Vladimir Tismăneanu surprinde esențialul în cazul moțiunii de cenzură: Este important ca opoziția să renunțe la vanități! EXCLUSIV INTERVIU


Vladimir Tismăneanu surprinde esențialul în cazul moțiunii de cenzură: Este important ca opoziția să renunțe la vanități! EXCLUSIV INTERVIU

Liderii PNL, USR și PMP au decis să depună vineri moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Viorica Dăncilă la Parlament. Luni va avea loc citirea, iar joi, dezbaterea și votul. Moțiunea a strâns 163 de semnături. În acest context, redacția Podul.ro a luat legătura miercuri cu politologul Vladimir Tismăneanu, profesor al Universității din Maryland.

Reporter Podul.ro: Opoziția și-a asumat depunerea moțiunii de cenzură. Care credeți că sunt șansele acestei moțiuni? Ce recomandați opoziției acum și pe viitor ca tactică de negociere?

Vladimir Tismăneanu: Este vorba de o situație de urgență, de un moment catastrofal în istoria țării. Nu este nevoie de prea multă perspicacitate spre a ști care sunt cauzele căderii în prapastia mizeriei morale și a incomptenței absolute. Prin urmare, este limpede că imperativul se cheamă luciditate responsabilă. Altfel spus, responsabilitate lucidă. Ideea unei coaliții împotriva infamiei cred că poate strânge laolalată grupuri și persoane altminteri foarte diferite. Este important acum să se renunte la vanități, alergii și impulsuri emoționale. Este nevoie de un acut simț al realității.

Reporter Podul.ro: Cum ar trebui să se poarte discuțiile cu puciștii anti-Dragnea din PSD, cât și cu formațiuni precum cea a lui Ponta, Pro România?

Vladimir Tismăneanu: Mai întâi, îmi vine greu să anticipez cum se va solda la vot moțiunea de cenzură. La fel, mă voi abține să spun ce-ar trebui să facă un actor politic sau altul din opoziție. Ceea ce mi se pare esențial este întărirea punților de comunicare politică dintre toți cei care vor ieșirea României din acest insuportabil marasm.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.