Ucraina, tot mai aproape de a pierde războiul cu Rusia și de a deveni istorie. Mai multe fronturi importante s-ar putea prăbuși în această vară. Vestul cunoaște exact situația, dar ezită, contribuind, de fapt, la victoria lui Putin


Ucraina, tot mai aproape de a pierde războiul cu Rusia și de a deveni istorie. Mai multe fronturi importante s-ar putea prăbuși în această vară. Vestul cunoaște exact situația, dar ezită, contribuind, de fapt, la victoria lui Putin

Într-un material minuțios documentat timp de o lună în Ucraina, publicația Politico trage un viguros semnal de alarmă în privința situației dramatice de pe front care se deteriorează rapid în favoarea Rusiei. Ucraina a rămas fără muniție, dar e pe cale să piardă ceva mai important și mult mai greu de procurat: speranța. Numărul bărbaților ucraineni care au trecut ilegal granița spre Occident, pentru a nu se înrola, este deja de ordinul sutelor de mii. 

Reportaj Politico. Întrebați orice soldat ucrainean dacă mai crede că Occidentul va sta alături de Kiev „atât timp cât va fi nevoie". Această promisiune sună a nimic când au trecut deja patru săptămâni de când unitatea ta de artilerie a tras ultimul obuz din dotare, mărturisește un militar aflat în prima linie a frontului. 

Și nu este vorba doar despre lipsa acută de muniție. Întârzierile occidentale în ceea ce privește trimiterea de ajutoare adâncesc periculos ceva chiar mai greu de procurat decât obuzele: spiritul de luptă esențial pentru o victorie pe front.

Moralul în rândul trupelor este sumbru, măcinat de bombardamentele neîncetate, de lipsa de arme avansate și de pierderile de pe câmpul de luptă. 

În orașele aflate la sute de kilometri de front, mulțimile de tineri care, în primele luni de război, se aliniau pentru a se înrola în armată, au dispărut. În prezent, potențialii recruți eligibili se feresc de recrutare, preferând să-și petreacă timpul prin cluburi de noapte. Mulți dintre ei au părăsit, de fapt, țara cu totul. 

Și, după cum a rezultat din documentarea realizată de Politico în Ucraina în ultima lună, imaginea care a prins contur din zeci de interviuri cu lideri politici, ofițeri militari și cetățeni obișnuiți a fost aceea a unei țări care alunecă spre dezastru.

Chiar dacă președintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina încearcă să găsească o cale de a nu se retrage din fața inamicului, ofițerii din armată spun, în privat, că și mai multe pierderi (teritoriale) sunt inevitabile în vara care vine. Singura întrebare este cât de grave vor fi acestea. Dar se poate spune că Vladimir Putin nu a fost niciodată mai aproape de obiectivul său. 

„Știm că oamenii sunt epuizați, o auzim de la guvernatorii regionali și chiar de la oamenii înșiși", a declarat Andrii Yermak, puternicul șef de cabinet al lui Zelenski, pentru Politico. 

Yermak și șeful său călătoresc împreună în „unele dintre cele mai periculoase locuri" pentru a mobiliza cetățenii și soldații pentru luptă, a spus el. „Le spunem oamenilor: „Numele tău va fi în cărțile de istorie"".

Și dacă cursul războiului nu se schimbă curând semnificativ, în acest al treilea an de invazie rusească, națiunea ucraineană, așa cum există în prezent, va fi consemnată la trecut. 

Pentru un război de o asemenea importanță care definește o epocă, amploarea acțiunilor liderilor occidentali pentru a ajuta Kievul să respingă invadatorii ruși a fost cu mult sub nivelul retoricii lor mobilizatoare. În lipsa unui suport concret constant, dezamăgirea care i-a cuprins pe ucrainenii de toate gradele - de la soldații care sapă tranșee până la miniștrii care conduc țara – a creat o stare de oboseală cronică și iritare. 

Politico l-a întrebat pe ministrul de externe Dmytro Kuleba dacă simte că Occidentul a lăsat Ucraina să lupte cu o mână legată la spate, iar verdictul său a fost clar: „Da, exact așa!", a spus el, într-un interviu acordat în biroul său, la o oră după un alt atac cu rachete rusești.

Zelenski a expus situația și mai dur, afirmând că Ucraina „va pierde războiul" dacă Congresul american nu intervine și nu furnizează ajutor.

Se pare că amenințarea lui Putin de a măcelări rezistența ucraineană cu tot cu sprijinul occidental ar putea deveni curând o realitate înfricoșătoare.

