Kovesi, pas important pentru obținerea funcției de Procuror European. Locul 1 la votul din cadrul CONT


Kovesi, pas important pentru obținerea funcției de Procuror European. Locul 1 la votul din cadrul CONT

Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a dat un vot consultativ favorabil numirii lui Kovesi la conducerea procuraturii europene. Comisia decidentă, de drepturi și libertăți (LIBE), va vota miercuri de la ora 12.00.

În comisia de control bugetar, Kovesi a obținut 12 voturi, Andrea Ritter (Germania) - un vot și Jean Francois Bonhert - 11 voturi, a anunțat europarlamentarul Siegfried Mureșan (PPE), potrivit newsweek.ro

Laura Codruța Kovesi a fost audiată marți seară timp de 75 de minute în Parlamentul European. În timpul audierii, ea a răspuns numeroaselor întrebări legate de acuzațiile care i se aduc în România.

"Întotdeauna am fost independentă. Am respectat întotdeauna legea", a spus Kovesi, la audieri. "Am anchetat persoane bogate, cu poziţii importante, însă pentru că am fost independenţi întotdeauna am dus la bun sfârşit aceste cazuri", a mai susținut ea.

Kovesi a precizat că ştie şi limba engleză, şi limba franceză, dar că este emoţionată, pentru că este o zi importantă pentru ea şi colegii ei.

La finalul audierii ea a fost aplaudată. 

Conform unui anunț al Biroului de Legătură al Parlamentului European în România, "Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020. Marţi, în tipul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania. Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu."

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.