VIDEO. Ilie Bolojan după răzmerița sinecurișilor de la Senat: „A continua risipa este lipsă de respect pentru oamenii din România, din munca cărora toţi cei care lucrăm în sectorul public ne luăm salariile”/ „Senatul va funcţiona la fel de bine cu mult mai puţini bani, cu mult mai puţine cheltuieli”


VIDEO. Ilie Bolojan după răzmerița sinecurișilor de la Senat: „A continua risipa este lipsă de respect pentru oamenii din România, din munca cărora toţi cei care lucrăm în sectorul public ne luăm salariile”/ „Senatul va funcţiona la fel de bine cu mult mai puţini bani, cu mult mai puţine cheltuieli”

Preşedintele Senatului, Ilie Bolojan (PNL), a insistat și a explicat  - după incidentele de miercuri de la Senat, când mai mulți salariați l-au huiduit pentru intenția de a reduce numărul lor - că instituția va putea funcţiona la fel de bine cu mai puţini angajaţi, conform noii organigrame decisă de Biroul Permanent al Senatului. 

Bolojan a precizat, pentru B1TV, că, de exemplu, la Comisia pentru Regulament are loc o ședință la două luni, situație în care nu se justifică un număr egal de angajați cu cel al altor comisii unde activitatea este mult mai intensă. 

Miercuri, Bolojan s-a referit și la situația absolut revoltătoare de la Romsilva - ai căror directori primesc la pensionare bonusuri colosale, dar și de la ASF, arătând că trebuie modificate, în anumite situații, contractele colective de muncă pentru a se putea opera schimbări care să ducă la o mai bună gestinare a banului public  - detalii mai jos!

Liderul interimar al PNL a aratăt și că „nepoţii” şi cei numiţi politic nu ar mai trebui să lucreze în Senat, ci doar cei competenţi. În acest fel, instituţia va face economii. 

„Scopul nu este să concediem nişte oameni, dar acolo unde în orice instituţie publică, în urma analizei, se constată că ai instituţii şi zone care nu funcţionează, pentru că oamenii care sunt acolo au fost angajaţi în mod direct, fără concurs şi nu au calificările pe care şi le doreşte cel care trebuiesă dea rezultate în acea instituţie, acolo unde ai oameni care nu îşi justifică salariile, a continua aceste lucruri, risipa, este o formă de lipsă de respect pentru oamenii din România, din munca cărora toţi cei care lucrăm în sectorul public ne luăm salariile”, a declarat Ilie Bolojan, la B1TV, miercuri seară, vorbind despre restructurarea posturilor de la Senat.

Bolojan a spus că prin aceste reduceri de personal este vorba despre banii românilor.

„Aici nu este vorba de bani publici, este pur şi simplu banii pe care, într-o formă sau alta, îi plătesc oamenii din România, atât sub formă de taxe şi impozite, cât şi prin creditele pe care România le contractează şi tot ei le vor plăti. Deci este o chestiune care e de bun simţ (...) nu ai niciun fel de  legitimitate să iei anumite măsuri de a nu mai risipi banii, pe acest fond de criză bugetară, dacă instituţia care face acest lucru nu îşi face curat în propria curte”, a afirmat Bolojam.

Întrebat care sunt salariile la Senat, Bolojan a explicat că la personalul de execuţie, salariile sunt ”normale”.

„Salariile sunt diferite, funcţie de posturile pe care le ocupă oamenii în Senat şi în orice instituţie publică. Cei care sunt directori generali au salarii mai mari, dar personalul de execuţie are un salariu normal. Nu neapărat problema este nivelul salariilor.

Pe lângă fiecare comisie parlamentară, formată din mai mulţi senatori, sunt mai mulţi experţi care trebuie să asiste cu comisia respectivă, să dezbată legile, să facă rapoarte, să dea avize şi se vede foarte clar care este volumul de muncă al fiecărei comisii, prin numărul de legi pe care l-a luat în dezbatere, prin rapoartele întocmite. Avem comisii cu 5-6 colegi care era personalul de suport al comisiei. Ori dacă la comisia de regulament ai o şedinţă la 2 luni de zile, să stai cu 5 persoane să discuţi o dată la două luni de zile despre un regulament şi să te întrebi cei fac acele persoane, în 2 luni de zile, este normal”, a adăugat Bolojan.

Preşedintele Senatului a precizat că la alte comisii volumul de muncă este cu mult mai mare.

