EXCLUSIV Daniel Uncu îl umilește pe Ciolacu: "Ce înțelege el, din arealul lui de covrigăruț de la chioșcul din colț, din tot ceea ce înseamnă geopolitică și geostrategie?!". Jenantul episod în care premierul PSD l-a atacat pe Șeful Statului Major al Apărării pentru că și-a permis să avertizeze asupra pericolului ce vine dinspre Kremlin


EXCLUSIV Daniel Uncu îl umilește pe Ciolacu: "Ce înțelege el, din arealul lui de covrigăruț de la chioșcul din colț, din tot ceea ce înseamnă geopolitică și geostrategie?!". Jenantul episod în care premierul PSD l-a atacat pe Șeful Statului Major al Apărării pentru că și-a permis să avertizeze asupra pericolului ce vine dinspre Kremlin

Într-un interviu acordat recent publicației noastre, vicepreședintele partidului Alternativa Dreaptă, Daniel Uncu, candidat la alegerile europarlamentare din acest an, l-a criticat pe premierul pesedist al României, Marcel Ciolacu, pentru reprobabilul episod în care a desconsiderat avertismentul binevenit lansat de către șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță, conform căruia românii trebuie să se pregătească pentru cel mai negativ scenariu, respectiv cel al extinderii invaziei ruse. 

În acest context, Daniel Uncu a pus la îndoială, într-un mod expresiv, capacitatea premierului României de a lua decizii ce țin de planul geopolitic și securitar: "Ce înțelege el, din arealul lui de covrigăruț de la chioșcul din colț, din tot ceea ce înseamnă geopolitică și geostrategie". 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV România, corigentă în NATO din cauza USL. Daniel Uncu ia la țintă comasații pe tema insuficientelor cheltuieli destinate Apărării: "Ați înnebunit?! Este vorba despre trădarea intereselor naționale!"

Nu în cele din urmă, candidatul AD la europarlamentare a oferit un exemplu sugestiv care relevă faptul că Armata Română este deficitar înzestrată, ceea ce devine și mai scandalos în condițiile în care Guvernul României a mințit NATO, cheltuind doar 1,6% din PIB pentru Apărare în anul 2023, deși a promis o alocare de 2,5% din PIB. 

Podul.ro: Apropo de Guvernul României și de modul în care abordează problematica apărării, merită amintit faptul că șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță, a spus "Pregătiți-vă, căci pericolul există!". 

Daniel Uncu: Și "Dați-ne legislația, astfel încât să ne putem mișca!". 

Podul.ro: Cu toate acestea, Ciolacu a intervenit și a spus că nu există niciun pericol. Cum vedeți această abordare a premierului României? 

Daniel Uncu: Consider că avem pe de-o parte pragmatism și realism militar în cazul șefului de Stat Major, încercând să tragă o serie de semnale de alarmă referitoare la cadrul legislativ care blochează reacțiile Armatei Române în caz de atac și, pe de altă parte, un fost...

Podul.ro: Covrigar.

Daniel Uncu: Covrigar, dar nu am nimic cu covrigarii, sunt oameni minunați și cumpăr covrigi în fiecare zi. Dar pot eu să fiu fericit că un covrigar e prim-ministrul României? Ce fel de decizii ia acest personaj? Ce înțelege el, din arealul lui de covrigăruț de la chioșcul din colț, din tot ceea ce înseamnă geopolitică, geostrategie, economie, finanțe?! A, bun, poate că a mai învățat între timp, dar când șeful Statului Major vine și spune "Stimate domnule prim-ministru, avem o problemă! Rezolvați legislația pentru că aveți majoritate în Parlament, căci în caz contrar ne legați de mâini și de picioare!"...

Podul.ro: Exact aceeași coaliție a transmis că au fost puse bazele acestui mariaj politic, întrucât este necesară stabilitatea pe fondul războiului din proximitate, însă nu observăm nicio acțiune dintr-o astfel de perspectivă. 

Daniel Uncu: Nimic! Dau un exemplu. Ați văzut dvs. echipe specializate care să verifice câte buncăre anti-bombardament există la subsolul blocurilor în București, în Timișoara, în Craiova? Eu nu am văzut. Avem cumva un recensământ al acestor adăposturi militare? Să vă mai dau un exemplu. Am un prieten în București, al cărui nume nu-l pot spune, care s-a trezit într-o zi acasă cu doi băieței îmbrăcați frumos militar care l-au invitat la unitatea militară. Dânșii i-au transmis că a fost chemat pentru că trebuie să avem în vedere acest tip de recrutare din când în când. Iar el, în vârstă de 60 de ani, a început să râdă: "Dumneavoastră vorbiți serios?". Îi dăduseră echipament, cască, iar la final arma. Ce pistol credeți că i-au dat? Un Carpați. Cu ăla nici găini nu poți să omori dacă nu ești atent. Măcar un pistol Makarov de-i dădeau. Noi nu avem nici pistoale! 

Vedeți video de la 43:30: 



Amintim că premierul Ciolacu l-a atacat în luna februarie pe șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Vlad Gheorghiță, reproșându-i că inflamează spiritele inutil.

"Pe mine ce mă deranjează este contextul. În momentul în care orice ţară trebuie să se pregătească şi pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în faţă contextul războiului din Ucraina, şi că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România… Nu vine de acolo niciun pericol! Dar, cu adevărat, ne trebuie o ţară normală, şi atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat, plătit, în care oamenii se instruiesc şi învaţă «basic»-ul în arta apărării", zicea Ciolacu. 

Ciolacu a adăugat, totuși, că generalul român a avut o abordare corectă, "dar nu trebuia dat cu toporul, în contextul unui război de la frontieră, ca România să înțeleagă din acea știre că «aoleu, vine războiul peste noi!». Nu vine niciun război!". (sursa: Ziariștii)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.