În articolul anterior, am abordat subiectul referitor la unul din cele mai brutale instrumente de suprimare a voinței și a demnității umane, respectiv psihiatria punitivă sau represivă. Astăzi, printre alte metode, Rusia utilizează același instrument în tentativa de a-i distruge pe cei care reprezintă o "amenințare pentru regim".
Deși autoritățile ruse au pus în practică această moștenire tragică de pe vremea URSS, dar în interiorul granițelor sale, mai precis în debutul deceniului precedent, aplicarea ei a devenit mai răspândită după debutul, în 2014, al invaziei rusești asupra Ucrainei, în special în Crimeea. În prezent, mașinăria de represiune a Rusiei, prin varietatea sa de metode brutale, câștigă avânt împotriva ucrainenilor în toate teritoriile ucrainene ocupate temporar.
În cele ce urmează, voi prezenta mai multe detalii despre cum și unde au loc "evaluările psihiatrice", cum este pregătită o nouă generație de "medici" și ce presupune de fapt acest așa-zis "tratament".
În primul rând, copiii sunt cei ce devin victime ale psihiatriei punitive
După ce au ocupat regiunile din est și din sud ale Ucrainei, rușii au început imediat să suprime orice rezistență. În fiecare an, metodele lor devin din ce în ce mai crude, deoarece urmăresc nu numai să-i elimine pe cei care li se opun, ci și să-i intimideze pe alții care ascult în lăuntrul lor sentimente de protest.
În acest an, coroborat cu metodele lor primare de a face față disidenței, practica "tratamentului psihiatric" a fost extinsă. Ocupanții trimit persoanele "indezirabile" la spitalele de psihiatrie, distrugându-le conștiința și demonstrând consecințele pentru cei care încă încearcă să opună rezistență. Asta vizează în primul rând copiii ale căror activități sunt monitorizate activ online.
În luna octombrie a anului 2024, în regiunea ocupată Donețk a avut loc o întâlnire a grupului interdepartamental al agențiilor de securitate ruse, având ca scop "prevenirea crimelor comise de minori și adolescenți influențați de ideologii distructive pe internet". În cadrul ședinței, un reprezentant al parchetului forțelor e ocupație a declarat că de la începutul anului 2024 au fost "trimiși în judecată" 161 de minori, dintre care 48 la tratament psihiatric obligatoriu. Acești 48 de minori sunt acuzați de ruși de acțiuni împotriva autorităților de ocupație și de discreditare a forțelor armate ruse.
În regiunea ocupată Luhansk, se știe faptul că rușii au trimis, în anul 2024, 31 de adolescenți la tratament psihiatric obligatoriu.
Însă, este dificil de determinat numărul exact de victime ale unui astfel de "tratament", deoarece informațiile sunt rareori divulgate. Cu toate acestea, Grupul pentru Drepturile Omului din Est a raportat aplicarea medicinei punitive la copii. Potrivit datelor prezentate, doar anul acesta au fost înregistrați 263 de astfel de minori în regiunile din Est aflate sub ocupație, dintre care 16 sunt considerați "extremiști".
În plus, conform datelor oficiale ale autorităților ucrainene, Rusia a deportat cu forța peste 20.000 de copii din Ucraina. Aceste date includ doar cazurile înregistrate oficial, asta după ce un părinte, tutore sau martor al expulzării copilului a comunicat informațiile relevante Biroului Național de Informații al Ucrainei. Între timp, potrivit comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, aproximativ 4,8 milioane de ucraineni, inclusiv 700.000 de copii, au fost deportați în Rusia.
În ceea ce privește "tratamentul psihiatric" obligatoriu, adulții sunt trimiși, la rândul lor, în unități psihiatrice, acuzați fiind de ocupanți de acțiuni împotriva regimului dictatorial al Kremlinului.
De exemplu, oamenii pot fi reținuți pentru diseminarea de informații despre personalul militar rus sau pentru discreditarea guvernului. În esență, dacă cineva își exprimă opinii pro-ucrainene, este reținut.
De asemenea, informațiile referitoare la adolescenți sunt examinate cu atenție online. Dacă se descoperă că susțin Ucraina sau că au interese legate de Ucraina, acești copii sunt inevitabil trimiși la tratament obligatoriu chiar și în așa-numita fază de anchetă preliminară.
Totodată, este de precizat faptul că minorii sunt urmăriți penal pentru activitatea lor pe rețelele sociale chiar în Rusia. Începând cu anul 2016, această abordare a fost susținută în plan legislativ. Proiectele de lege relevante, intitulate "Legea Yarovaya" după unul dintre autorii săi, au fost adoptate în luna iulie a anului 2016 și declarate de autorii lor drept măsuri contra terorismului. De fapt, aceste legi au restrâns drepturile omului. În baza prevederilor în cauză sunt judecați și adolescenții ucraineni.
