ISW: Puțin probabil ca Rusia să obțină câștiguri semnificative în regiunea Avdiivka, în ciuda unei retrageri ușoare spre vest a forțelor ucrainene / Ajutorul militar american mult întârziat începe să se apropie de Ucraina


ISW: Puțin probabil ca Rusia să obțină câștiguri semnificative în regiunea Avdiivka, în ciuda unei retrageri ușoare spre vest a forțelor ucrainene / Ajutorul militar american mult întârziat începe să se apropie de Ucraina

„Puțin probabil ca forțele rusești să reușească o pătrundere semnificativă din punct de vedere operațional" în zona aflată la vest de Avdiivka, în regiunea Donețk, în pofida retragerii limitate a trupelor ucrainene în satele din jur,” a apreciat think tank-ul american Institute for the Study of War (ISW, Institutul pentru Studiul Războiului).

Anterior, în cursul zilei de 28 aprilie, pe fondul unor lupte intense, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski. a anunțat public că trupele Kievului s-au retras spre vest din satele Berdychi, Semenivka și Novomykhailivka, la vest de Avdiivka ocupată.

Sîrski mai spunea Ucraina va efectua rotații ale unităților din regiune, într-un efort de a „restabili capacitatea de luptă" și de a pondera oboseala de luptă a soldaților, de-a lungul liniei frontului.

În ciuda retragerilor ucrainene, ISW notează că, fără trupe rusești suplimentare pentru a combate rotațiile anunțate de Ucraina, capacitatea Rusiei de a face progrese tactice rapide suplimentare în zonă va fi, cel mai probabil, limitată.

„Sosirea întăririlor ucrainene și a echipamentelor și munițiilor suplimentare va forța comandamentul rusesc fie să accepte că o pătrundere mai largă sau mai profundă pe termen scurt este puțin probabilă, fie să angajeze rezerve suplimentare în zonă pentru a continua să urmărească câștiguri tactice", notează analiza ISW.

În prezent, ISW observă că retragerile ucrainene din Berdychi, Semenivka și Novomykhailivka „nu au facilitat încă obținerea rapidă de câștiguri tactice rusești".

Observațiile reflectă o declarație a lui Sîrski care afirmase că, deși Rusia a reușit cu progrese marginale să îi forțeze pe ucraineni să se retragă, Rusia „nu a reușit să obțină un avantaj operațional”.

Rusia continuă să își intensifice atacurile de-a lungul frontului, în timp ce Ucraina se confruntă, în continuare, cu lipsa de muniție și de apărare aeriană, acordând prioritate operațiunii de cucerire a Chasiv Yar, cu până la 20.000-25.000 de soldați ruși care încearcă să ia cu asalt acest oraș și așezările din jur. Chasiv Yar este situat la aproximativ 50 de kilometri nord de Avdiivka.

În același timp,  Ucraina speră să primească în curând îndelungul aşteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii afirmă că este de importanţă critică pentru a contracara invazia rusă.

Vineri, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierile în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congres.

Este vorba de a doua parte de ajutor anunţată în săptămâna care se încheie, după miliardul de dolari anunţat miercuri, cele două sume făcând parte din bugetul de asistenţă de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev votat marțea trecută în Congres şi promulgat ulterior de preşedintele Biden.

Dacă ajutorul de un miliard de dolari dezvăluit miercuri va veni din stocurile armatei americane, cel anunţat vineri va veni din contracte cu industria de apărare sau parteneri. Ceea ce înseamnă că va dura mai mult pentru a ajunge pe câmpul de luptă, scrie AFP.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.