CSM îl urechează pe Toader și cere abrogarea OUG anti-justiție. Motivul invocat de magistrați


CSM îl urechează pe Toader și cere abrogarea OUG anti-justiție. Motivul invocat de magistrați

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) au hotărât în cadrul unei ședințe să trimită Guvernului o solicitare pentru a abroga Ordonanța de Urgență 7, cu privire la modificarea legilor din justiție, cu excepția dispozițiilor care au fost adoptate ca urmare a sesizării CSM.

Membrii CSM cer abrogarea ordonanței pe fondul introducerii unor chestiuni care nu au fost discutate cu nimeni, de către ministrul Justiției, Tudorel Toader, pe lângă rezolvarea unor urgențe care țin de examenul în magistratură. La ședință s-au înregistrat 12 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” și unul nul, potrivit europafm.ro.

Din punctul nostru și din punctul meu de vedere, ordonanța de urgență trebuie abrogată, în măsura în care excedează solicitărilor CSM. În foarte multe puncte excedează. Nu am solicitat niciodată pe separarea carierelor un judecător în funcție să fie procuror general. Singurul organ abilitat constituțional pentru a gestiona cariera magistraților este CSM, a spus magistratul Bogdan Mateescu.

În contextul de față, sute de magistrați din țară au protestat împotriva OUG 7, iar mai multe parchete, inclusiv DIICOT, au decis să-și întrerupă activitatea în semn de solidaritate.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.