Pe de altă parte, astfel de cazuri de detenție sunt înregistrate în prezent doar în regiunile Luhansk și Donețk, aflate temporar sub ocupație. Acest lucru e o consecință a faptului că administrațiile de ocupație în părțile ocupate ale regiunilor Zaporojie și Herson sunt încă în curs de formare. În schimb, administrațiile de ocupație din regiunile Lugansk și Donețk funcționează de aproximativ 11 ani.
Mai mult, se știe faptul că, în regiunile Herson și Zaporojie, rușii presează părinții să-și înscrie copiii la școli. În cazurile de refuz, părinții sunt intimidați sau chiar răpiți pentru a-i obliga fizic să ofere informații despre copiii lor.
În același timp, se efectuează controale telefonice, printre altele la domiciliu, ceea ce-i face pe părinți să-și ascundă copiii în subsoluri. Mai mult, băieților cu vârsta de 16 ani sau peste li s-au impus restricții de mișcare și nu au voie să părăsească orașele.
"Părinții sunt obligați să-și prezinte copiii pentru examinări medicale. Acest lucru a fost larg răspândit în perioada 2022-2023 ca practică, atunci când un număr mare de medici au sosit în regiunile Herson și Zaporojie. Ei au examinat copiii, iar apoi i-au putut duce cu forța în Rusia, susținând că au găsit numeroase boli care necesită 'tratament', în timpul căruia copiii puteau rămâne în Rusia pe o perioadă nedeterminată", a comunicat Oleh Okhredko, analist al Centrului pentru Educație Civică "Almenda".
Tortura sau ceea ce ei cataloghează drept tratament
Întregul mecanism asociat psihiatriei punitive, de la început până la sfârșit, exclude orice noțiune de corectitudine. Asta înseamnă că cel vizat nu are posibilitatea de a contracara argumentele poliției sau ulterior ale medicilor care își scriu concluziile. Cu cât o persoană încearcă mai mult să se apere, cu atât se va scrie mai mult în raportul său, de exemplu, că este excesiv de emoțională și manifestă anumite comportamente nevrotice.
În plus, spre deosebire de pedeapsa la închisoare sau de alte restricții pe care le-ar putea impune o instanță, tratamentul psihiatric forțat nu are limită de timp și durează atâta vreme cât medicul consideră necesar.
Cu toate acestea, la fiecare 6 luni, un consiliu de medici poate decide teoretic că pacientul și-a "revenit" și nu mai reprezintă o "amenințare", permițându-i, eventual, să treacă la tratament ambulatoriu. Totuși, prin lege, tratamentul psihiatric forțat poate fi pe termen nedeterminat, iar acuzatul poate rămâne sub un astfel de "tratament" ani de zile.
Această practică este, totodată, răspândită în interiorul Rusiei contra cetățenilor disidenți. Vitaly Servetnik, expert în cadrul Environmental Crisis Group, adună informații despre victimele psihiatriei punitive. Potrivit acestuia, procesul prezintă provocări, deoarece sistemul de medicină forțată e închis, ceea ce înseamnă că este imposibil să știi cu siguranță la ce să se aștepte o persoană vizată de autoritățile ruse.
"Consecințele pot fi foarte diferite: de la a fi legat de un pat luni de zile într-un spital și a muri din cauza infecțiilor, până la utilizarea de medicamente puternice și nevoia de reabilitare îndelungată ulterior în ambulatoriu", spune Servetnik.
În același timp, tratamentul în sine schimbă drastic situația din moment ce nu există un control din partea societății sau a organizațiilor specializate.
"Cea mai catastrofală situație constă în atribuirea unui tratament psihiatric în unitățile medicale situate în penitenciare. Acolo se poate face orice unei persoane și nici societatea, nici organizațiile specializate nu o pot monitoriza. Odată ce cineva intră în acest sistem, e practic imposibil să iasă", subliniază expertul.
Potrivit lui Servetnik, unul din pericolele tratamentului este durata nelimitată. Dacă o persoană primește medicamente puternice în acest timp, șansele de reabilitare și de revenire la viața normală sunt reduse semnificativ.
"Când organizațiile publice și pentru drepturile omului trimit întrebări despre locul și starea internaților din spitale, primim refuzuri previzibile. Spargerea acestui zid pentru a afla ce se întâmplă cu o persoană e, din păcate, imposibilă în prezent. Fără supraveghere, personalul acționează după bunul plac, inclusiv prin acte de tortură și de violență sexuală", menționează Servetnik.
