Marius Oprea îi răspunde lui Cioloș: ”A căzut într-o CAPCANĂ. Să înceteze cu acuzațiile, făcîndu-ne pe toți securiști!” EXCLUSIV


Marius Oprea îi răspunde lui Cioloș: ”A căzut într-o CAPCANĂ. Să înceteze cu acuzațiile, făcîndu-ne pe toți securiști!” EXCLUSIV

Cunoscutul istoric și scriitor Marius Oprea (și nu ”pseudo-jurnalist”) îi răspunde lui Dacian Cioloș, în exclusivitate pentru Podul.ro, după ce fostul premier l-a acuzat, vineri, că ar fi lansat ”acuzații mizerabile” la adresa sa – vă amintim că Oprea a dezvăluit AICI  că partidul PLUS a fost construit de fiul unui fost torționar al Securității ceaușiste, acesta din urmă fiind și cel care a și întemeiat firma de avocatură Iordache & Partners, fapt pe care tehnocratul NU l-a dezmințit, deși a găsit de cuviință să lanseze un val de acuzații paralele.

Marius Oprea se declară dezamăgit de reacția lui Cioloș și îi amintește fostului premier că, așa cum poate observa orice cititor de bună-credință, el nu l-a acuzat că ar fi știut ”cu cine s-a înhăitat”, ci doar a avertizat cu privire la niște evidențe susținute de probe.

Nu în ultimul rând, istoricul are propria teorie privind legătura lui Dacian Cioloș cu partidul construit de fiul fostului său anchetator al Securității: e posibil ori ca fostul premier să fi fost atras în neștiință de cauză într-o capcană a serviciilor secrete, ori să nu-l fi deranjat asocierea cu fosta Securitate.

Podul.ro vă prezintă în cele ce urmează răspunsul lui Marius Oprea:

”Precizez că am publicat informațiile despre anchetatorul meu de la Securitate care a construit firma de avocatură unde a luat ființă partidul lui Dacian Cioloș chiar după ce am aflat, odată cu toată lumea, din presă, numele acelor anonimi, pe care domnul Cioloș nu dorea să le facă publice. Chiar acest fapt m-a intrigat de la bun început, și cînd le-am aflat numele, am înțeles de ce domnul Cioloș era stânjenit de asocierea cu ei. Am dat o simplă căutare în cartea mea Moștenitorii Securității, unde am găsit toate datele pe care le-am folosit în textul care a inflamat atâta lume, și mai ales pe domnul Cioloș. Deci, nu mică mi-a fost surprinderea, când am realizat că misterioșii ctitori ai PLUS lucrează toți la firma de avocatură întemeiată de fostul meu anchetator de la Securitate,  Alexandru Iordache, fost maior la Serviciul de cercetări penale de la Securitatea Municipiului București. De aici, o serie de alte implicații, pe care le-am dezvoltat în articolul meu publicat de Podul.ro. Repet: așa cum poate observa oricine, eu nu l-am acuzat pe Dacian Cioloș că ar fi știut cu cine s-a înhăitat, doar am avertizat cu privire la niște evidențe.

Personal, cred că fostul premier Dacian Cioloș ar trebui să-mi mulțumească pentru că l-am avertizat din timp că a fost atras într-o capcană întinsă din zona obscură a politicii, zonă controlată mai degrabă de servicii, decât de jocuri politice. Cred, dacă nu cumva domnul Cioloș face parte el însuși din angrenajul ”moștenitorilor Securității” (fapt pe care, personal, aș regreta să-l aflu), că se urmărea tragerea lui pe line moartă, pentru a nu fărâmița, finalmente, opțiunile electorale ale dreptei. Imaginați-vă ce efect a fi avut această dezvăluire, în plină campanie electorală pentru prezidențiale a domniei sale. Ceea ce am scris eu în articolul pentru Podul.ro s-ar fi scris oricum, fiți convinși, de-a lungul acestui an, în niște momente esențiale pentru Cioloș – doar trăim în România, și câte bombe nu s-au detonat aici, tocmai în toiul alegerilor?

Eu am scris imediat după ce am aflat informațiile, nu am așteptat un moment-cheie, în care domnul Cioloș să fie în lumina reflectoarelor, candidând pentru o funcție sau alta. În această ordine de idei, cred că i-am făcut un bine lui Dacian Cioloș, care știe acum cu cine are de-a face și are tot timpul să curețe garnitura din imediata sa proximitate. Și să înceteze cu prostiile, făcîndu-ne pe toți securiști.