Fără o schimbare majoră în ceea ce privește furnizarea de arme occidentale avansate și de suport financiar, Ucraina nu va putea să elibereze teritoriile pe care forțele lui Putin le-au capturat. Mai mult, asta îi va permite lui Putin să „ronțăie” țara rănită în lunile sau anii care vor urma. Chiar dacă Rusia nu poate termina cu Ucraina, o victorie parțială va ruina, pe termen scurt și mediu, speranțele Kievului de a adera la UE și NATO.

Implicațiile și ramificațiile unui asemenea deznodământ vor fi grave pentru întreaga lume. 

Putin va revendica victoria acasă și, încurajat de expunerea slăbiciunilor occidentale, ar putea să-și revigoreze ambițiile imperiale mai largi. Lituania, Letonia și Estonia se tem în mod special că sunt următoarele pe lista sa de obiective. China, care este deja un partener din ce în ce mai de încredere pentru Moscova, va avea puține motive pentru a-și schimba poziția. 

În acest moment, cea mai urgentă nevoie a Ucrainei este de proiectile de artilerie – iar necesarul este de ordinul milioanelor (de proiectile). În plus, Ucraina spune că are nevoie de cel puțin două duzini de sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a proteja trupele de pe linia frontului și pentru a apăra Harkiv, cel mai mare oraș al țării după Kiev, care este supus de săptămâni întregi unui atac feroce cu rachete și artilerie. 

Sunt tot mai mari temerile că Rusia ar putea viza în curând al doilea oraș al Ucrainei pentru o ofensivă terestră. 

„Este simbolic, deoarece se spune că Harkiv a fost prima capitală a Ucrainei. Este o țintă importantă", a declarat Zelenski într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru publicațiile și agențiile din cadrul trustului Axel Springer, care este compania-mamă a Politico. 

Armata ucraineană are în vedere și mai multe pierderi în următoarele luni. Oleksandr Sîrski, comandantul suprem al forțelor armate, a avertizat că situația de pe frontul estic al Ucrainei s-a „deteriorat semnificativ în ultimele zile". Iar Zelenski a adăugat: „Încercăm să găsim o modalitate de a nu ne retrage". 

Temerile legate de fragilitatea frontului nu fac decât să fie agravate de un baraj fără precedent de atacuri rusești menite să pună la pământ rețelele electrice ale Ucrainei. 

În cadrul unor întâlniri recente cu Politico, liderii politici ai Ucrainei au confirmat că moralul populației este tot mai scăzut și, deși toți au încercat să rămână sau să pară optimiști, frustrarea față de ezitările Occidentului ies la iveală cu fiecare conversație și declarație. 

„Dați-ne naibii Patriot", a răbufnit Kuleba, șeful diplomației ucrainene. În cadrul unui interviu acordat din sediul Ministerului de externe, Kuleba nu și-a putut ascunde exasperarea față de întârzieri și față de condițiile incredibile care vin la pachet cu armamentul occidental - cum ar fi să nu lovească instalațiile petroliere rusești.

Kuleba, bineînțeles, și-a oferit recunoștința necondiționată pentru tot sprijinul care a venit din partea aliaților occidentali în ultimii doi ani. Dar a avertizat că Ucraina este prinsă într-un cerc vicios: armele de care are nevoie sunt fie blocate, fie întârziate; apoi aliații occidentali se plâng că Kievul este în retragere, ceea ce va determina și mai puțin ajutor militar în viitor. (Între timp, după întâlnirea dintre Politico și Kuleba, Germania a fost de acord să furnizeze sisteme antiaeriene Patriot, dar întrebarea este dacă acestea se vor dovedi suficiente). 

În rândurile superioare ale armatei, nervii sunt însă chiar mai întinși decât în cazul lui Kuleba.

Mai mulți ofițeri de rang înalt au vorbit cu Politico doar sub rezerva anonimatului, zugrăvind o prognoză sumbră a fronturilor care ar putea să se prăbușească în această vară, când Rusia, beneficiind de superioritate numerică și dispusă să accepte pierderi uriașe, își va lansa ofensiva așteptată. 

Comandanții ucraineni cer cu insistență mai mulți soldați pentru front - o estimare a fostului comandant suprem, Valeri Zalujnîi, a sugerat că ar avea nevoie de încă 500.000 de soldați. 

Dar Zelenski și parlamentul ucrainean ezită să ordone o nouă mobilizare generală. Yermak, influentul șef al biroului președintelui Ucrainei, a oferit un motiv important - și poate surprinzător pentru cei din afară - pentru a nu lansa o mobilizare în masă: o astfel de decizie nu ar avea sprijinul populației. Zelenski este încă „președintele poporului", a spus el. „Pentru el, acest aspect este foarte important și este foarte important ca poporul să acționeze din proprie inițiativă, nu doar pentru că i se ordonă să o facă".

