Germania a importat în 2024 cantități mult mai mari de uraniu din Rusia în comparație cu anul precedent


Germania a importat în 2024 cantități mult mai mari de uraniu din Rusia în comparație cu anul precedent

Germania a importat cu aproape 70% mai mult uraniu din Rusia în cursul anului 2024, față de 2023, a relatat publicația germană Der Spiegel într-un articol publicat vineri, 3 ianuarie. 

Aceste importuri au fost posibile pe fondul inexistenței unor sancțiuni din partea autorităților UE împotriva livrărilor de uraniu rusesc, în condițiile în care Germania intenționează să extindă producția de elemente de combustibil pentru reactoarele VVER care funcționează în Europa. Din acest motiv au fost importate cel puțin 68,6 tone de uraniu din Rusia, în cursul anului 2024, de la două filiale ale corporației ruse Rosatom, așa cum au arătat datele Ministerului Mediului, Energiei și Protecției Climatice din Saxonia Inferioară, preluate de Der Spiegel. 

"În prezent, nu există niciun embargo al Uniunii Europene asupra importului sau exportului de combustibil nuclear pentru utilizări pașnice în ceea ce privește Rusia", a declarat Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Siguranță Nucleară și Protecția Consumatorilor din Germania. 

Der Spiegel a arătat că este planificată chiar o extindere a producției de pile de combustie la uzina de celule combustibile a Advanced Nuclear Fuels (ANF) din Lingen, Saxonia Inferioară, ceea ce va necesita și mai multe livrări din Rusia. ANF este o filială a societății franceze Framatome, care intenționează în prezent să înființeze o întreprindere comună cu concernul nuclear rus Rosatom.

"Cinci țări din UE operează în prezent 19 reactoare VVER", se arată în articolul publicației germane. 

Pentru aceste reactoare, uzina din Lingen va produce elemente de combustibil. Elementele de combustibil de fabricație rusească sunt utilizate în prezent în mai multe țări europene - Bulgaria, Republica Cehă, Finlanda, Ungaria și Slovacia - astfel că a fost nevoie de producerea unei alternative fiabile și sigure. 

Robert Habeck - vicecancelar german și ministru pentru Afaceri Economice și Protecția Climei, solicitase în luna aprilie a anului 2023 sancțiuni împotriva țărilor care continuă să primească uraniu din Rusia. 

Șeful Ministerului german al Economiei a declarat atunci că, în urma unei vizite efectuate la Kyiv, partea ucraineană l-a întrebat de ce achiziționarea de uraniu rusesc nu face încă obiectul sancțiunilor. 

"Nu cred că există un răspuns bun la această întrebare. Dar trebuie să se întâmple la un moment dat, chiar dacă asta înseamnă schimbări pentru țările care încă au centrale nucleare alimentate cu uraniu rusesc", a spus oficialul german. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.