VIDEO. Nicușor Dan despre marea cârdășie a instituțiilor statului cu mafia imobiliară: „Avem o corupție uriașă în domeniu și niciun corupt. Parchetul nu funcționează!” / Primarul dezvăluie și la cât ajung „foloasele necuvenite” pentru fiecare sector în parte / Dacă ajunge edil al Capitalei, Piedone va colabora fără probleme cu rechinii din imobiliare


VIDEO. Nicușor Dan despre marea cârdășie a instituțiilor statului cu mafia imobiliară: „Avem o corupție uriașă în domeniu și niciun corupt. Parchetul nu funcționează!” / Primarul dezvăluie și la cât ajung „foloasele necuvenite” pentru fiecare sector în parte / Dacă ajunge edil al Capitalei, Piedone va colabora fără probleme cu rechinii din imobiliare

Întrebat la B1TV despre cum ar arăta Bucureștiul într-un eventual mandat Cristian Popescu Piedone, actualul primar al Capitalei a arătat că edilul de la Sectorul 5 (fost primar al Sectorului 4) nu a avut nicio problemă să colaboreze cu mafia imobiliară. Nicușor Dan a explicat apoi pe larg cum au colaborat administrațiile anterioare al PMB, dar și cele de sector (care încă o mai fac însă) cu mafia imobiliară și la ce sume amețitoare ajung „foloasele necuvenite” din acest domeniu.

„Una din principalele probleme pe care orașul ăsta le-a avut în ultimii 20 de ani a fost complicitatea politicienilor, primarilor, consilierilor locali, generali cu mafia imobiliară. Ăsta e primul pericol. Și domnia sa, în calitate de primar al Sectorului 4 și apoi al Sectorului 5, nu a avut nicio problemă să colaboreze cu oamenii ăștia. Vă aduc aminte că a dat nu știu câte autorizații de construire în Parcul Tineretului, unele dintre ele anulate de mine, în vechea mea calitate de ong-ist, în instanță. Deci n-ar avea o problemă să continue ce a fost până în 2020. Și după care, ce am văzut acum la Sectorul 5, licitații de zeci de milioane de euro pe care le câștigă „întâmplător” colegi de partid. Deci o întoarcere la administrația locală din anii 1990-2000”, a precizat Nicușor Dan. VIDEO la finalul textului!

Despre litigiile Primăriei Generale cu rechinii imobiliari și despre corupția din zona asta, primarul Capitalei a precizat:

„Cred că toți bucureștenii văd că orașul ăsta s-a dezvoltat necontrolat și într-un mod corupt. Adică sunt mii de exemple de blocuri între case, de spații verzi care au dispărut ca să se construiască blocuri, de blocuri pe malul lacului, unde ai o fâșie de protecție de 50 de metri, de cartiere care nu au școală și grădiniță și toată lumea se urcă în mașină să-și ducă copiii la școală etc. 

Ce e mai puțin vizibil e mecanismul prin care lucrurile astea se întâmplă, adică faptul că avem și am avut primari care dau autorizații de construire nelegale. Pentru noi, la Primăria Capitalei, pe autorizațiile emise de vechea administrație, 50% dintre cele care sunt atacate în instanță de vecini sunt anulate. Deci ăsta e gradul de ilegalitate care era la Primăria Capitalei. Și la primăriile de sectoare e cam același lucru. (…)

Și după ce că sunt primari care dau (autorizații) avem și o instituție de control – Inspectoratul de Stat în Construcții – care nu funcționează, adică nu controlează, avem prefectul care nu controlează și avem, mai ales, Parchetul…noi avem o corupție în zona imobiliară, pe care o vedem, și nu avem niciun corupt pentru că Parchetul nu funcționează. 

Și ultima fază a acestei chestiuni a fost între 2018 și 2020, când s-au dat așa-numitele PUZ-uri de sector care practic dublau, densificau și mai mult ceea ce e Bucureștiul nostru aglomerau și pe astea…ar fi un scandal cât casa, în mod normal, ca un Consiliu General (administrația PSD-ALDE) de atunci să reglementeze întreaga dezvoltare a Bucureștiului cu niște documente din care patru sunt anulate definitiv de instanță și două suspendate. Dar fiind o chestiune tehnică, lumea nu-i penalizează așa cum ar trebui”.

Despre „foloasele necuvenite” pentru PUZ-uri care sunt chiar și de ordinul miliardelor de euro:

„Da. Noi avem șase PUZ-uri, cele din zona de sud (foloasele necuvenite) sunt de ordinul sutelor…vă dau un exemplu. 

În Sectorul 4 aveam cam 50 de hectare de sere care erau prevăzute ca sere în Planul Urbanistic General (PUG) și, prin diverse PUZ-uri, ele au devenit construibile și acolo s-a construit un cartier din care ieși cu dificultate cu mașina pentru că s-au lăcomit așa de tare pentru că nici trotuare nu sunt și sunt străzi de șapte metri. (…) În Occident, unde s-a întâmplat un fenomen asemănător,  dar în urmă cu zeci de ani, astfel de cartiere au devenit ulterior ghetouri. Deci acolo aveam sere și dacă foloseai acel teren ca seră, el are un preț, dacă îl folosești ca și construibil, el capătă un alt preț. Și dacă înmulțești diferența acestor prețuri cu 50 de hectare, găsești 200 de milioane de euro. Așa, dintr-un vot în Consiliul General. Și e vorba doar de o bucățică mică din Sectorul 4. Deci pe Sectoarele 3, 4, 5, 6 care sunt cumva în zona de sud, foloasele necuvenite, câștigul total, doar din această ridicare de mână, este de ordinul sutelor de milioane de euro. Pe Sectoarele 1 și 2, care sunt în zona de nord, se depășește miliardul de euro”.  

„De multe ori este vorba și despre complicitatea parlamentarilor pentru că, dacă nu acționează instituțiile astea (de control al construcțiilor), erau câteva ONG-uri răzlețe care acționau, mergeau în instanță. Și Parlamentul a dat o lege, în urmă cu un an sau doi, care restrânge drepturile acestora. Este o chestiune care ține de calitatea vieții, în mod evident, pentru că vedem traficul pe care îl avem și e și o chestiune de justiție. 

Adică vedem zilele astea fel de fel de anchete DNA, cum e viceprimărița din Brașov care a dat un spațiu unui ONG să facă o expoziție și e anchetată pentru conflict de interese și, pe de altă parte, eu am făcut o plângere din 2019 pentru PUZ Sector 3 și am spus că sunt foloase necuvenite de ordinul sutelor de milioane de euro și dosarul ăsta zace în continuare”. 



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.