Guvernul Dăncilă, pus la zid de Comisia Europeană: "E important ca hotărârile judecătorești care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuție"!


Guvernul Dăncilă, pus la zid de Comisia Europeană: "E important ca hotărârile judecătorești care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuție"!

Comisia Europeană atrage atenția Guvernului României prin faptul că hotărârile judecătorești definitive să nu poată fi repuse în discuție și recomandă o consultare cu sistemul judiciar înainte de a adopta o eventuală OUG care să introducă recursul în anulare pentru cei condamnați de completele de 5 judecători de la Înalta Curte în perioada 2014-2018.

”Siguranța juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătorești definitive („res iudicata”), este o componentă esențială a statului de drept. După cum a subliniat Curtea Europeană de Justiție, este important ca hotărârile judecătorești care au devenit definitive să nu mai poată fi repuse în discuție”, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei, Christian Wigand, informează g4media.ro.

”De asemenea, ar fi important ca autoritățile române să acorde timpul necesar unei consultări ample cu sistemul judiciar și să evalueze cu atenție consecințele practice ale deciziilor Curții Constituționale și măsurile care urmează să fie luate”, a mai adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a mai subliniat că este esențial ca România să revină la lupta împotriva corupției, să asigure o justiție independentă și să evite orice pas făcut înapoi.

”Comisia urmărește îndeaproape discuția din România despre posibilitatea adoptării unei ordonanțe de urgență privind recursul în anulare în urma a două decizii ale Curții Constituționale. Comisia a menționat deja prima decizie a Curții, cea referitoare la completurile de 5 judecători, în raportul MCV de anul trecut”, a mai spus el.

Amintim că avocatul infractorilor, Tudorel Toader, i-a transmis luni o scrisoare prim-viceprședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, ca răspuns la scrisoarea trimisă de acesta către premierul Viorica Dăncilă în care îl informează că va fi dată OUG privitoare la recursul în anulare. Mai mult, ministrul (in)Justiției îi aduce la cunoștință lui Frans Timmermans că anumite prevederi ale MCV nu vor fi aplicate. (citiți mai multe detalii AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.