Zegrean: OUG pe amnistie și grațiere va avea un impact devastator! Protestele vor fi inutile! EXCLUSIV


Zegrean: OUG pe amnistie și grațiere va avea un impact devastator! Protestele vor fi inutile! EXCLUSIV

Fostul președinte al Curții Constituționale – l-am numit pe juristul Augustin Zegrean – explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, care vor fi efectele unei probabile OUG vizând amnistia și grațierea.

Zegrean avertizează că, dacă va fi adoptat, controversatul act normativ va avea ”impact devastator în ceea ce privește imaginea și rolul României în cadrul Uniunii Europene”. Vă prezentăm declarațiile juristului.

”O OUG privind amnistia și grațierea ar aduce multă, multă muncă în plus judecătorilor. Vă dați seama... toate dosarele vor trebui reanalizate și doar judecătorul va fi cel care va decide cui i se aplică sau nu amnistia... Plus că dosarele în curs de soluționare trebuie duse la finalizare, deoarece numai după soluționarea cauzei se va constata dacă respectiva persoană va fi sau nu grațiată. Pe scurt: dacă guvernul PSD-ALDE va da OUG pe amnistie și grațiere, Justiția se va confrunta cu multă, multă muncă în zadar. Își va face treaba, firește, dar sentimentul va fi că o face degeaba.

O OUG pe amnistie și grațiere va avea un impact devastator în ceea ce privește imaginea și rolul României în cadrul Uniunii Europene. La fel ca Justiția din România, Comisia de la Veneția, Comisia Europeană și Parlamentul European au muncit în zadar atrăgând atenția puterii de la București că nu se găsește pe o cale normală. După o astfel de ordonanță, oficialii Uniunii Europene vor realiza că toată munca lor a fost și este de pomană. La ce bun toate acele rapoarte, MCV-uri, dezbateri și puncte de vedere exprimate oficial? Indiferent de pozițiile Bruxelles-ului, guvernanții și liderii PSD-ALDE se fac că nu le aud și o țin pe a lor. Derapajele și atitudinile acestea nu vor fi uitate deloc ușor în cadrul Uniunii Europene.

Deși grațierea și amnistia sunt instituții juridice care se practica în unele forme, eu nu am mai auzit de legi atât de generale în Europa. În fapt, aceasta era o practică uzitată în perioada comunismului, când se dădeau condamnări la închisoare cu executare și pentru niște simple găinării, de exemplu micul furt de produse agricole. Ultima grațiere s-a dat în 1988, când aproape că s-au golit pușcăriile. De la Revoluție și până la actuala guvernare PSD-ALDE nu s-a mai pus deloc problema de a se adopta o astfel de măsură.  

Pe de altă parte, Constituția spune că amnistia și grațierea se dau prin lege, or liderii PSD-ALDE pregătesc o OUG în acest sens. Sigur că, finalmente, și OUG este o lege, dar în România nu s-a stabilit foarte clar dacă așa ceva se rezolvă printr-o lege proprie, cu tot parcursul aferent, sau prin intermediul unei OUG. Nu cred că este bine să se facă acum OUG.

Cert este că un astfel de act normativ contravine total voinței populare. În cazul OUG 13, guvernanții lăsaseră acel termen prin intermediul căruia s-a ajuns la abrogare, dar, de data aceasta, sunt convins că nu va mai exista un astfel de termen. Acum, OUG vizând amnistia și grațierea va intra în vigoare în chiar momentul publicării în Monitorul Oficial, fără vreun termen aferent la care să se poată recurge ulterior. Ceea ce înseamnă că o astfel de OUG va produce efecte insurmontabile, indiferent de ceea ce se va întâmpla după aceea. În concluzie, după adoptarea amnistiei și grațierii, toate protestele stradale – oricât de ample – vor fi de prisos!”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.