Emilia Șercan: "Decizia lui Toader e una de o gravitate majoră și ne aruncă înapoi în cei mai opaci ani de guvernare pesedistă"


Emilia Șercan: "Decizia lui Toader e una de o gravitate majoră și ne aruncă înapoi în cei mai opaci ani de guvernare pesedistă"

Jurnalista de investigație, Emilia Șercan, sare în apărarea jurnaliștilor Ovidiu Oanță și Ionela Arcanu, spunând că ministerul nu are motive întemeiate, potrivit art. 18, alin. 3 din legea 544/2001, să ridice acreditarea jurnaliștilor.

Ea a precizat că ultima acreditare de presă ridicată de o instituție a statului datează din 2003, tot de Ministerul Justitiei, la vremea respectivă, ministrul Rodica Stănoiu.

Redăm postarea Emiliei Șercan:

„Ultima acreditare de presă ridicată de o instituție a statului de care eu îmi aduc aminte datează din 2003, din vremea guvernului Adrian Năstase. Și ca să vezi ce, acea acreditare de presă a fost ridicată tot de Ministerul Justiției, condus atunci de Rodica Stănoiu, unui jurnalist extrem de critic cu activitatea ministerului și cu activitatea ministrului Rodica Stănoiu.

Astăzi Ovidiu Oanta a făcut public faptul că Ministerul Justiției a refuzat să-l reacrediteze, invocând art. 18, alin. 3 din Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Potrivit acestui articol, "autorităţile pot refuza acordarea acreditării sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care împiedică desfăşurarea normala a activităţii autorităţii publice şi care nu privesc opiniile exprimate în presă de respectivul ziarist".

Ministerul Justiției are obligația publică de a arăta modul în care Ovidiu Oanță a împiedicat "desfăşurarea normală a activităţii" a ministerului. Și-a luat vuvuzele și a început să facă gălăgie pe holurile ministerului, l-a încuiat pe Tudorel Toader în baie de nu a mai putut să ajungă să semneze ordonanțe în favoarea infractorilor, ce a făcut de a împiedicat desfăşurarea normală a activității ministerului?

Decizia lui Tudorel Toader este una de o gravitate majoră și ne aruncă înapoi în cei mai opaci ani de guvernare pesedistă, când presa era una dintre țintele predilecte ale politicienilor. Lui Ovidiu Oanță nu i s-a ridicat acreditarea pentru că a împiedicat desfăşurarea normală a activității ministerului, ci pentru că a fost critic cu activitatea ministerului, așa cum trebuie să fie un bun jurnalist.
#borfasilor

LATER EDIT: și Ionela Arcanu a rămas fără acreditare de presă, Ionela fiind cunoscută ca unul dintre cei mai critici jurnaliști la adresa activității ministrului Tudorel Toader”, a scris Emilia Șercan pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.