Vești excelente! Producătorii ruși au de făcut față unei crize majore: De teama SUA, băncile chineze nu mai permit plățile din Rusia către furnizorii de componente din China


  • ACP
  • Apr 11, 2024 14:36
  • 430
Vești excelente! Producătorii ruși au de făcut față unei crize majore: De teama SUA, băncile chineze nu mai permit plățile din Rusia către furnizorii de componente din China

De teama sancțiunilor Washingtonului, băncile chineze au început să blocheze treptat plățile efectuate din partea companiilor rusești pentru componentele și kiturile din China, folosite la asamblarea electronicelor.

Potrivit publicației ruse Kommersant, primele dificultăți de plată au apărut încă din luna decembrie 2023, dar au vizat mai mult produsele finite.

De la sfârșitul lunii martie, producătorii ruși de electronice au primit mesaje de la partenerii chinezi în care se transmite că plățile din partea entităților juridice ruse nu trec prin băncile chineze, bănci care au început să blocheze plățile pentru furnizarea de componente și kituri pentru asamblarea electronicelor, cum ar fi procesoare, carcase pentru dispozitive, ecrane, dar și servere și sisteme de stocare a datelor. Plățile pentru componente și kituri au fost blocate "chiar și pentru acele organizații care au încheiat cu clienții ruși contracte pe termen lung pentru producția și furnizarea de componente pentru asamblarea electronicelor", conform Kommersant, care citează mai multe surse din industrie.

Faptul este foarte grav pentru producătorii ruși, deoarece companiile chineze dețin monopolul pentru Rusia. Pe cale de consecință, companiile rusești urmează să întâmpine dificultăți și întârzieri serioase de producție din aceasta cauză.

Patronul unei companii ruse a confirmat pentru Kommersant că problemele legate de plăți au început din decembrie 2023, când structurile financiare chineze nu au procesat "plățile pentru bunuri de la persoane juridice ruse pentru furnizarea de produse finite (calculatoare, sisteme de stocare, servere etc.), iar de la începutul lunii aprilie au apărut problemele pentru componente și kit-uri". 

"Dezvoltatorii autohtoni care au comandat componente din China nu pot începe asamblarea finală a produselor lor în Federația Rusă", a mai spus patronul companiei ruse. 

Probleme cu logistica financiară prin intermediul băncilor chineze sunt observate în cazu plății pentru aproape toate bunurile și serviciile, spune Vitaly Mankevich, președintele Uniunii Industriașilor și Antreprenorilor Ruso-Asiatici: "În decembrie 2023, autoritatea americană de reglementare i-a adunat pe șefii organizațiilor bancare chineze și i-a amenințat că va impune sancțiuni împotriva acestora dacă se descoperă o cooperare cu entitățile juridice rusești. Prin urmare, perspectivele nu sunt încă luminoase".

Președintele brokerului vamal și logistic KBT, Yulia Shlenskaya, a spus că "problema generală cu plățile către China a început să crească în jurul lunii februarie și, s-ar putea spune, a atins punctul culminant în aprilie". Mai mult de jumătate dintre importatori sunt în situația de a nu putea face plățile către furnizorii chinezi, indiferent dacă este sancționat produsul importat, banca expeditoare sau banca chineză pe care o folosește furnizorul chinez, a mai zis Shlenskaya.

Din acest motiv transporturile de mărfuri din China au scăzut de aproximativ trei ori și încă nu au fost găsite scheme de plată care să asigure că plata este făcută, a mai precizat Yulia Shlenskaya pentru Kommersant. Astfel, este întârziată producția de electronice autohtone cu aproximativ șase luni, "deoarece în următoarele două-trei luni nu vor fi livrări de componente și asamblare pentru producătorii ruși". (sursa: Kommersant)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.