Dezvăluiri bombă despre Primăria condusă de Robert Negoiță! Cum să furi 6,5 milioane de euro cu „aerul condiționat” și să nu pățești nimic. Nici măcar o anchetă, pentru că organele penale din România nu văd unde e ilegalitatea


Dezvăluiri bombă despre Primăria condusă de Robert Negoiță! Cum să furi 6,5 milioane de euro cu „aerul condiționat” și să nu pățești nimic. Nici măcar o anchetă, pentru că organele penale din România nu văd unde e ilegalitatea

Context, o publicație de anchete de presă înființată de foști jurnaliști de la Rise Project, dezvăluie un furt de ordinul milioanelor de euro din bani publici și fonduri europene, printre altele și „cu ajutorul freonului” din aparatele de aer condiționat, demontate/montate în cursul procesului de reabilitare a unor blocuri, produs la primăria Sector 3. Primăria este condusă, din 2012, de controversatul Robert Negoiță, edilul-penal cu care candidații PSD-PNL la Primăria Generală s-au asociat public lăudându-i, grețos, realizările și promițându-i susținere și colaborare.

„Am investigat contractul mamut de 144 de milioane de euro pentru reabilitarea blocurilor din Sectorul lui (Robert) Negoiță. Parte din bani au ajuns la firma Erbașu. 

În acest caz, administrația lui Negoiță a aplicat principiul: să se facă, dar să se și fure. O metodă a fost ca pentru fiecare aparat de aer condiționat demontat și remontat, cantitățile de materiale decontate de primărie să fie egale cu greutatea aparatelor. Erbașu a decontat, de exemplu, pentru fiecare aparat, 40 de kg de freon. Pentru dezinstalarea și reinstalarea unui aer condiționat s-au decontat aproape 1900 de lei, adică valoarea unui aer condiționat. Șmecheriile la decontări s-au multiplicat până au ajuns la peste șase milioane de euro. Sunt bani europeni, dar tot din taxele noastre se fac și banii europeni. 

Publicăm materialul acesta acum pentru că e campanie electorală, iar tu, ca cititor și alegător, trebuie să fii informat despre ce au făcut politicienii cu banii tăi. Negoiță nu e singurul politician despre care vorbim”, scriu jurnaliștii de la Context într-un teaser lansat în online care anunță o investigație de presă importantă, de natură să contureze un portret corect al lui Robert Negoiță, avariindu-i - cât poate presa s-o facă - imaginea de extraordinar gospodar. Detalii AICI.

Scurt extras din ancheta Context: „ Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, a decontat facturi false, cu preţuri excesiv de mari, de aproximativ 6,5 milioane de euro, unor giganți din piața construcțiilor din România, au descoperit auditorii Curții de Conturi. Documentele oficiale consultate de Context.ro arată că firmele au fost favorizate la licitația pentru reabilitarea termică pe bani europeni a unor blocuri din sector. Deși auditul a impus o corecție de 25%, Departamentul de Luptă Antifraudă spune că nu sunt indicii de fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale UE în România.

Contractele semnate de Negoiță cu asocierile conduse de Construcții Erbașu și Palex Construcții Instalații vizau o parte din proiectul de reabilitare termică a blocurilor din Sectorul 3, finanțate în proporție de 48% cu fonduri europene, din Programul Național Regional (POR), la care s-au adăugat și bani din bugetul național, dar și din bugetul primăriei.

Valoarea totală estimată a licitației câștigată de trei asocieri de firme la sfârșitul anului 2015 a fost de peste 144 milioane de euro, potrivit datelor din SEAP. Două dintre asocieri aveau ca lideri companiile Construcții Erbașu, respectiv Palex Construcții Instalații. Pe parcursul auditului de operațiuni al Autorității de Audit au fost identificați “indicatori de fraudă”, potrivit rapoartelor consultate de Context.ro.

