Doi oficiali europeni îi cer președintelui PE să fie desemnați să negocieze pentru Kovesi cu Consiliul UE


Doi oficiali europeni îi cer președintelui PE să fie desemnați să negocieze pentru Kovesi cu Consiliul UE

Președintele Comisiei de Libertăți Civile(LIBE), Claude Moraes, împreună cu președinta Comisiei de Control Bugetar(CONT), Ingeborg Grassle, îi cer președintelui Parlamentului European(PE), Antonio Tajani, să reprezinte forul în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene pentru numirea viitorului procuror-șef european, potrivit hotnews.ro.

Probabil joia viitoare, pe 7 martie 2019, conferința săptămânală a președinților va confirma voturile LIBE și CONT și va decide reprezentanții Parlamentului European la negocierile cu Consiliul. Conferința președinților este compusă din liderii grupurilor europarlamentare plus președintele PE, Antonio Tajani (PPE - Italia). Liderii celor mai mari grupuri parlamentare, foarte influenți, par în general favorabili lui Kovesi: Manfred Weber (PPE - Germania), Udo Bullmann (S&D - Germania), Syed Kamall (ECR, UK), Guy Verhofstadt (ALDE, Belgia), Ska Keller (Verzi - Germania) etc.

Având în vedere absența convergenței în acest stadiu între Parlamentul European și Consiliu cu privire la candidatul preferat, aș dori să solicit Conferinței președinților să mă mandateze în calitate de președinte al LIBE pentru a negocia cu Consiliul pentru a ajunge la un acord comun privind procurorul șef al Uniunii Europene. Negocierile se vor desfășura împreună cu Consiliul în baza articolului 14 din Regulamentul EPPO. Voi colabora cu președintele comisiei CONT. Vă voi ține pe dumneavoastră și Conferința președinților pe deplin informați în vederea finalizării procedurii”, a scris Moraes în scrisoarea adresată lui Antonio Tajani.

În cazul în care pozițiile Parlamentului și ale Consiliului nu coincid, un grup la nivel înalt, în care CONT ar trebui să fie reprezentat, compus din reprezentanții celor două instituții, va trebui să se străduiască să convină asupra unui candidat reciproc”, a susținut Ingeborg Grassle în scrisoarea pentru Antonio Tajani.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.