Deși Macron a adoptat o linie mai dură împotriva Rusiei, Franța continuă pe de altă parte să finanțeze mașinăria de război moscovită. Suma plătită în acest an Kremlinului pentru gaze naturale lichefiate


Deși Macron a adoptat o linie mai dură împotriva Rusiei, Franța continuă pe de altă parte să finanțeze mașinăria de război moscovită. Suma plătită în acest an Kremlinului pentru gaze naturale lichefiate

Deși președintele francez Emmanuel Macron a adoptat recent o linie mai dură împotriva Kremlinului, precizând printre altele că nu exclude trimiterea de trupe în Ucraina, au apărut în același timp informații conform cărora Franța a plătit anul acesta Rusiei peste 600 de milioane euro pentru gaze naturale lichefiate. Potrivit Politico, în primul trimestru al acestui an, Franța a înregistrat o creștere semnificativă a transporturilor de gaze naturale lichefiate din Rusia, în comparație cu alte țări din UE.

Un oficial al Ministerului francez al Economiei a precizat că Parisul este angajat în discuții cu partenerii UE pentru a reduce dependența de combustibilii fosili ruși și a atribuit creșterea importurilor de gaze rusești mai multor cauze, printre care au figurat și grevele care au perturbat fluxurile normale din anul precedent. 

"Acesta nu este un subiect ușor", a recunoscut un oficial francez pentru Politico. 

"Dacă continuăm să plătim gazele pe care nu le importăm, nu are rost", referindu-se la contractele pe termen lung pe care TotalEnergies le-a semnat și care o obligă să cumpere gaze naturale lichefiate din Rusia.

Franța insistă - conform Politico - că este blocată într-un acord pe termen lung cu Rusia, care e foarte complex din punct de vedere juridic și din care este dificil de scăpat, precizând totodată că achizițiile sale de gaze sunt necesare pentru a menține aprovizionarea către gospodăriile din întreaga Europă.

De asemenea, oficialul a remarcat că Franța servește și drept una dintre rutele de tranzit importante pentru gaze lichefiate, de care beneficiază și alte țări, de pildă Italia. Dar criticii au spus că Parisul ar putea face mai mult pentru a reduce achizițiile blocului european, argumentând că inacțiunea e cauzată parțial de rezistența exercitată de gigantul energetic național al Franței, TotalEnergies.

Guvernul francez explorează opțiuni alternative de aprovizionare, acordând în același timp prioritate securității energetice europene, a subliniat purtătorul de cuvânt, reiterând angajamentul Franței de a elimina treptat dependența de combustibilii fosili până în 2027.

Franța nu este singura țară care alimentează Moscova cu bani, cumpărându-i gazele. Cel puțin nouă țări membre ale UE cumpără în continuare gaze naturale lichefiate ruse, însă puterea de la Paris a avut cele mai mari volume importate în 2023 și 2024, conform datelor oficiale de transport maritim.

Un diplomat dintr-un stat membru al UE a spus următoarele cu privire la această situație: "Nu se poate ca Franța, pe de o parte, să spună că trebuie să fim duri cu Rusia și, pe de altă parte, să-i plătească bani grei". (sursa: Politico)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.