VIDEO. Nicușor Dan, după zdrobirea comasaților, anunță organizarea a două referendumuri prin care bucureștenii să stabilească lucruri vitale pentru dezvoltarea orașului: „cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector/ cine răspunde de urbanismul din București”


VIDEO. Nicușor Dan, după zdrobirea comasaților, anunță organizarea a două referendumuri prin care bucureștenii să stabilească lucruri vitale pentru dezvoltarea orașului: „cum se vor împărți banii între Primăria  Capitalei și primăriile de sector/ cine răspunde de urbanismul din București”

Vizibil marcat de momentul uriașei victorii înregistrate în lupta pentru Primăria Capitalei, cu lacrimi în ochi și abia controlându-și tremurul vocii, Nicușor Dan – care, potrivit exit pollului oficial, a obținut cu 21% mai multe voturi decât Gabriela Firea -, a vorbit despre pârghiile pe care le consideră necesare pentru a putea dezvolta cu adevărat capitala. El a spus că ar fi necesară organizarea a două referendumuri care să clarifice împărțirea banilor între Capitală și primăriile de sector și responsabilitatea urbanismului din București.

Redăm mai jos declarația primarului general:  

„Sa știți că niciodată politicienii nu câștiga alegeri. Alegerile sunt câștigate de comunități. Azi am avut în București o uriașă comunitate, care și-a dorit instituții care să lucreze pentru oameni, dreptate. Vreau să vă mărturisesc că sunt copleșit de responsabilitatea pe care mi-o dați și speranțele pe care le puneți in noi. În acești ani, am luat foarte multe decizii greșite și probabil vom greși în continuare, însă ce pot să vă spun că niciodată, nici eu și nici colegii care au venit in administrație cu mine, nu ne-am bătut joc și nu ne vom bate joc de mandatul pe care ni l-ați dat.

Vreau să mulțumesc tuturor celor care au contribuit la campania asta, dar și la cele din 2020, 2016, 2012, voluntari, oameni care au strâns semnături, care au dat bani, personalități publice care ne-au susținut. Vreau să mulțumesc în mod special celor care și-au lăsat carierele de la privat și au venit să lucreze în administrație. Vreau să mulțumesc USR, PMP, Forța Drepte, REPER, prin membrii lor care au făcut în această campanie, vreau să le mulțumesc. Sunt câteva lucruri pentru care seara asta e momentul cel mai bun sa le spunem

Sunt câteva mecanisme care de ani de zile au blocat dezvoltarea Bucureștiului și care țin de relația dintre  București și autorități centrale. Vor urma următoarele lucruri:

Cu aprobarea CGMB voi declanșa un referendum local pentru cum se vor împărți banii între Primăria Capitalei și primăriile de sector. De ani de zile, Bucureștiul are un deficit de dezvoltare. De ani de zile, Primăria Capitalei este obigată să gândească mic, pentru că nu are bani să gândească mare. Banii abia ajung pentru întreținerea infrastructurii pe care deja o avem. Nu putem să ne gândim la extinderea transportului public, la noi corpuri de spitale, nu putem să ne gândim la noi corpuri pentru universitățile din București care ar putea să aducă zeci de mii de studenți străini în  București și să pună Bucureștiul pe harta academică. Și în schimb avem borduri peste borduri, pavele care înlocuiesc alte pavele și panseluțe care înlocuiesc alte paseluțe.

Cu aprobarea CGMB, voi declanșa un referendum local pentru a decide cine răspunde de urbanismul din București. Este absurd ca primarii de sector să arunce cu autorizații pentru zeci și sute de blocuri în București, a căror legalitate nu o controlează nimeni, iar primarul  Capitalei să răspundă pentru traficul din București.

Îmi asum responsabilitatea pentr rezolvarea traficului din  București, dar cer bucureștenilor să-mi dea responsabilitatea pentru dezvoltarea urbană acestui oraș.

Parlamentul are în dezbatere două legi: codul urbanismului și legea spațiilor verzi urbane. Solicit candidaților la alegerile prezidențiale să se pronunțe în campania pentru alegerile prezidențiale pe chestiunile cele mai importante din aceste două legi și solicit partidelor parlamentare ca până la alegerile parlamentare să tranșăm aceste două legi. Numai așa vom fi în situația ca bucureștenii să poată gestiona ei înșiși prin organele pe care le-au ales, situațiile spațiilor verzi și dezvoltarea urbană și aceste lucruri să nu fie făcute pe jocuri de culise, deasupra intereselor bucureștenilor”.

 

Rezultate alegeri 9 iunie, București: conform exit-poll-ului CURS-Avangarde, pe baza datelor culese până la ora 20.00, Primăria Generală Bucureşti a fost câştigată detaşat, de primarul în funcţie, Nicuşor Dan, cu 45% din voturi. Pe locul doi a ieșit Gabriela Firea cu 24%, urmată de Cristian Popescu Piedone – 13%, Sebastian Burduja 10%, candidatul AUR Mihai Enache - 4% și Diana Şoşoacă - 3% din voturi.


 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.