Kuleba le transmite aliaților că NU este suficient pachetul de sprijin militar votat în Congresul SUA. Declarațiile ministrului ucrainean, întărite de mai multe țări din cadrul NATO. Ministrul german al Apărării avertizează asupra ritmului alert în care Rusia reușește să se înarmeze, existând deja un surplus notabil de armament în depozitele rusești


Kuleba le transmite aliaților că NU este suficient pachetul de sprijin militar votat în Congresul SUA. Declarațiile ministrului ucrainean, întărite de mai multe țări din cadrul NATO. Ministrul german al Apărării avertizează asupra ritmului alert în care Rusia reușește să se înarmeze, existând deja un surplus notabil de armament în depozitele rusești

Ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba, i-a îndemnat pe aliații occidentali să sporească producția de armament pentru a sprijini forțele ucrainene, subliniind în acest context că reluarea sprijinului militar de către Statele Unite ale Americii nu este suficientă pentru a învinge Rusia.

Kuleba a spus, pe parcursul unui interviu acordat publicației britanice The Guardian, că aliații Ucrainei ar trebui să treacă de la "exprimarea condoleanțelor, compasiunii și a promisiunii de a ajuta la redresare, la prevenirea pierderii de vieți și distrugerea țării". 

Ministrul ucrainean de Externe a precizat că reluarea sprijinului militar de către SUA, după luni de tergiversare în Congres, nu va fi suficientă pentru războiul împotriva Rusiei.

"Niciun pachet singular nu-i poate opri pe ruși. Ceea ce îi va opri pe ruși este un front unit al întregii Ucraine și al tuturor partenerilor săi", a subliniat Kuleba. 

De asemenea, Kuleba a îndemnat Occidentul să mărească producția de armament, așa cum a făcut Ucraina, în condițiile în care Rusia produce în prezent de 10 ori mai multe arme, iar Kyivul se confruntă cu o penurie de sisteme de apărare aeriană.

"Când văd ce a realizat Rusia prin construirea bazei sale industriale de apărare în doi ani de război și ce a realizat Occidentul... Cred că ceva nu este în regulă din partea Occidentului. Occidentul trebuie să realizeze că era păcii în Europa s-a terminat", a declarat ministrul ucrainean de Externe. 

Pe această temă, Kuleba a menționat că producția industrială militară a aliaților Ucrainei este de așteptat să atingă un vârf nu mai devreme de sfârșitul anului 2024. (sursa: The Guardian)

La declarațiile făcute de Kuleba se adaugă cele spuse astăzi de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius. 

Rusia produce deja mai multe arme și echipamente militare decât are nevoie pentru războiul său împotriva Ucrainei și își umple depozitele de arme, a avertizat ministrul german de resort. 

În pofida eforturilor occidentale de a submina producția industrială și militară a Rusiei, Kremlinul continuă în mod constant să-și sporească investițiile în producția de armament, alocând în 2024 un cuantum record din bugetul său federal pentru nevoile militare.

Pe măsură ce Rusia trece către o economie de război, "o mare parte sau o parte din ceea ce este acum produs nu mai merge pe front, ci ajunge în depozite", a zis Pistorius. 

Astfel, ministrul a tras un semnal de alarmă, precizând să nu trebuie să ne gândim că dictatorul rus Vladimir Putin depozitează arme doar "din prudență". În schimb, Putin ar putea avea alte "planuri" în minte, a adăugat Pistorius. (sursa: Kyiv Independent)

De altfel, imediat după aprobarea în Congresul SUA a noului pachet de sprijin militar destinat Ucrainei, au fost lansate o serie de semnale de alarmă din partea unor țări NATO de a nu fi lăsată garda jos. 

De pildă, prim-ministra Estoniei, Kaja Kallas, a salutat votul dat în Camera Reprezentanților a SUA, lansând totodată un apel către ceilalți aliați NATO de a-și verifica stocurile de arme ce ar putea fi oferite Ucrainei. 

"Sper că acest vot îi încurajează pe toți aliații să se uite prin depozitele lor și să facă mai mult", a scris Kallas pe Twitter.

Un mesaj similar a fost transmis de ministrul suedez de Externe, Tobias Billström. 

"Dar acum este totodată momentul să ne amintim că UE trebuie să crească acum propria producție de armament pentru a ajuta Ucraina pe termen lung", a scris ministrul suedez de Externe pe Twitter.

"Trebuie să ne facem și noi temele!", a adăugat înaltul oficial guvernamental suedez. 

Omologul său ceh, Jan Lipavský, a făcut o declarație în același registru: "Dar și Europa trebuie să facă mai mult. Ezitările și indecizia noastră în sprijinirea eficientă a Ucrainei nu face decât să motiveze Kremlinul să continue agresiunea care costă și mai multe vieți". (sursa: AICI)

Date fiind acestea, trebuie subliniat că producția de armament a Rusiei a pus Ucraina într-un dezavantaj semnificativ pe câmpul de luptă, permițând trupelor ruse să depășească apărătorii ucraineni cu 10 la 1 în unele zone. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.