S-au împlinit 61 de ani de la trecerea la Domnul a scriitorului Vasile Voiculescu, ”eliberat” din temniță doar fiindcă urma să moară imediat după aceea, în chinuri, din cauza tuberculozei de care s-a îmbolnăvit de-a lungul nedreptei sale detenții. Să NU uităm


S-au împlinit 61 de ani de la trecerea la Domnul a scriitorului Vasile Voiculescu, ”eliberat” din temniță doar fiindcă urma să moară imediat după aceea, în chinuri, din cauza tuberculozei de care s-a îmbolnăvit de-a lungul nedreptei sale detenții. Să NU uităm

Președintele Ligii Studenților–LS Iași – istoricul Toma Tătaru – amintește, pe Facebook, de trecerea la Domnul a scriitorului și medicului Vasile Voiculescu, ”eliberat” din temnițele comuniste doar pentru a muri imediat după aceea. Victimă nevinovată și intelectual exemplar (arestat în cadrul lotului ”Rugul Aprins”), Voiculescu era bolnav de tuberculoză în ultimul stadiu, având plămânii perforați de caverne. Se îmbolnăvise de-a lungul detenției, fiind supus celor mai criminale condții de recluziune, după ce fusese bătut și torturat în anchetele Securității. Adevărații criminali au fost comuniștii, tuberculoza va fi fost instrumentul – în temnițe și-n lagăre se murea pe capete de tuberculoză, iar în unele cazuri, administrația închisorii se îngrijea ca în celulele indezirabililor să fie introduși și bolnavi de tuberculoză, pentru a-i molipsi pe toți ceilalți. Deținuților politici nu li se acorda tratamentul medical corespunzător, fiind lăsați să moară în chinuri. 

Vă prezentăm comentariul lui Toma Tătaru: 

”26 aprilie 1963 - Moare în București (la scurt timp după eliberare) poetul Vasile Voiculescu, după ce fusese arestat în 1958. A fost arestat în lotul ‹Rugul Aprins›, grupare constituită la Mănăstirea Antim, din care au făcut parte oameni de vază ai vremii: teologii Andrei Scrima și Dumitru Stăniloaie, fostul gazetar Daniil Sandu Tudor, eseistul Alexandru Mironescu, părintele Benedict Ghiuș și alții.

‹Ceea ce vă pot afirma, sfârşind, este că pregătirea ştiinţifică, studiile medicale, cunoştinţele de filosofie şi tot câştigul meu în celelalte domenii de cultură, artă, literatură, în loc să mă depărteze, m-a apropiat de credinţă. Unilateral aş fi fost poate un ateu naiv, un simplist negativ. Cu cât mai poliedric, cu atât am avut loc pe unde să străbat experienţe complexe, puncte de vedere noi, interferenţe de doctrine, putinţă de comparaţii, lumină mai multă. Iar din toate, sinteza că neapărat credinţa trebuie să stea la temelia spiritului omului normal. Căci e o tristă unilateralitate traiul într-un spaţiu cu o singură dimensiune morală, a trăi de pildă numai în bucurie sau numai în durere. Viaţa e multidimensională. La cele două laturi de jos, pământeşti, le-aş zice dimensiuni pasionale - bucuria şi durerea - la care se limitează materialismul, trebuie să adăugăm o a treia înălţime, dimensiunea spiritualităţii… şi transfigurându-ne să trecem în a patra dimensiune metafizică, în extaz şi sfinţenie”, mărturisea studenţilor de la Teologie din București”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.