Indignare totală în Israel: Guvernul Germaniei anunță că îl va aresta pe premierul israelian Netanyahu, dacă va fi emis mandatul Curții Penale Internaționale!


Indignare totală în Israel: Guvernul Germaniei anunță că îl va aresta pe premierul israelian Netanyahu, dacă va fi emis mandatul Curții Penale Internaționale!

Guvernul german susține că îl va aresta pe prim-ministrul israelian Beniamin Netanyahu pentru presupuse crime de război, dacă va fi emis în acest sens ordinul de arestare al Curții Penale Internaționale (CPI). 

Purtătorul de cuvânt al lui Scholz, Steffen Hebestreit, a răspuns în felul următor, miercuri, când jurnaliștii l-au întrebat dacă guvernul german va executa ordinul de arestare: ”Desigur. Da, respectăm legea”.

Ambasadorul israelian în Germania – Ron Prosor – a lansat, înainte de anunțul lui Hebestreit, un apel, pe rețeaua X, în care solicita ca Germania să respingă legitimitatea CPI. Ulterior, el a spus următoarele cu privire la poziția Germaniei față de punerea în aplicare a mandatului de arestare: „Este scandalos! ‹Staatsräson-ul› german este acum pus la încercare – fără dacă sau dar… Declarația publică că Israelul are dreptul la autoapărare își pierde credibilitatea, dacă mâinile noastre sunt legate de îndată ce ne apărăm”. 

‹Staatsräson› este cuvântul german care se referă la angajamentul Germaniei de a se asigura că securitatea Israelului face parte din interesele sale naționale, fapt întărit de Angela Merkel, fostul cancelar german, care a spus că Israelul face parte din rațiunea de a fi a Germaniei, într-un discurs susținut în Parlamentul israelian, în 2008. 

Curtea Penală Internațională a fost înființată chiar ca răspuns la Holocaustul săvârșit de naziști, iar Germania a fost datoare să fie un donator generos pentru acest organism internațional, astfel că posibilitatea ca autoritățile germane să aresteze și să deporteze un prim-ministru israelian și un ministru al apărării dacă ar păși pe pământ german a stârnit reacții foarte aprinse în presă și pe rețelele sociale din Germania și Israel (detalii AICI). 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.