Comuniștii din anturajul lui Kim Jong-un joacă golf încălțați în adidași Nike, deși sancțiunile ONU ar trebui să facă imposibilă ajungerea acestor produse în Coreea de Nord. Asta în timp ce oamenilor de rând le e interzis să poarte blugi sau haine cu imprimeuri ”străine”


  • ACP
  • May 24, 2024 13:47
  • 1288
Comuniștii din anturajul lui Kim Jong-un joacă golf încălțați în adidași Nike, deși sancțiunile ONU ar trebui să facă imposibilă ajungerea acestor produse în Coreea de Nord. Asta în timp ce oamenilor de rând le e interzis să poarte blugi sau haine cu imprimeuri ”străine”

O serie de fotografii și videoclipuri cu jucători de golf nord-coreeni purtând pantofi și îmbrăcăminte marca Nike la un turneu din luna aceasta a stârnit discuții aprinse privind faptul că produsele de lux ajung în țara comunistă, deși ar trebui blocate de sancțiunile ONU. 

În statul-lagăr care pedepsește oamenii de rând pentru că poartă blugi sau tricouri imprimate cu cuvinte străine, spunând că sunt simboluri ale culturii capitaliste decadente, presa de stat nord-coreeană a prezentat fățiș imaginile cu jucători de golf îmbrăcați în haine cu sigla Nike, până când acest fapt a intrat în atenția internațională. 

La numai o zi după ce RFA Korean a publicat o versiune în limba coreeană a acestei situații, Agenția Centrală de Știri din Coreea de Nord (KCNA) a prezentat clipul cu 10 secunde mai scurt, pentru a elimina partea care arăta siglele companiei americane. 

Când sediul corporativ al Nike a fost contactat de Radio Free Asia, pentru a clarifica dacă exportă produse în Coreea de Nord, agenția de relații publice care se ocupă de contul Nike Korea – Vibe Company Korea – nu a putut oferi un răspuns oficial. 

Probabil, compania Nike nu vrea să se știe că unele din produsele sale ar putea fi confecționate de muncitori nord-coreeni care lucrează în alte țări. 

Bruce Bennett, membru senior la RAND Corporation (din California), a avertizat, citat de Radio Free Asia, că țara comunistă „creează diferite companii care operează în străînătate. Acestea operează în Asia de Sud-Est, operează în Africa și în alte părți, iar celelalte companii din zonă fie nu știu că aceste companii sunt într-adevăr asociate cu Coreea de Nord, fie o știu și nu le pasă”. 

În 2016, Radio Free Asia Korean a dezvăluit că muncitorii nord-coreeni au confecționat îmbrăcăminte pentru importante mărci globale în fabrici subcontractate din China și în alte locații, începând din mai 2012. 

Să nu uităm că, potrivit volumului ”Coreea de Nord, fabrica de îmbrăcăminte a lumii”, publicată în Coreea de Sud, în 2020, jachetele fabricate pentru cunoscutul brand american New Balance au fost produse în Coreea de Nord și vândute în China. 

Revenind la surprinzătoarea știre privind practicarea golfului în Coreea de Nord, Bruce Bechtol, profesor la Angelo State University din Texas, a spus, citat de Radio Free Asia, că este „evident că nimeni nu joacă golf în Coreea de Nord, cu excepția membrilor seniori de partid și a generalilor”. 

Iar pentru aceștia chiar nu este o problema să obțină și să poarte bunuri occidentale ”imperialiste”, oricât ar fi de scumpe, pentru ca mai apoi să se și lase filmați de agenția națională de presă în timp ce le poartă – detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.