Într-un răspuns oferit în exclusivitate pentru Podul.ro, Ministerul Afacerilor Externe de la Kyiv aduce o serie de argumente care vin să susțină faptul că Federația Rusă, prin toate acțiunile pe care le desfășoară pe continentul african, nu face decât să desfășoare o politică de neocolonialism, demonstrând dispreț atât față de independența și suveranitatea statelor africane, cât și față de ființa umană în genere.
După ce și-a epuizat o bună parte din resursele umane bine pregătite și apte de luptă, statul agresor a purces la atragerea, pe bani deloc neglijabili, a mai multor bărbați din statele africane pentru participarea la războiul de ocupație din Ucraina.
Totuși, dat fiind că ocupanții ruși îi folosesc pe oamenii de culoare drept carne de tun, aruncându-i în misiuni de asalt, aceștia nu mai apucă să-și primească salariul promis nici măcar pe o lună, întrucât viața lor pe front este foarte scurtă, măsurându-se în zile, maximum câteva săptămâni.
Conform diplomației de la Kyiv, Ucraina depune toate eforturile posibile pentru a opri, împreună cu statele africane, aceste crime cu iz colonial pe care statul agresor Federația Rusă îl comite în văzul întregii lumi. În același timp, Kyivul amintește că Rusia a moștenit de la URSS o serie de poziții geopolitice favorabile pe continentul african, iar acest lucru, combinat cu intensa propagandă rusă de stat, întărește și reușește să spele imaginea Moscovei pe plan internațional.
Ucraina continuă, de asemenea, în ciuda ocupației și atacurilor rusești, să își reafirme angajamentele internaționale de a rămâne un grânar hrănitor pentru cetățenii africani din statele și regiunile subdezvoltate, subliniind că această preocupare s-a manifestat inclusiv prin deschiderea a unor noi ambasade ale statului ucrainean pe continentul african, mai exact în Djibouti, Republica Democrată Congo, Etiopia, Kenya, Malawi, Mauritania, Mozambic, Nigeria, Palestina, Somalia, Sudan, Siria, Tanzania, Yemen și Zambia, precum și prin continuarea programului umanitar “Grain from Ukraine”.
Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei:
“Analizând cauzele fundamentale ale campaniilor Rusiei de recrutare a cetățenilor africani pentru a participa la agresiunea militară împotriva Ucrainei, este necesar să menționăm faptul că relațiile africano-sovietice au creat un “place d'armes” destul de serios pentru acțiunile Rusiei de astăzi pe continentul african. În primul rând, este vorba despre cooperarea în domeniul educației și formării instructorilor militari. Cu toate acestea, întregul complex al imaginii “puterii ruse” și “insignifianței Occidentului” se bazează pe o arhitectură mediatică destul de cuprinzătoare, care creează iluzia unei influențe ruse în expansiune. Moscova utilizează în prezent o gamă largă de instrumente pentru campaniile sale de dezinformare, îndreptate inclusiv împotriva Ucrainei.
Rusia ia măsuri active pentru a acumula forță vie, în special prin promisiunea de bani ușori pentru uciderea ucrainenilor. Putin încearcă să păstreze populația masculină aptă de muncă din Federația Rusă, care asigură funcționarea economiei, și trimite la război ceea ce el consideră a fi resursele cele mai puțin valoroase pentru piața muncii.
Activități corespunzătoare au loc și în direcția Africii. În special, Rusia recrutează zeci de tineri din țările africane în cadrul programului “studii-muncă”, fără a-i informa cu privire la viitorul lor loc de muncă în întreprinderile militare. Astfel, investigația de anul trecut a Vocii Americii a dezvăluit intensificarea eforturilor Rusiei de a recruta cetățeni africani pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei prin programul de recrutare “Alabuga Start”, care, în special, prezintă perspective de viață atractive pentru femeile africane în Tatarstanul rusesc.
