Zeci de supraviețuitori ai masacrului de la Festivalul de Muzică Nova, din 7 octombrie 2023, s-ar fi sinucis din cauza traumelor insuportabile. Supraviețuitorii acuză statul israelian de nepăsare crasă, incompetență și lipsă de empatie


Zeci de supraviețuitori ai masacrului de la Festivalul de Muzică Nova, din 7 octombrie 2023, s-ar fi sinucis din cauza traumelor insuportabile. Supraviețuitorii acuză statul israelian de nepăsare crasă, incompetență și lipsă de empatie

Aproximativ 50 de supraviețuitori ai masacrului comis de Hamas la Festivalul de Muzica Nova, din 7 octombrie, s-ar fi sinucis, însă acest număr era valabil acum două luni și e posibil să mai fi crescut între timp, a afirmat Guy Ben Shimon, supraviețuitor al masacrului, potrivit canalului i24news.tv.

Ben Shimon a vorbit, marți, în Knesset în cadrului unei audieri parlamentare a comisiei de audit care urmărește tratamentul aplicat supraviețuitorilor masacrului din 7 octombrie. 

„Puțini știu, dar au existat aproape 50 de sinucideri printre supraviețuitorii de la Nova. Acest număr, care era adevărat în urmă cu două luni, s-ar putea să fi crescut de atunci", a declarat Ben Shimon, subliniind că mulți dintre prietenii săi care au scăpat din masacru nu și-au mai putut reveni din ceea ce au trăit.

„Există mulți supraviețuitori spitalizați cu forța din cauza stării lor psihice precare. Prietenii mei nu sunt capabili să se ridice pat. În aceeași situație sunt și eu", a mai spus supraviețuitorul.

„Sunt practic incapabil să fac ceva. A trebuit să îmi iau un câine pentru a mă ajuta să supraviețuiesc în viața de zi cu zi. Obiectivul pentru noi toți este să ne întoarcem la muncă și să funcționăm normal, dar nu putem face acest lucru fără un ajutor adecvat", a adăugat Ben Shimon.

Audierea parlamentară s-a axat pe presupusele eșecuri ale organismelor de stat față de supraviețuitorii din 7 octombrie. Au existat plângeri cu privire la dificultățile, în special birocratice, cu care s-au confruntat aceștia pentru a le fi recunoscută tulburarea de stres post-traumatic, precum și pentru a primi îngrijirile necesare.

„De ce trebuie să dovedesc în mod constant ce am trăit? De ce sunt obligată să revin la detaliile a ceea ce am trăit pentru ca ei să mă creadă?", a întrebat Naama Eitan, o altă supraviețuitoare a festivalului de muzică, în timpul audierii.

„Am participat la un studiu care mi-a monitorizat pulsul și alți parametri și care a dezvăluit cât de rea este sănătatea mea. Dorm în medie două ore pe noapte. În fiecare dimineață, la ora șapte, retrăiesc momentele în care eram ascunsă în tufișuri, cu teroriștii trecând pe lângă mine. Nu mă mai pot deplasa singură, trebuie să fiu însoțită în permanență", a descris ea.

În timpul atacului condus de Hamas, 364 de persoane au fost ucise cu brutalitate la Festivalul de muzică Nova. 

Potrivit unor studii recente, 600.000 de israelieni erau în așteptare de suport psihologic specializat ca urmare a masacrelor din 7 octombrie.

Potrivit i24news.tv, ministerul israelian al Sănătății a precizat că nu are informații sau statistici care să confirme declarația cu privire la cei 50 de supraviețuitori care s-ar fi sinucis.

Luna trecută, ostatica eliberată Moran Stella Yanai s-a declarat alarmată în privința felului în care statul israelian a înțeles să se ocupe de supraviețuitori, declarând pentru Canalul 12 că, de la eliberarea sa din noiembrie, a fost surprinsă că nimeni nu a sunat-o vreodată pentru a verifica starea ei (psihică).

„Niciun oficial nu a pus mâna pe telefon să se intereseze: „Ești bine?" 

„Dacă vor să știe ce se întâmplă cu adevărat, ar trebui să închidă camera, să închidă ferestrele, să nu mai mănânce, să nu mai bea, să ceară permisiunea de a respira și atunci poate vor înțelege - și să facă asta timp de cinci luni, în teroare”, a spus ea.

„Poate atunci vor arăta un strop de empatie”, a mai supus supraviețuitoarea.

Pe lângă masacrele comise, teroriștii Hamas și alte cinci grupuri armate au luat aproximativ 240 de ostatici pe care i-au dus în Gaza.

Un supraviețuitor al Festivalului a declarat că, în urma teroriștilor, a rămas „o apocalipsă de cadavre, fete fără haine, unele ciopârțite după ce au fost violate, cadavre fără părți superioare, altele fără părțile inferioare". 

Yoni Saadon, alt un supraviețuitor al festivalului de muzică pacifistă, a afirmat că a asistat la violul unei tinere care a îndurat violențe inimaginabile. El a povestit că victima le-a cerut teroriștilor s-o omoare. „Când au terminat, au râs, iar ultimul dintre violatori  a împușcat-o în cap".

Un alt martor a declarat că a văzut o tânără rănită la spate, violată de un terorist și trasă de păr de un altul. „De fiecare dată când femeia opunea rezistență, teroristul o înjunghia”, a relatat martorul potrivit The Daily Mail. 

Nu mai puțin de 1.170 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în timpul asaltului surpriză al Hamas din 7 octombrie. 

Israelul a ales să răspundă atacului cu un bombardament devastator asupra Fâșiei Gaza, soldat, până în prezent, cu peste 33.800 de morți, potrivit oficialilor locali palestinieni.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.