"Există riscul ca Europa noastră să moară!", a avertizat Macron într-un amplu discurs, care a avut însă stringente accente anti-americane: "Europa trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al SUA!"


"Există riscul ca Europa noastră să moară!", a avertizat Macron într-un amplu discurs, care a avut însă stringente accente anti-americane: "Europa trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al SUA!"

Președintele francez Emmanuel Macron a susținut un discurs notabil la Universitatea Sorbona din Paris, pe parcursul căruia a lansat un apel pentru consolidarea apărării europene și implementarea de reforme economice cuprinzătoare. Însă, discursul președintelui francez a avut și stringente accente anti-americane ce pot fi auzite constant, inclusiv în România, din partea unor partide pro-ruse precum AUR. Concret, Macron a vorbit despre nevoia ca Europa să demonstreze că nu este vasala SUA, ca și cum până în prezent ar fi existat o asemenea paradigmă a relaționării dintre blocul european și partenerii americani. 

În cadrul discursului, Macron a avertizat cu privire la amenințarea existențială cu care se confruntă Europa, afirmând că "există riscul ca Europa noastră să moară".

"Nu suntem echipați pentru a face față riscurilor", a avertizat președintele francez. 

Macron a scos în evidență nevoia urgentă ca Europa să aibă capacitatea să se confrunte cu diverse presiuni, inclusiv agresiuni militare, provocări economice și amenințări cibernetice, care ar putea slăbi și fragmenta Uniunea Europeană.

Macron a subliniat, totodată, importanța rezistenței contra agresiunii ruse, în mod particular în Ucraina, pledând în același timp pentru consolidarea capacității de securitate cibernetică a Europei și pentru o colaborare mai strânsă în domeniul apărării cu Marea Britanie în era post-Brexit.

Președintele francez a propus, printre altele, înființarea unei academii europene pentru pregătirea personalului militar de rang înalt.

De asemenea, Macron a reliefat necesitatea consolidării industriei militare europene. 

"Nu există apărare fără o industrie de apărare. Am avut decenii de subinvestiții", a precizat Macron, adăugând că europenii ar trebui să acorde prioritate cumpărării de echipamente militare europene. 

"Trebuie să producem mai mult, trebuie să producem mai repede și trebuie să producem ca europeni", a continuat Macron.

Autonomie strategică europeană

În acest context, Macron și-a articulat viziunea privind autonomia strategică europeană, subliniind că Europa trebuie să se afirme independent de Statele Unite.

"Europa trebuie să arate că nu este niciodată un vasal al Statelor Unite și că, de asemenea, știe să vorbească cu toate celelalte regiuni ale lumii", a spus Macron.  

Apelul lui Macron ca Europa să acorde prioritate achiziționării de echipamente militare europene a evidențiat angajamentul său de a reduce dependența de puterile externe.

În ceea ce privește paradigma economică, Macron a subliniat riscul ca Europa să rămână în urmă în contextul provocărilor globale referitoare la comerțul liber. El a îndemnat UE să depună eforturi pentru a deveni un lider în sectoare tehnologice-cheie, cum ar fi inteligența artificială, calculul cuantic și energia regenerabilă.

Macron a propus derogări de la regulile UE de concurență pentru a sprijini sectoarele strategice. 

"Europa are nevoie de piețe mai puțin fragmentate pentru energie, telecomunicații și servicii financiare și trebuie, de asemenea, să reducă birocrația", a punctat președintele francez. 

În plus, discursul lui Macron a urmărit să revitalizeze agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani, poziționând Franța drept un jucător-cheie în modelarea direcției viitoare a blocului. În ciuda provocărilor cu care se confruntă în mandatul său și a popularității în scădere, Macron rămâne hotărât să influențeze politica UE și să consolideze poziția Europei pe scena mondială.

Prioritizarea frontierelor europene

Macron a cerut Uniunii Europene "să recâștige controlul asupra granițelor" și a făcut apel la o cooperare mai strânsă între țările europene în fața imigrației.

"O Europă puternică este o Europă care își controlează granițele", a zis Macron. 

El a vorbit despre instituirea unei "structuri politice" la nivel european care să permită luarea deciziilor "în probleme de imigrație, combatere a crimei organizate, terorism, trafic de droguri și criminalitate cibernetică".

Un discurs prin care Macron vrea să-și joace cartea

Liderul francez speră că discursul său, care a durat aproximativ două ore, va avea un impact similar cu cel ce l-a susținut în urmă cu șapte ani, tot la Sorbona, cuvântare care la acea vreme a prefigurat unele schimbări semnificative de politică a UE.

De atunci, multe s-au schimbat, inclusiv prin prisma provocărilor geopolitice, printre care războiul din Gaza, invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei și disputele dintre China și Statele Unite.

Discursul de joi a fost descris de consilierii lui Macron ca fiind contribuția Franței la agenda strategică a UE pentru următorii cinci ani. Agenda urmează să fie decisă după alegerile europene.

"Macron crede că liniile strategice ale Europei nu sunt doar pentru puterile asertive iliberale, ci și pentru SUA", a spus Rym Momtaz, din partea Institutului Internațional de Studii Strategice din Paris.

"El îi acuză (pe americani - n.red.) că susțin practici de concurență neloială similare cu China și, în consecință, paralizează capacitatea Europei de a se afirma ca un adevărat jucător de putere globală", a mai precizat Rym Momtaz. 

Pe de altă parte, mulți oficiali ai Uniunii Europene consideră că nu există în prezent o alternativă credibilă la umbrela militară și de securitate oferită de SUA. (sursa: TVP World, Reuters)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.