Lituania declară că vrea să susțină inițiativa Ucrainei de a-i aduce înapoi în țară pe bărbații de vârstă militară. În schimb, Estonia nu se raliază demersului


Lituania declară că vrea să susțină inițiativa Ucrainei de a-i aduce înapoi în țară pe bărbații de vârstă militară. În schimb, Estonia nu se raliază demersului

Lituania declară că vrea să susțină demersurile Ucrainei de a-i aduce înapoi în țară pe bărbații de vârstă militară, care locuiesc în străinătate și de care armata ucraineană are foarte mare nevoie pentru a putea face față ofensivei ruse de anul acesta. În schimb, Estonia dă semnale conform cărora nu se va ralia, cel puțin momentan, demersului.

Președintele lituanian Gitanas Nausėda și prim-ministra Ingrida Šimonytė au spus, la postul radio LRT, că Ucraina ar trebui să aibă mijloace și instrumente pentru a-și "invita tinerii să-și slujească patria". 

"Trebuie să cooperăm cu Ucraina în toate sensurile", a subliniat președintele Nausėda, în timp ce Šimonytė a precizat că este convinsă că Lituania poate întreprinde câțiva pași pentru a ajuta Ucraina să-și aducă înapoi oamenii de vârstă militară.

"Probabil am putea căuta câteva modalități de a ne asigura că o persoană și-a îndeplinit datoria de mobilizare sau este scutită de aceasta atunci când ne gândim dacă să-și prelungească permisul de ședere temporară", a adăugat Šimonytė.

Măsurile pentru determinarea ucrainenilor plecați în străinătate să revină în țară pentru a putea fi înrolați în forțele de apărare ucrainene trebuie discutate serios la nivelul Uniunii Europene, care a luat măsuri de protecție temporară pentru ucraineni, a continuat Ingrida Šimonytė.

Guvernul ucrainean a căutat de anul trecut o măsură legală potrivită pentru readucerea în țară a bărbaților de vârstă militară, în condițiile în care armata ucraineană suferă din cauza lipsei de personal, după mai bine de doi ani de război la scară largă, dar abia luna aceasta a anunțat că are o astfel de măsură în vigoare. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a precizat, în urma cu câteva zile, că, după intrarea în vigoare a noii legi de mobilizare și anume pe 18 mai, "va fi reluat procesul de primire și examinare a cererilor de servicii consulare, ținând cont de noile cerințe care decurg din prevederile proiectului de lege", asta după ce se anunțase pe 23 aprilie că vor fi suspendate serviciile consulare pentru bărbații ucraineni responsabili de serviciul militar. (sursa: AICI)

Pe de altă parte, Ministerul de Interne al Estoniei nu intenționează să trimită cu forța în Ucraina bărbații ucraineni de vârstă militară, a declarat Anneli Viks, consilieră în cadrul Ministerului pentru Politica de Cetățenie și Migrație, într-un interviu acordat pe 30 aprilie publicației ERR.

De altfel, Ucraina nu a lansat vreun apel public către niciunul dintre partenerii săi să forțeze sau să restricționeze în alt mod cetățenii ucraineni de sex masculin care trăiesc în străinătate. Însă, Kyivul a suspendat recent noile cereri de sprijin consular și a interzis trimiterea de documente și pașapoarte bărbaților ucraineni de vârstă militară – între 18 și 60 de ani – care locuiesc în afara Ucrainei.

Cu unele excepții, bărbaților ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani le este interzis să părăsească Ucraina în timpul războiului, atât timp cât legea marțială este în vigoare.

Viks a precizat că refugiații ucraineni cu pașapoartele expirate nu vor fi trimiși în afara Estoniei, dar nu vor putea călători sau solicita vize.

Acești rezidenți pot solicita în continuare permise de ședere temporare sau le pot prelungi pe cele valabile chiar și fără pașaport. Verificarea identității se poate face cu alte documente, a mai spus consiliera ministerului de resort. 

Conform datelor disponibile pe 26 aprilie, 6.500 de bărbați ucraineni cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani aveau un permis de ședere sub protecție temporară în Estonia.

În octombrie 2023, UE a prelungit oficial Directiva privind protecția temporară pentru refugiații ucraineni până în martie 2025. UE și-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a extinde protecția după această dată. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.