Șapte mari bănci europene plătesc Rusiei taxe mai mari decât înainte de invazia Ucrainei, contribuind la stabilitatea financiară a Moscovei / Analiză Financial Times: Raiffeisen Bank International și-a triplat profitul din Rusia în ultimii doi ani


Șapte mari bănci europene plătesc Rusiei taxe mai mari decât înainte de invazia Ucrainei, contribuind la stabilitatea financiară a Moscovei / Analiză Financial Times: Raiffeisen Bank International și-a triplat profitul din Rusia în ultimii doi ani

Marile bănci europene care continuă să facă afaceri în Rusia, plătind guvernului de la Moscova taxe de patru ori mai mari în 2023 decât în anul de dinainte ca Moscova să lanseze invazia la scară largă a Ucrainei, scrie Financial Times, citat de publicația independentă The Moscow Times.

Este vorba despre șapte entități bancare - Raiffeisen din Austria, UniCredit și Intesa Sanpaolo din Italia, ING din Olanda, Commerzbank și Deutsche Bank din Germania, precum și OTP din Ungaria - care ar fi plătit anul trecut aproximativ 800 de milioane de euro (857 de milioane de dolari) taxe către statul rus. 

În 2021, aceleași bănci plătiseră doar 200 de milioane de euro în taxe statului rus, potrivit FT.

În același timp, cele șapte bănci au raportat un profit combinat de peste trei miliarde de euro anul trecut, deși o parte din aceste fonduri nu pot fi retrase din Rusia din cauza restricțiilor din timpul războiului privind plata dividendelor. Tocmai din cauza acestei creșteri a profitabilității, cele șapte bănci au plătit mai multe taxe rusești în 2023, potrivit analizei FT.

Suma impozitelor plătite de marile bănci europene către guvernul rus se ridică la aproximativ 0,4% din veniturile bugetare non-energetice ale Rusiei prevăzute în 2024, ceea ce evidențiază rolul pe care companiile străine continuă să îl joace în susținerea stabilității financiare a Moscovei, în pofida sancțiunilor occidentale și a exodului companiilor străine în urma invaziei din 2022 în Ucraina.

Sancțiunile occidentale impuse ca răspuns la război, care au tăiat accesul băncilor rusești la sistemul internațional de plăți Swift, au sporit atractivitatea creditorilor occidentali în rândul clienților ruși care caută să mențină accesul la Occident - dar au fost și în beneficiul băncilor însele. 

De exemplu, Raiffeisen Bank International (RBI) și-a văzut profiturile din Rusia mai mult decât triplate, ajungând la 1,8 miliarde de euro între 2021 și 2023, o cifră care reprezintă jumătate din profitul total al RBI. Raiffeisen, care a declarat în repetate rânduri că intenționează să iasă din Rusia, a plătit, de asemenea, 47 de milioane de euro în plus în 2023, ca impozit pe câștiguri excepționale impus de Kremlin unor companii, potrivit FT.

FT a precizat că raportul său nu a inclus bănci americane precum Citigroup sau JPMorgan, deoarece acestea „nu raportează rezultate comparabile din Rusia". 

Citigroup a plătit Rusiei 53 de milioane de dolari în taxe anul trecut, în timp ce JPMorgan a plătit 6,8 milioane de dolari, potrivit calculelor efectuate de reprezentanți ai Școlii de Economie din Kiev, mai arată The Moscow Times.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.