Klaus Iohannis pregătește un nou front de luptă cu Guvernul: "Dacă păstrăm instrumentul OUG, să mai fie cel puțin o cale pentru a o contesta!"

Klaus Iohannis pregătește un nou front de luptă cu Guvernul: "Dacă păstrăm instrumentul OUG, să mai fie cel puțin o cale pentru a o contesta!"

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la la dezbaterea privind „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală”, organizată de Asociația Orașelor din România.

La întâlnirea cu primarii a fost abordată și tema OUG date de Guvern. Astfel, Klaus Iohannis a anunțat că este necesar să se înceapă lucrările pentru modificarea Constituției pentru ca nu doar Avocatul Poporului să poată contesta o OUG, ci să mai existe și o altă cale. Totodată, președintele României a transmis că lucrările propriu-zise pentru modificarea Constituției vor începe când nu va exista o majoritate politică ostilă.

”Instrumentul Ordonanței de Urgență a fost creat pentru a oferi Guvernului posibilitatea să intervină rapid în caz de calamitate, criză economică sau alte situații care reclamă urgența. La noi Guvernul a ajuns să legifereze prin OUG, în locul Parlamentului. Ei dau OUG pe justiție, pe economie, pe finanțe publice, pe toate domeniile. Problema este că aceste OUG nu pot fi contestate decât de Avocatul Poporului. Cred că ar fi necesar, dacă tot păstrăm acest instrument al OUG, să mai fie cel puțin o cale de a contesta OUG.

Cea mai bună soluție este să începem să lucrăm la modificarea Constituției, dar nu într-un an în care avem alegeri europarlamentare, în care avem probabil și referendum și alegeri prezidențiale. Când vom avea o majoritate politică stabilă putem începe și o astfel de discuție, a spus Klaus Iohannis la întâlnirea cu primarii.