Despre problemele penale ale lui Negoiță:

În 2016, Robert Negoiță a fost pus sub urmărire penală de DNA pentru evaziune fiscală în formă continuată. În perioada 2005–2009, Negoiță a construit trei ansambluri rezidențiale în București, Voluntari și Popești Leordeni, pe care le-a și vândut, fără a declara organelor fiscale activitatea economică și fără a achita obligațiile fiscale ce-i reveneau, potrivit procurorilor. Prejudiciul era estimat la 77 milioane de lei, sumă care reprezenta TVA de la care Negoiță s-ar fi sustras prin ascunderea activității economice derulate. În 2020, procurorii anticorupție au dispus însă clasarea dosarului pe motiv că “fapta nu există”.

În 2023, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a reclamat la DNA pe primarul Sectorului 3 după ce inspectorii ANI au analizat contractele încheiate de societăți tutelate de primăria condusă de Negoiță din ultimele două mandate ale sale și au identificat că în patru dintre ele există legături cu o firmă în care acționari sunt părinții și fratele său.

Un alt dosar penal a fost deschis de DNA în cazul licitației de 27 de milioane de euro de la Sectorul 3, contract atribuit unei companii din anturajul Sorinei Docuz, fosta soție a lui Robert Negoiță. Mai multe detalii AICI

PODUL a relatat de-a lungul timpul despre problemele penale ale lui Negoiță:

Robert Negoiță, intrat pe mâna DNA! Procurorii anticorupție au început urmărirea penală a primarului Sectorului 3 al Capitalei!

Pandora Papers detonează imperiul lui Robert Negoiță! Edilul, în centrul de comandă al unei rețele offshore alimentate chiar cu banii Primăriei Sectorului 3!

Deputat USR: "Negoiță a dus nepotismul la un alt nivel!". Fosta cumnată primește un salariu de 25 de mii de lei pe lună, deși nu are niciun fel de pregătire în domeniu

Gabriela Firea este nașa lui Robert Negoiță. După ce ani de zile au fost certați și s-ai bălăcărit prin presă, Negoiță acuzând-o inclusiv de comiterea unor abuzuri, că este incompetentă și „terorizată de paranoia”, în prezenta campanie pentru alegerile din 9 iunie fac, din nou, echipă pentru a-l învinge pe Nicușor Dan.

Postarea din 29 septembrie 2020 în care Negoiță o desființa efectiv pe Firea este încă prezentă pe contul lui oficial de Facebook.

„Ca să fie clar pentru toată lumea:

- Am refuzat să fac echipă cu un om care nu a înțeles că în administrația publică, singurul lucru care contează sunt proiectele pe care le-ai livrat cetățenilor. Alegerile reprezintă momentul unui bilanț, iar dacă acest bilanț nu se vede în calitatea vieții comunității, atunci ai pierdut.

- Am refuzat să fac echipă cu un primar general care, în relația cu primăria pe care am condus-o și o voi conduce, a fost, în primul rând, preocupată de cum să facă astfel ca instituția pe care o reprezint să nu facă prea multe lucruri, terorizată fiind de paranoia potrivit căreia eu mi-aș fi dorit ca prin lucrurile pe care le făceam pentru Sectorul 3 să  atac ulterior fotoliul de primar general. 

Nu, doamna fostă primar, îmi doream să mă ajutați să fac parcări pentru cetățenii Sectorului 3, să se facă deratizare în Sectorul 3, îmi doream să avem iluminat public în Sectorul 3, îmi doream ca bulevardele din Sectorul 3, aflate în subordinea dvs, să fie demne de un Sector European, îmi doream și eu apă caldă pentru comunitatea noastră. În esență, îmi doream să vă faceți treaba în raport cu cetățenii Sectorului 3, să rezolvați lucrurile care țineau prin lege de responsabilitatea Primăriei Generale. Și v-am rugat, ani de zile, iar când am văzut că nu vreți să faceți aceste lucruri, m-am oferit să le fac eu cu instituția pe care o conduceam, pe banii Sectorului 3, chiar dacă aveam un buget de șase ori mai mic”, afirma atunci Robert Negoiță. Vezi captura de  mai jos care conține postarea lui Negoiță de la acest moment (partea acoperită de roșu este o repetiție a unui pasaj din postare)

 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.