Iohannis, incisiv la adresa CNA: CENZURA este inacceptabilă!


 Iohannis, incisiv la adresa CNA: CENZURA este inacceptabilă!

Consiliul Național al Audiovizualului a hotărât, în ședința din 15 ianuarie 2019, suspendarea emisiei postului Realitatea TV pentru 10 minute, considerând că postul de televiziune a instigat protestatarii la violență, în cadrul mitingului Diasporei, din 10 august 2018. 

Decizia CNA a fost catalogată de către opinia publică drept controversată, iar nemulțumirile în rândurile telespectatorilor nu s-au lăsat așteptate, acuzând instituția de obediență politică și atac asupra libertății presei. 

Împotrivă acestui derapaj s-a manifestat și președintele Klaus Iohannis, care a transmis un comunicat de presă, prin intermediul Administrației Prezidențiale, susținând că sancțiunea aplicată Realității TV este ”fundamentată pe criterii de ordin politic” și atrage atenția că o astfel de măsură  ”poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media”. De asemenea, Iohannis susține că ”cenzura este inacceptabilă”.

 Podul.ro vă prezintă comunicatul Administrației Prezidențiale:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că decizia adoptată ieri de către Consiliul Național al Audiovizualului de a suspenda temporar emisia unui post de televiziune este fundamentată pe criterii de ordin politic.

O astfel de sancțiune extremă este foarte periculoasă întrucât poate crea precedente și deschide calea abuzului de putere asupra mass-media.

Într-un stat de drept, în care libertatea de exprimare este garantată de lege și Constituție, cenzura este inacceptabilă, cu atât mai mult cu cât decizia aparține unei instituții publice autonome, a cărei menire este protejarea interesului public. Deturnarea politică de la această misiune fundamentală constituie un act de sabotare tocmai a interesului public de a se garanta pluralitatea opiniilor și abordărilor. Jurnaliștii nu trebuie pedepsiți de către cei care dețin puterea pentru că au curajul să spună adevărul.

Președintele Klaus Iohannis atrage atenția că CNA nu trebuie folosit ca un instrument de reducere la tăcere a reprezentanților mass-media care critică puterea. Asigurarea libertății de expresie a tuturor opiniilor face diferența între o democrație și o autocrație. O țară este cu adevărat democratică dacă are și capacitatea de a proteja independența presei, iar jurnaliștii trebuie să fie conștienți de misiunea lor fundamentală și să fie solidari în a-și apăra dreptul de a se exprima liber”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.