Cristi Danileț anunță că magistrații vor participa la un protest major împotriva OUG 7


Cristi Danileț anunță că magistrații vor participa la un protest major împotriva OUG 7

Judecătorul, Cristi Danileț, anunță că magistrații români vor participa la un protest major, vineri, începând cu ora 12. De asemenea, acesta a publicat și un document în care Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai se opune OUG 7.

Cristi Danileț a postat pe Facebook un mesaj în care anunță protestul magistraților care va avea loc vineri, în toată țara.

„Laura Codruța Kovesi e prima după votul din comisii. Urmează votul în Plen. Acum ea vine spre țară. Pariez că de mâine se alătură protestelor procurorilor? Vineri va fi un mare protest al magistraților: toți ieșim în fața instanțelor și parchetelor la ora 12”, a scris judecătorul.

Cristi Danileț a mai postat și un document în care Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca se opune atât modalității de adoptare, cât și unor dispoziții ale OUG 7.

„Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai își exprimă dezaprobarea cu privire la modalitatea de adoptare și la unele dintre dispozițiile recentei Ordonanțe de Urgență nr.7/2019, de natură să aducă atingere independenței magistraților și normalei funcționări a sistemului judiciar”, arată comunicatul Facultății de Drept.

„ Avem în vedere în acest context: prevederile prin care se încearcă scoaterea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie de sub autoritatea procurorului general (art. 14, pct. 4 din Ordonanţă), aducându-se atingere principiului constituţional al controlului ierarhic ce guvernează activitata Ministerului Public; dispoziţiile lipsite de previzibilitate referitoare la excluderea din magistratură pe motivul neîndeplinirii condiţiei privind buna reputaţie, dacă se apreciază că nu se impune menţinerea în funcţie; lipsirea secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii de prerogativa avizării propunerilor de numire în funcţiile de conducere de la vârful ierarhiei Ministerului Public şi conferirea acestei prerogative Plenului CSM, în cadrul căruia procurorii reprezintă o minoritate; prevederea potrivit căreia funcţiile de conducere în Ministerul Public pot fi exercitate şi de către judecători care au exercitat cândva funcţia de procuror, contrar principiului separării carierelor judiciare”, mai scrie în comunicat.

Facultatea de Drept consideră că există „riscul producerii unor blocaje instituționale prin aplicrea dispozițiilor art. 17 din OUG”. Conducerea facultății mai adaugă faptul că „toate aceste modificări creează aparența unui demers menit să subordoneze Ministerul Public unor interese personale".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.