Din epoca sovietică, se știe că astfel de "medici" au injectat subiectului doze mari de aminazină, ceea ce a dus la ciroză hepatică și pierderi de memorie, precum și haloperidol, care a provocat convulsii în tot corpul.
Ce se întâmplă astăzi în astfel de facilități se poate presupune prin prisma analizării cazului cetățenei ruse Viktoria Petrova, care în 2022 a fost acuzată că a răspândit "falsuri" despre armata rusă. Ea a reușit să-și câștige libertatea abia în luna august a anului 2024.
Viktoria a fost forțată să se dezbrace pentru o "inspecție corporală" în fața personalului medical de sex masculin. Când a cerut să-și schimbe tamponul sanitar pentru că începuse menstruația, a fost batjocorită și ridiculizată de toți cei prezenți.
După aceea, atunci când a refuzat să facă duș în fața tuturor și a cerut să fie lăsată singură cu personalul feminin, mâinile Viktoriei au fost răsucite la spate. A fost legată și purtată, conform cuvintelor ei, "ca un câine" și amenințată cu o bătaie de "bun venit" în noua ei locație. Pe scurt, i s-a lăsat de înțeles că, în acea unitate medicală, ea nu mai este o persoană.
Mai târziu, Viktoria a fost legată de brațe și picioare de un pat și i s-au injectat medicamente care au lăsat-o aproape în imposibilitatea de a vorbi timp de două zile. Viktoria povestește că în timp ce era legată, hainele i-au fost aruncate în față.
"Se pare că doar pentru amuzamentul lor, pentru a vedea neputința mea", relatează Viktoria.
Persecuția în Rusia
Pe 4 mai 2024, revista medicală științifică The Lancet a publicat un articol intitulat "avertismente privind utilizarea abuzivă a psihiatriei în Rusia". Acesta a citat date dintr-un raport al Organizației Drepturilor Omului în Sănătatea Mintală-FGIP (FGIP), prezentat la Congresul Asociației Europene de Psihiatrie în luna aprilie a acestui an.
Începând cu anul 2015, cercetătorii au înregistrat 86 de cazuri de "abuz psihiatric din partea autorităților ruse", din care 50 au avut loc numai în ultimii doi ani.
Însă, directorul FGIP, Robert van Voren, clarifică următoarele: "Această practică poate fi mult mai răspândită. În climatul politic actual din Rusia, autoritățile pot acționa cu impunitate. Și situația nu va face decât să se înrăutățească".
Experții observă că, din anul 2022, cetățenii care se opun acțiunilor militare din Ucraina sunt supuși mai întâi evaluărilor psihiatrice forțate, iar apoi "tratamentului". Activiștii, inclusiv cei de mediu, sunt "tratați" cu forța.
Potrivit lui Vitaliy Servetnik, nu toate cazurile de abuz psihiatric devin publice, deoarece activiștii înșiși solicită statutul de confidențialitate, temându-se că expunerea "ar putea dăuna apărării lor în instanță".
"Tratamentul psihiatric e una din cele mai înfricoșătoare metode de presiune. Îi afectează pe toți. Cei persecutați cred adesea că atragerea atenției ar putea 'irita' procurorii sau judecătorii, determinându-i să ceară sau să impună pedepse mai aspre. Cât de justificate sunt aceste temeri este greu de spus, dar ele există", punctează Servetnik.
Servetnik adaugă că acest lucru e cauzat și de temerile de stigmatizare socială.
"În Rusia există o psihofobie adânc înrădăcinată și un fenomen al marginalizării persoanelor cu boli mintale. Este pe deplin de înțeles că activiștii nu vor să devină victime ale încă unui alt stigmat, respectiv ținte ale discriminării. Așa cum au spus unii activiști după ce au fost internați în spital, 'nu mai am încredere în nimeni'. De asemenea, au refuzat să dezvăluie ceea ce li s-a întâmplat, mai ales în circumstanțele actuale, temându-se de noi acuzații și de reinternare", mai menționează Servetnik.
Între timp, publicația Mozhem Obyasnit scrie că Ministerul rus al Sănătății se pregătește să introducă un tratament obligatoriu pentru persoanele transgender și persoanele de orientare homosexuală.
Societatea Psihiatrilor din Rusia a publicat linii directoare pentru tratarea persoanelor cu "tulburări de orientare sexuală și identitate de gen". La scurt timp după lansare, documentul a fost șters. Pe de altă parte, introducerea terapiei obligatorii este discutată activ în comunitatea medicală.
