Mai mulți militari și civili israelieni au fost răniți în urma unui atac cu dronă al Hezbollah. Cum justifică atacul organizația susținută de Iran


Mai mulți militari și civili israelieni au fost  răniți în urma unui atac cu dronă al Hezbollah. Cum justifică atacul organizația susținută de Iran

Un atac aerian efectuat miercuri cu o dronă kamikaze lansată din Liban a rănit 14 soldați israelieni și 4 civili ce se aflau într-un centru comunitar din orașul Arab al-Aramshe de la granița de nord a Israelului. 

Centrul Medical Galilee din Nahariya, unde au fost duse victimele, a anunțat că din cei 14 militari unul era în stare critică, iar alți 4 au fost răniți grav, în timp ce victimele civile au fost doar ușor rănite. 

Atacul a fost revendicat de gruparea Hezbollah, care a publicat pe rețelele sociale un film făcut de drona exploziva care a efectuat lovitura, anunțând că acesta a fost un răspuns la uciderea a 3 dintre membrii săi, inclusiv doi comandanți, într-o serie de lovituri israeliene de marți, în sudul Libanului. 

Forțele armate israeliene au lansat o anchetă pentru a afla de ce nu au fost activate sirenele de avertizare pentru atacuri aeriene decât după ce a avut loc atacul. 

La scurt timp după lovitura aeriană, avioanele de vânătoare israeliene au răspuns, lovind în trei localități din sudul Libanului clădiri folosite de Hebollah, unde se aflau agenți ai grupării susținute de Iran. 

Motivând că sprijină lupta palestinienilor din Gaza, Hezbollah a atacat aproape zilnic comunitățile și posturile militare israeliene de-a lungul graniței, după atacurile de mare anvergură ale Hamas asupra Israelului din octombrie 2023, folosind rachete, drone, rachete antitanc și alte arme. 

Israelul amenința acum că va intra în război cu gruparea Hezbollah dacă aceasta nu se retrage de la graniță și continuă să amenințe comunitățile din nordul țării, de unde au fost evacuate aproximativ 70.000 de persoane. 

Confruntările de la graniță s-au soldat până acum cu 8 morți civili din partea israeliană, precum și cu moartea a 10 soldați și rezerviști ai armatei israeliene. 

Hezbollah a anunțat că i-au fost uciși până acum 278 de membri în timpul înfruntărilor cu forțele israeliene, majoritatea în Liban, dar unii și în Siria, de unde au fost lansate alte atacuri împotriva Israelului. De asemenea, alți 54 de agenți (din alte grupuri teroriste) au fost uciși în Liban de forțele israeliene și cel puțin 60 de civili – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.