Și faptul că Occidentul nu a reușit să vină cu ceea ce este necesar a subminat, de asemenea, voința Ucrainei de a face ce este necesar. 

Țara se confruntă cu o criză existențială - Putin vrea literalmente să o șteargă de pe hartă - și totuși se pare că nu există suficient sprijin public pentru noi decizii categorice care să ofere soluții pentru front.  

Faptul că tinerii ucraineni se sustrag de la încorporarea în armată nu este ceva ieșit din comun având în vedere recentele sondaje care sugerează că și în țările vecine numărul celor care ar refuza să fie înrolați, în caz de război, este îngrijorător de mare. Doar că Ucraina este deja în război, iar o lupta pentru propria existență nu poate fi câștigată fără mobilizarea întregii națiuni, scrie Politico.

Și totuși, pe măsură ce conflictul continuă și înaintează, ucrainenii care trăiesc în Kiev, în centrul și vestul țării - departe de linia de front - par, într-un fel, să ignore războiul care face ravagii în est, atâta timp cât pot avea o viață cât  de cât normală.

Vitali Klitschko, fostul campion de box la categoria grea, în prezent primar al Kievului, a declarat că înțelege de ce oamenii vor să revină la normalitate, susținând că este o atitudine sănătoasă. El a explicat că dorința de a relua activitățile zilnice reprezintă, de fapt, o atitudine de sfidare în fața încercărilor lui Putin de a epuiza poporul. 

Poate că așa este. Dar în fața unui inamic implacabil, care își duce la bun sfârșit avantajul împotriva unei armate de apărători prost echipate, o astfel de atitudine de nepăsare pare foarte riscantă. 

Așa cum constatase comandantul-șef al Ucrainei, Zalujnîi, înlăturat din funcție, avertismentele raționale că lucrurile ar putea să nu se termine cu bine îi pot pune în dificultate pe comentatori și analiști. Dar suspendarea gândirii critice nu va ajuta la câștigarea acest război. 

Occidentul a avut prea multă încredere în sancțiuni, crezând că acestea vor aduce Rusia în genunchi. De asemenea, au existat și gânduri iluzorii cu privire la rușii care se întorc împotriva lui Putin din cauza numărului mare de victime, sau speranțe că acesta ar putea fi înlăturat printr-o lovitură de stat la Kremlin. Dar economia Rusiei a rezistat, iar Putin și-a consolidat controlul asupra puterii. 

Este adevărat că, înainte de a lansa invazia din 2022, liderul rus ar fi putut fi indus în eroare de șefii săi de informații incompetenți care i-au creat iluzlia unei victorii ultrarapide. Dar acum Putin își poate permite să aștepte din moment ce abia și-a mai acordat, luna trecută, încă un mandat de șase ani ca lider suprem. Pentru el și un impas ar putea fi o mare victorie: menținerea Ucrainei blocată între victorie și înfrângere, exclusă de la aderarea la NATO și UE.

Între timp, în Ucraina, efervescența patriotică, care a făcut ca centrele de recrutare să fie inundate de voluntari la începutul războiului, s-a diluat mult. Se estimează că 650.000 de bărbați cu vârsta optimă de luptă au fugit din țară, majoritatea trecând granița ilegal. 

În urmă cu doi ani, trenurile care se îndreptau spre ieșirea din Ucraina transportau aproape exclusiv femei, copii și bătrâni refugiați. Săptămâna aceasta, aproximativ o treime dintre pasagerii unui tren spre Occident, în care se află și corespondentul Politico, sunt bărbați cu vârstă de luptă. Cumva reușiseră să obțină acte de scutire pentru a pleca. 

În biroul prezidențial al lui Zelenski de pe strada Bankova, oficialii acestuia insistă că încă sunt optimiști cu toate că ajutorul occidental, în special pachetul de sprijin de 60 de miliarde de dolari al președintelui american Joe Biden, amânat de atâta amar, ar putea să întârzie atât de mult încât să nu mai fie de prea mare folos.

Ce ar face Putin dacă Ucraina nu primește ajutorul occidental de care are nevoie pentru a învinge? 

„Ar distruge complet totul. Totul", a declarat Zelenski pentru publicațiile și agențiile trustului Axel Springer. Orașele ucrainene vor fi reduse la moloz; sute de mii de oameni vor muri.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.