Dictatorul Vladimir Putin a ordonat înființarea unui nou institut cu sediul la Centrul Național de Cercetare Medicală pentru Psihiatrie, care poartă numele Serbsky și care va studia, printre altele, comportamentul persoanelor LGBTQ+. Acest lucru a fost raportat de ministrul Sănătății, Mihail Murașko, în timpul unei discuții privind un proiect de lege care interzice "schimbarea de gen".
"Există o directivă prezidențială pentru a crea, pe structura centrului nostru federal de psihiatrie, un institut suplimentar care să cerceteze nu numai asta, ci și o serie de domenii comportamentale, inclusiv comportamentul societal", a zis ministrul.
Portalul web de sănătate și relații LGBTQ+ Parni+ a precizat că declarațiile ministrului Sănătății ar putea indica că Rusia ar putea efectua cercetări pentru a implementa terapia de conversie. Asta se referă la un set de practici psihologice și fizice coercitive menite să "corecteze" orientarea sexuală și identitatea de gen a unei persoane.
Psihiatria represivă în Rusia a reapărut de la începutul anilor 2010. La fel ca în URSS, a devenit o metodă de combatere a oponenților regimului. Victimele abuzului psihiatric politic includ membrii opoziției, activiștii civici (inclusiv ecologiștii), bloggerii și cetățenii obișnuiți care se plâng de abuzuri guvernamentale sau luptă împotriva corupției.
Mai mult, activiștii din sfera drepturilor omului și câțiva psihiatri (inclusiv Asociația Independentă de Psihiatrie din Rusia și președintele acesteia Iuri Savenko) au afirmat în repetate rânduri că psihiatria în Rusia e folosită pentru persecutarea minorităților religioase.
Astfel de cazuri de abuzuri ce presupun spitalizarea nejustificată a persoanelor din motive politice au fost evidențiate în varii materiale de către Asociația Independentă de Psihiatrie, Human Rights Watch, Federația Internațională Helsinki, secretarul general al FGIP, Robert van Voren, precum și în mass-media. Reapariția cazurilor individuale de abuz psihiatric politic în Rusia, la începutul secolului al XXI-lea, este strâns legată de deteriorarea generală a drepturilor omului în întreaga țară.
Lupta contra dizidenților pe fondul invaziei
Din 2014, psihiatria represivă a devenit una din metodele folosite pentru a suprima disidența în peninsula Crimeea ocupată temporar.
Persecuția a fost îndreptată în mod aparte împotriva tătarilor din Crimeea, care au fost trimiși atât în închisori obișnuite, cât și în instituții psihiatrice. De exemplu, a fost aplicată măsura represivă a tratamentului forțat vicepreședintelui Mejlis al Poporului Tătar din Crimeea, Ilmi Umerov. E de remarcat faptul că, în total, 217 persoane au fost întemnițate ilegal de regimul rus în Crimeea, inclusiv 134 de tătari. În plus, au existat cazuri de ucidere a localnicilor pro-ucraineni din peninsulă.
Persecuția are loc și pe motive religioase. De exemplu, conform Asociației Europene a Martorilor lui Iehova, 30 de credincioși au fost urmăriți penal în Crimeea pentru credința lor în ultimii 7 ani.
Aceeași persecuție se extinde și asupra altor teritorii ocupate de ruși. De pildă, în ultimii ani, presiunea asupra minorităților religioase din Luhansk s-a intensificat. Potrivit Centrului pentru Rezistență Națională, procurorii ruși au inventat un caz împotriva a doi membri ai organizației religioase Martorii lui Iehova. Bărbații au fost acuzați că au distribuit pliante "extremiste" despre care se pretindea că cer uciderea creștinilor ortodocși. Unul a fost internat într-un spital de psihiatrie, în timp ce celălalt a fost acuzat de infracțiune.
"Kremlinul este deosebit de intolerant la disidență. Persecuția și represiunile asupra credincioșilor din afara Bisericii Ortodoxe din Moscova au devenit sistematice în toate teritoriile ocupate ucrainene", adaugă Centrul pentru Rezistență Națională.
La începutul invaziei rusești pe scară largă, au fost documentate cazuri de răpire a ucrainenilor chiar și în regiunile neocupate în prezent, unde luptele erau în desfășurare.
În luna mai a anului 2022, o localnică din Harkiv pe nume Iryna a fost dusă de ruși la Belgorod sub pretextul trimiterii la rudele ei. Însă, ea spune că nu are rude în respectivul oraș. Această poveste a fost relatată de activistul pentru drepturile omului Oleksiy Pryanyshnykov.