Totuși, mai am o nedumerire: dacă Dacian Cioloș este un om de dreapta autentic, de ce a refuzat cu abnegație ofertele USR sau ale PNL? Să nu uităm că fostul premier a fost curtat intens de ambele partide, dar a acceptat, în schimb, partidul lui Iordache și asociații. Cînd se pregătea Nicușor Dan să plece, Cioloș a fost în cărți, o perioadă, pentru a prelua șefia USR, la fel a refuzat orice ofertă a liberalilor, care i-au propus toate funcțiile, în afară de președinte, că așa ceva n-ar fi fost statutar. Orice s-ar zice, Dacian Cioloș a preferat acestui puternic filon de dreapta, cu totul altceva. De ce?

Pe de altă parte, reacția lui Dacian Cioloș m-a dezamăgit profund, chiar dacă nu aveam mari așteptări. Citez din spusele fostului premier: <Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate ”demonstra” că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate>. Am auzit mulți foști ofițeri de Securitate care spun același lucru, cu aceeași lejeritate. Se încearcă propagarea unei vinovății colective, pentru a nu se afla (sau pentru a se relativiza) vinovățiile individuale. Este vorba despre o narațiune predilectă a fostei Securități. Chiar nu poți acuza întregul popor român de pactizarea cu regimul comunist sau de colaborare cu Securitatea, fără de care regimul s-ar fi prăbușit în 24 de ore. În România, majoritatea nu au fost turnătorii și securiștii, ci oamenii obișnuți, unii (și nu puțini) chiar  foști deținuți politici sau deportați, victime ale represiunii, care-și vedeau cu toții de treabă, ca să aibă o pâine pe masă... Sau poate domnul Cioloș a trăit înainte de Revoluție numai printre cei la care se referă, cu ”legături” cu Securitatea? În decembrie '89, Securitatea lui Nicolae Ceaușescu avea 136.000 de turnători și colaboratori, nu 22 de milioane...”.

Reacția lui Cioloș

Fostul premier Dacian Cioloș a reacționat vineri, pe Facebook, după ce istoricul și scriitorul Marius Oprea a dezvăluit, în exclusivitate pentru Podul.ro, că partidul PLUS a fost construit de fiul unui ex-anchetator al Securității, Alexandru Iordache, fost maior, de nora lui și de încă o persoană din firma controlată de acesta.

Vă prezentăm în cele ce urmează reacția lui Dacian Cioloș:

”Apar din ce în ce mai multe atacuri în presă. Atacuri din ce în ce mai dure. O clasă politică nouă este o amenințare pentru politicienii vechi, iar orice scandal implicând oamenii noi amorțește speranța că există o alternativă. Insinuările pline de răutate vehiculate în media reprezintă o tactică veche, bine pusă la punct de oamenii care controlează de peste zece ani politica și o bună parte a presei.

Orice partid nou cu șanse de a ajunge la putere va atrage, pe lângă oamenii buni de care avem atât de mare nevoie, și oportuniști, acoperiți și caractere urâte. Asta se întâmplă și în cazul PLUS, în ciuda faptului că facem tot ceea ce este posibil să avem mecanismele capabile să prevină astfel de situații. Este cât se poate de firesc și binevenit ca presa să semnaleze derapajele din politică, mai ales dacă aceste semnale sunt făcute în mod onest. O presă puternică și cinstită trebuie să ne forțeze să avem o clasă politică așa cum ne-o dorim.

Articolul care a apărut astăzi va ajuta PLUS să fie mai bun, deși nu are nicio legătură cu jurnalismul. Asocierea numelui meu cu oameni pe care nu îi cunosc este un lucru mizerabil. La fel de mizerabilă este și afirmația că ar exista o eminență cenușie în spatele meu. Nu am judecat și nici nu voi judeca vreodată oamenii în funcție de rudele lor, ci în funcție de faptele lor.

În mod ironic, „jurnalistul” care semnează atacul de astăzi are același nume de familie ca unul dintre cei mai controversați oameni politici din România. Având în vedere cât de mulți români au colaborat sau au lucrat cu Securitatea, sigur se poate „demonstra” că există cel puțin o legătură între oricare dintre noi și Securitate. Scopul meu nu este să sap după mizerii și să produc scandal pentru a ajunge în atenția publicului. Scopul meu este să ajut, cu tot ceea ce pot, să avem o Românie mai bună.

Singurii oameni care vor fi în spatele PLUS vom fi noi, membrii actuali și viitori ai partidului. Oamenii care sunt sătui de minciună și de furt și vor ca elitele lor să nu fie în politică pentru a scăpa de pușcărie și a se îmbogăți, ci pentru a construi o Românie normală, o Românie decentă. De asta m-am implicat în politică.

Eu sunt sătul de scandal și de mârlănie. E epuizant să fiu nevoit să răspund tuturor aberațiilor care apar despre mine. Articolul de astăzi este exact opusul decenței.

Cine vrea să fie eminență cenușie să vină alături de noi: să se înscrie în în partid ---> https://www.ro.plus/adeziune”

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.