Andrei Caramitru, previziuni sumbre pentru România: "2019 - ANUL FALIMENTULUI. Cifrele nu mint și sunt necruțătoare"!


Andrei Caramitru, previziuni sumbre pentru România: "2019 - ANUL FALIMENTULUI. Cifrele nu mint și sunt necruțătoare"!

Economistul, Andrei Caramitru, face previziuni în legătură cu economia României printr-o postare pe Facebook în care aduce explicații și soluții.

Cifrele nu mint. Și sunt necruțătoare. 2019 este anul dezastrului economic generalizat, organizat și executat de PSD. Haideti sa ne uitam pe cifre.

Bugetul a fost construit pornind de la costuri. Cu creșteri uriașe de salarii in zona bugetară (peste 20% in medie) și cu investitii incerte sau absurde : grădinițele lui Tiriac sunt acolo, autostrada Moldova nu, vor sa crească sumele către TelDrumuri sufocand cu costuri uriașe singurele motoare ale economiei (orașele mari), spune Caramitru.

Economistul, membru USR, acuză Guvernul că a pus din pix o creștere de 13%: 5,5% creștere economică, 2,8% inflație, restul venind dintr-o ipotecă colectoare și taxe suplimentare, astfel, deficitul este sub 3%.

Care este realitatea ? Veniturile nu au cum sa crească cu 13%. Este imposibil. Creșterea economică va fi mult sub 4% din 2018 (Europa este deja aproape de recesiune tehnica). Dacă am fi avut un guvern performant, aveam șansa sa atingem poate 2.5%. Acum - in special după OUG-ul fiscal, sectorul privat a fost lovit brutal - creditarea și investițiile vor scădea, salariile și locurile de munca in cel mai bun caz vor stagna. De unde sa mai vina creștere economică ? Și cât va fi deficitul in 2019 intr-un scenariu realist?

Dacă creșterea veniturilor este nu de 13% ci de 5% (inflație, ceva taxe in plus, creștere economică de 1-2%), deficitul bugetar este de 57.6 miliarde RON (6% din PIB). Cu o creștere a veniturilor de 2%, vorbim deja de 67 miliarde RON deficit (7% din PIB)”, mai spune Caramitru în postarea sa.

Andrei Caramitru susține că un asemenea deficit nu poate fi gestionat, nici dacă taie masiv investițiile și introduc taxe în plus.

„Sumele sunt mult prea mari. Și nu poate fi finanțat (deja bancile au oprit creditarea statului). Singura soluție pentru ei este tiparnița - de exemplu o devaluare a leului cu cel putin 10-15% (curs de 5.2-5.5). Însă așa ceva arunca in haos și mai rău economia”, scrie economistul.

Soluțiile invocate de către Andrei Caramitru în postarea sa, sunt următoarele:
„tăierea pensiilor speciale și a cumulului salariu/pensie, tăierea a 50-100’000 de politruci din administrația publica, tăierea banilor care merg către rețelele mafiote de tip TelDrum. Se poate echilibra bugetul doar din aceste măsuri (cel putin 3-5% din PIB pot fi economisiti așa, fără a afecta oamenii sau companiile). Insa nu o vor face - prefera sa arunce țara in aer doar ca sa-și susțină sistemul lor mafiot”.

În finalul postării, acesta spune că „nu vor putea duce 2019 pana la sfârșit. Nu au cum - cifrele nu mint. Economia va intra in implozie. Cel mai probabil vom avea un program FMI spre sfârșitul anului....

Citiți AICI postarea

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.