„Chirurgul” cu opt clase are DIPLOMĂ de medic eliberată de o facultate din Priștina. Doctor escroc afirmă răspicat: „Pot să mă numesc medic”


„Chirurgul” cu opt clase are DIPLOMĂ de medic eliberată de o facultate din Priștina. Doctor escroc afirmă răspicat: „Pot să mă numesc medic”

Mateo Politi, alias Matthew Mode, falsul chirurg cu opt clase care a primit din partea autorităților sanitare române parafă și drept de practică pe teritoriul țării noastre, pare să dețină totuși o diplomă de medic. Chiar dacă nu are examenul de bacalaureat luat, iar numărul claselor școlare absolvite e în jur de opt.

Potrivit investigațiilor jurnaliștilor de la Libertatea, în dosarul întocmit de avocata sa pentru obținerea dreptului de a practica medicină în România, a fost depusă și o diplomă redactată în limba sârbă din care ar rezulta că Politi ar fi absolvent al unei facultăți de medicină din Priștina (Kosovo – unde limba dominantă e totuși albaneza), fiind notat cu opt la sfârșitul examenelor.

Libertatea a tradus ce scrie pe diploma cu pricina: „Universitatea din Priștina Facultatea de Medicină din Priștina/DIPLOMA dobândită în domeniul învățământului superior/MATTEO POLITI Născut: 03.06.1980 în Veneția Italia, înscris în anul 2007/și acordată pe 23.10.2013 la finalul studiului la Facultatea de Medicină/La secția Medicină generală/Cu media generală 8 (opt) pe parcursul studiului și nota 8 (opt) la examenul de absolvire”.

Implicat însă într-un scandal asemănător în Italia, în urmă cu opt ani, ocazie cu care a și fost condamnat, despre Politi s-a scris la vremea respectivă că nu are însă examenul de bacalaureat.

Șefa Direcției de Sănătate Publică a Municipiului București, Cristina Pelin: „Da, a adus o diplomă care nu este tradusă. Funcționarul public care a preluat documentația a analizat-o și a întocmit tipizatul pentru acest cod de parafă a fost sancționat, este mutat disciplinar într-un alt compartiment. În plus, s-a făcut sesizare către comisia de disciplină și am dispus un control pentru anul 2018, pentru toate codurile de parafă eliberate în anul 2018. El a primit acest cod de parafă la începutul anului trecut, în data de 22 martie 2018. Și acum așteptăm și noi rezultatul anchetei”.

Deși se ferește să apară în public, Politi a acceptat să intre prin telefon la un show de noapte al Antena1 în care a precizat că el se consideră medic.

„În primul rând, când am venit în România – nu știu cum funcționează sistemul la dumneavoastră în țară – am folosit un avocat căruia i-am dat toate documentele necesare, pe care, ca avocat, mi le-a cerut. De asemenea, am semnat ceea ce în română se numește cred procură. Ea s-a ocupat de tot ceea ce trebuia să facă. La final, a spus că am drept de practică în România și că pot să practic fără niciun fel de problemă".

„Din momentul în care am fost recunoscut cu ajutorul avocatului, pot să mă numesc medic. (...) Diplomele mele au fost recunoscute. O să vă spun numele avocatei, o să vă pun la dispoziție toate documentele... Acesta este adevărul, așa s-a întâmplat. Vă pun la dispoziție totul, o să vă aduc dovezi. Am primit multe telefoane de la presă și aș prefera să nu spun unde mă aflu acum. Vreau să vă spun că nu fug, nu am nimic de ascuns. (...)Trebuie să discut cu avocații și, la final, vă voi pune la dispoziție toată documentația. Nu sunt un fals medic și nu îmi place să fiu numit așa", a precizat Matteo Politi.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.