, sugerând că reticența lui Scholz s-ar datora faptului că acesta ar păstra armele cu rază de acțiune de 500 km pentru a apăra Germania de amenințarea rusă. 

"Din câte am înțeles, cancelarul consideră că, deoarece este un reprezentant al unui stat non-nuclear, aceasta este singura armă pe care o are Germania, că e cea mai puternică", a spus Zelenski despre rachetele Taurus într-un interviu acordat pentru Politico.

"Scholz mi-a împărtășit mesaje, spunându-mi că nu poate să-și lase țara fără o armă atât de puternică", a adăugat Zelenski.

Scholz a explicat însă public, de câte ori a avut ocazia, că refuză trimiterea rachetelor Taurus în Ucraina deoarece o astfel de mișcare ar putea duce la o escaladare a războiului și ar putea chiar trage Germania într-un conflict direct cu Rusia. Scholz se prezintă ca un lider care poate oferi ajutor Ucrainei fără a depăși liniile care ar duce la un război mai larg, ceea ce a făcut ca unii politicieni din cadrul propriului său Partid Social Democrat să îl numească chiar "cancelar al păcii" pentru această abordare. 

"Aceasta este o linie pe care nu vreau să o trec în calitate de cancelar", a zis Scholz în martie. 

"Am responsabilitatea de a împiedica Germania să se implice în acest război", a continuat Scholz. 

Zelenski a precizat că Scholz vede de fapt rachetele Taurus drept un element de descurajare a unei lovituri nucleare, deși "orice rachetă", a adăugat președintele ucrainean, "nu va proteja pe nimeni de lovituri nucleare, dacă, Doamne ferește, izbucnește un război nuclear". (sursa: Politico)

Site-ul Guvernului german a raportat miercuri că Germania a livrat, printre altele, două tancuri de deminare WISENT 1; 11 sisteme de deminare controlate și protejate de la distanță; 3 pluguri pentru deminare; 70 de camere cu infraroșu; 24 de motoare exterioare pentru bărci; 5.000 de detonatoare, 6000 de obuze de 155 mm pentru artilerie și a instruit compania Rheinmetall să furnizeze Ucrainei 20 de vehicule de luptă de infanterie Marder.

În plus, au fost trimise în Ucraina și 16 drone de recunoaștere Vector și 30 drone de recunoaștere RQ-35 Heidrun, precum și 30 de seturi de instrumente de contramăsuri împotriva dronelor. Înainte de asta, Germania a anunțat că a pregătit un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, estimat la 500 de milioane de euro. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.