Inițial, Iryna a ajuns într-un centru de cazare temporară și apoi a fost transferată la spitalul de psihiatrie din Belgorod.
Motivul oficial invocat a fost că Iryna a refuzat să-și dezvăluie informațiile personale. Pryanyshnykov spune că plasarea într-un spital de psihiatrie din acest motiv este ilegală în Rusia, dar a întâlnit cazuri similare în practica autorităților ruse.
În spitalul de psihiatrie din Belgorod, Iryna a stat până în luna august a anului 2022, după care a fost transferată la o instituție similară din Engels, regiunea Saratov.
Medicii ruși i-au administrat haloperidol - un antipsihotic puternic folosit pentru a trata schizofrenia, mania și psihoza. Aplicarea acestui medicament are multe efecte secundare și a fost folosită ca pedeapsă, pe vremea URSS, pentru dizidenții din spitalele de psihiatrie.
"Salivezi, simți frică și agitație, psihoză și halucinații și, în același timp, ai parte de probleme cu corpul tău - stomac, abdomen, inimă", relatează activiștii din cadrul Comisia Cetățenilor pentru Drepturile Omului.
Pryanyshnykov menționează că oficialii ruși au șantajat-o pe Iryna să accepte cetățenia rusă, promițând că o vor elibera din spital.
"Ce se află în spatele unor astfel de încercări neortodoxe de a găsi noi cetățeni ruși rămâne la nivelul interpretării fiecăruia. Cred că au la bază motivația propagandei - să susțină că ucrainenii preferă Rusia. Nu aș exclude nici motivele egoiste ale anumitor oficiali", speculează avocatul.
Fiul Irinei a căutat-o timp de cinci luni înainte de a o descoperi în spitalul Engels. Printr-un avocat, a reușit să-i trimită o adeverință care îi permite să se întoarcă în Ucraina, iar acum este acasă.
Pryanyshnykov adaugă că nu trece o lună fără ca cel puțin o persoană să ajungă la tratament forțat în Rusia, după ce i se instrumentează un dosar penal în baza acuzației de extremism.
Trebuie remarcat faptul că civilii reprezintă aproape jumătate dintre toți ucrainenii capturați de Rusia, iar majoritatea au fost capturați în prima lună a invaziei pe scară largă.
Potrivit comisarului prezidențial pentru drepturile apărătorilor, Alyona Verbytska, Rusia are în captivitate 3.400 de ucraineni, atât militari, cât și civili.
Despre "experții" locali în acte de represiune și formarea unei noi generații de "medici"
Rușii înființează în mod activ noi spitale de psihiatrie în teritoriile ocupate pe fondul numărului tot mai mare de persoane trimise acolo sub acuzații.
De exemplu, în Melitopol (regiunea Zaporojie), a fost lansată o ramură de examinare psihiatrică medico-legală în ambulatoriu, creată pe structura Centrului Regional de Îngrijire Psihiatrică și Narcologică din regiunea Zaporojie.
Acolo, "specialiștii" efectuează examinări psihologice și psihiatrice cuprinzătoare în cauze penale, civile și administrative. Se preconizează efectuarea, în medie, a peste 600 de examinări anual.
"Acest lucru va răspunde nevoilor agențiilor de aplicare a legii din regiunea Zaporojie, contribuind la protecția drepturilor cetățenilor, inclusiv a minorilor", a declarat Aliona Dikhtiar, psihiatru șef al Ministerului Regional al Sănătății Zaporojie.
Un sprijin semnificativ pentru organizarea acestui domeniu de activitate în regiune a fost oferit de Centrul Federal de Psihiatrie și Narcologie, numit după profesorul Serbsky de la Ministerul Sănătății din Rusia. Între timp, activitatea ambulatoriului este coordonată de specialiști de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Kuzbass (regiunea Kemerovo, Rusia).
Se raportează că 4 experți în psihiatrie legală și 3 psihologi medicali au urmat deja o pregătire specială. În octombrie 2024, au efectuat 16 examinări, inclusiv în 4 cauze civile.
Astfel, cu ajutorul acestor "specialiști" din noua pseudostructură, rușii vor putea acum să declare inapți mintal toți cetățenii indezirabili care nu susțin Rusia și să-i trimită la tratament obligatoriu. În timp ce ucrainenii răpiți anterior au fost transportați pentru examinări false la Yakymivka și Chonhar (regiunea Herson), acum se vor face la Melitopol.
Este foarte probabil ca instalații similare să fie deja extinse și în alte așezări.