Trump: "Voi încerca să ajut Ucraina, dar și Europa trebuie să-și facă treaba! Suntem implicați mai mult decât națiunile europene. Este foarte nedrept pentru noi!" / "Uniunea Europeană e brutală pentru SUA în ceea ce privește comerțul" / "Ne tratează foarte rău și în cazul NATO!"


Trump: "Voi încerca să ajut Ucraina, dar și Europa trebuie să-și facă treaba! Suntem implicați mai mult decât națiunile europene. Este foarte nedrept pentru noi!" / "Uniunea Europeană e brutală pentru SUA în ceea ce privește comerțul" / "Ne tratează foarte rău și în cazul NATO!"

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a declarat, într-un interviu acordat recent pentru Time, că, în cazul în care va câștiga alegerile și va obține astfel cel de-a doilea mandat la Casa Albă, se va strădui să ajute Ucraina, dar va solicita aceleași eforturi și din partea Europei.

Întrebat dacă va continua să ofere ajutor militar și umanitar Ucrainei, Trump a răspuns: "Voi încerca să ajut Ucraina, dar și Europa trebuie să-și facă treaba". Din această perspectivă, Trump a adăugat că, în prezent, țările europene nu-și plătesc în mod echitabil contribuția. 

Fostul președinte american a reacționat și pe tema celor pretinse pe subiect de premierul ungar Viktor Orbán. În urma unei întâlniri avute cu Trump în luna martie, premierul marghiar a declarat că, în cazul în care prezidențiabilul republican va fi reales, nu ar da Ucrainei niciun ban.

"Nu, ci am spus că nu voi da (niciun ban - n.red.) decât în situația în care Europa începe să egaleze. Dacă Europa nu va plăti, de ce ar trebui să plătim? Europenii sunt mult mai afectați (decât SUA de războiul Rusiei împotriva Ucrainei - n.red.)", a spus Trump.

Trump a mai susținut că Uniunea Europeană discriminează pe nedrept SUA din motive economice, iar țările europene NATO au început să-și sporească cheltuielile pentru Apărare datorită presiunilor exercitate de el. 

Redăm respectivul fragment de interviu:

Time: Ați continua să oferiți ajutor militar și umanitar Ucrainei?

Trump: Voi încerca să ajut Ucraina, dar și Europa trebuie să-și facă treaba. Nu își face treaba... Europa nu își plătește partea în mod echitabil.

Time: Orban declară că a venit aici, s-a întâlnit cu dvs. și spune că nu veți da niciun ban. Greșește?

Trump: Am spus că nu voi da decât în situația în care Europa începe să egaleze. Europa trebuie să plătească. Suntem implicați mai mult decât națiunile europene. Este foarte nedrept pentru noi. Europenii sunt mult mai afectați (decât SUA de războiul Rusiei împotriva Ucrainei - n.red.). Dacă Europa nu va plăti, de ce ar trebui să plătim?

Time: Deci s-ar putea să nu ajutați Ucraina?

Trump: Uite, suntem răniți pe partea de comerț. Uniunea Europeană este brutală pentru noi în ceea ce privește comerțul. Ei nu vor mașinile noastre, nu vor agricultura noastră. Ei nu vor nimic de la noi. Este precum o stradă cu sens unic. Ei bine, este același lucru și în cazul NATO. Ne tratează foarte rău. Ei nu-și plătesc facturile. Dar am venit eu, iar ei au început să-și plătească facturile. Vă spun ceva, a spus-o secretarul Stoltenberg, și sper că o va zice acum, dar cu siguranță a spus-o atunci tare și clar și anume că nu a văzut niciodată vreo forță ca Trump. Pentru că venea fiecare președinte, ținea un discurs și pleca... Trump a venit, a luat miliarde și miliarde de dolari. Le-am luat sute de miliarde de dolari din țările care erau delincvente. Și a fost cel mai mare fan al meu. Sper că încă mai este. (...) Am făcut o treabă pe cinste de a obține bani pentru NATO pentru că nimeni altcineva (nu o făcea - n.red.) — NATO nu avea bani. (...) Nu aveau bani. Tot ce făceau era să construiască clădiri stupide de birouri. Au construit o clădire de birouri de 3 miliarde de dolari.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.