În raportul său, fondatorul Institutului pentru Știință și Securitate Internațională, D. Albright, dezvăluie un program rusesc care exploatează tinere femei prin plasarea lor în companii sancționate care produc drone utilizate pentru a distruge obiective civile ucrainene. Potrivit lui D. Albright, reprezentanții “Alabuga” au vizitat o serie de țări africane și au semnat memorandumuri de cooperare cu organizațiile locale. În unele țări de pe continent, cooperarea cu partea rusă în acest domeniu se desfășoară deja la nivel oficial.
Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei ia toate măsurile politice și diplomatice posibile pentru a preveni recrutarea de cetățeni africani pentru a participa la agresiunea militară împotriva Ucrainei. Activitățile relevante se desfășoară atât la nivel guvernamental, în cadrul negocierilor și corespondenței cu reprezentanții oficiali ai țărilor africane, cât și prin campanii de sensibilizare (interviuri ale reprezentanților autorizați ai Ucrainei cu principalele instituții mass-media africane, organizarea de turnee media ale jurnaliștilor africani în Ucraina, publicarea de declarații și comentarii pe această temă de către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei).
În mod regulat, părțile străine implicate sunt informate cu privire la fapte specifice de recrutare a cetățenilor africani pentru a participa la agresiunea militară împotriva Ucrainei, cu accent pe utilizarea cinică de către Rusia a acestor cetățeni ca mercenari și “carne de tun” în luptele împotriva forțelor de apărare ucrainene. Ministerele de externe ale țărilor africane sunt informate cu privire la cererile părții ucrainene de a lua imediat toate măsurile posibile pentru a pune capăt acestei practici criminale.
În contextul întrebării dumneavoastră dacă recrutarea și aruncarea la moarte sigură a cetățenilor africani poate fi numită o formă de colonialism, am dori să subliniem următoarele:
Armata țării agresoare recrutează cetățeni din diferite țări africane, inclusiv din cele care au avut legături cu Rusia în trecut. În același timp, mercenarii străini sunt în primul rând persoane care sunt forțate să își caute de lucru, având în vedere plățile financiare substanțiale înainte de semnarea unui contract. Ei nu au absolut nicio idee, sunt acolo pentru a face bani.
Aceasta este, desigur, o manipulare din partea Rusiei, deoarece durata “șederii” pe front a unui astfel de luptător de asalt se măsoară nici măcar în luni, ci în zile, iar în acest timp nu au timp să câștige prea mult. În general, activitățile Rusiei pe continentul african sunt, în esență, o nouă formă de neocolonialism, deoarece obiectivul său principal este răspândirea influenței politice și preluarea controlului asupra resurselor esențiale și critice ale continentului. Uneori, acțiunile criminale ale Rusiei conduc la schimbări violente și neconstituționale ale puterii în țările africane.
În același timp, Ucraina, ca unul dintre fondatorii Organizației Națiunilor Unite, a sprijinit activ dreptul popoarelor africane la independență și decolonizare. Țara noastră este cunoscută în Africa ca un contributor important la securitatea regională. Contingentul său “Căștile Albastre” a avut o contribuție semnificativă la o serie de operațiuni de menținere a păcii sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite.
Țara noastră este, de asemenea, unul dintre garanții securității alimentare în Africa. Continuăm să punem în aplicare programul umanitar “Grain from Ukraine”, care a trimis peste 290 000 de tone de produse agricole în 15 țări din Africa și Asia (Djibouti, Republica Democrată Congo, Etiopia, Kenya, Malawi, Mauritania, Mozambic, Nigeria, Palestina, Somalia, Sudan, Siria, Tanzania, Yemen și Zambia).
În prezent, Ucraina se angajează să construiască relații reciproc avantajoase cu toate statele africane pe baza egalității, a neamestecului reciproc în afacerile interne, a respectării suveranității și integrității teritoriale a țărilor în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional. Noua politică a Ucrainei în acest domeniu prioritar, definită de președintele Zelenski, se bazează pe Strategia pentru dezvoltarea relațiilor cu statele africane, aprobată în ianuarie 2022. De atunci, am intensificat semnificativ dialogul nostru politic cu țările africane. În special, au fost deschise opt noi ambasade ale Ucrainei pe continent (în Rwanda, Mozambic, Mauritania, Republica Democrată Congo, Botswana, Côte d'Ivoire, Ghana, Tanzania)”.