„Este o altă situaţie la Comisia de buget sau la cea juridică, unde e un pachet mare de legi, unde, într-adevăr, cinci persoane se justifică. Şi atunci noi ce-am făcut? Funcţie de volumul de muncă,  în fiecare comisie, aşa cum într-o fabrică se dimenzionează personalul funcţie de necesarul de producţie, aşa cum în orice instituţie publică normală dispui oameni funcţie de volumul de activitate, şi aici, în noua organigramă, personalul e în funcţie de activitate. O parte nu au ce să facă, dar vor da concursuri pe care le fac directorii, personalul din Senat”, a spus Bolojan.

Ilie Bolojan a mai declarat că oamenii profesionişti şi performanţi ar trebui să rămână pe posturi.

„Au două posibilităţi, una corectă şi cinstită, să menţină oamenii profesionişti şi performanţi pentru că fiind mai  puţini, nu poţi să îi ţii pe nepoţi sau pe cei veniţi pe filieră politică şi nu au competenţă sau a doua variantă, să îi salveze pe cei care au pile, dar se va vedea în timp şi oamenii se vor descalifica, cei care au făcut această chestiune. (...) Senatul va funcţiona cel puţin la fel de bine cu mult mai puţini bani, cu mult mai puţine cheltuieli (...) Vom avea încă o zi de plen, miercurea, va fi o zi de dezbateri publice în care ne vom întâlni cu experţii, cu cei interesaţi în aşa fel încât calitatea legilor pe care le emitem să fie mai bună”, spune Bolojan.

Preşedintele Senatului a adăugat că şi la Camera Deputaţilor vor fi reduceri de personal.



Context. Din 2021 când la Palatul Victoria s-a instalat coaliția PSD-PNL numărul bugetarilor a crescut cu peste 40.000. Întrebat în conferința de presă de la Senat de miercuri câte posturi vor fi reduse, Bolojan a răspuns: 

Nu pot să fac estimări de genul acesta. Fiecare instituție, Senatul României, Camera Deputaților…aceste măsuri de reorganizare le-am convenit cu domnul Șerban de la Cameră. Urmează reorganizarea la Cameră, dar asta se face în funcție de analiza activității. Nu poți să vii și paușal să iei niște măsuri. S-ar putea să constați că în anumite zone ai probleme cu contractul colectiv de muncă. Nu cred că este în regulă ca la Romsilva să ai un contract colectiv de muncă care la pensionare îți dă dreptul la 10 salarii brute, dar luate în bani neți. Adică vreo 15 salarii. Poate vor și angajații Senatului această chestiune sau alții. Cred că e o prevedere care trebuie modificată în contractul colectiv de muncă. 

În alte locuri sunt oameni în plus care nu-și justifică existența. Am dat câteva exemple de la Senat unde chiar nu se justifică, să ne înțelegem foarte bine. Fiecare instituție trebuie să-și facă analizele și forma de respect pentru cetățeni este ca niciun om care este finanțat și plătit din banii publici să nu poată să nu spună ce a făcut pentru banii respectivi. Când vom înțelege asta, ne vor respecta mai mult cetățenii și nu vom disipi banii. Deci creșterea de salarii, de drepturi, este simplă pentru că se ia de pe o zi pe alta. Reducerea nu e atât de ușoară pentru că înseamnă situații diferite, probleme diferite. 

Nu cred că la ASF, de exemplu, trebuie să fie atâția oameni neexecutivi în bord. Cred că nu s-ar părbuși ASF-ul dacă nu ar fi atâția și nu ar avea niște prime atât de mari, de exemplu. Deci acolo trebuie lucrat la organigrame, la contracte de management, la contracte de muncă. Dar aceste lucruri nu se pot face de pe o zi pe alta și necesită timp. 

Și următoarea etapă este să ne ocupăm de instituțiile din coordonarea Parlamentului și facem un grup de lucru pentru această chestiune și veți vedea în perioada următoare analize și informări corecte și cinstite. Măcar să-și publice aceste drepturi ar putea ca să-I vedeți și dvs cam la cel nivel de austeritate sunt”.

Despre banii încasați de PNL în 2024 – 25 de milioane de euro – din subvenția de la bugetul de stat:

„Am spus că sumele pentru partidele politice au fost prea mari, am militat pentru reducerea lor, asta am făcut și asta am rezolvat”.

SURSE: B1TV, news.ro


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.