USR, propunere legislativă care sancționează legiferarea fiscală ambiguă. Dacă legea e scrisă prost, cetățeanul va avea câștig de cauză în detrimentul ANAF


USR, propunere legislativă care sancționează legiferarea fiscală ambiguă. Dacă legea e scrisă prost, cetățeanul va avea câștig de cauză în detrimentul ANAF

După ce a expus motivele pentru care să nu avem încredere în ANAF, deputatul Claudiu Năsui anunță o propunere legislativă a USR menită să ofere mai multă putere cetățeanului, iar autoritățile să fie responsabilizate în același timp. 

CITIȚI ȘI AICI: Un deputat expune motivele pentru care să NU avem încredere în ANAF: "11,5 milioane de lei din banii românilor au DISPĂRUT!" Cum abuzează instituția

Astfel, USR propune ca în cazul în care Parlamentul sau Guvernul introduce o prevedere fiscală ambiguă, situația să fie interpretată în favoarea cetățeanului, căci până acum ANAF a avut diverse pârghii de abuz din cauza legislației scrise prost.

Redăm textul integral al economistului Claudiu Năsui:

"USR propune ca legea fiscală să fie interpretată în favoarea contribuabilului atunci când este neclară.

De prea multe ori, plătim inutil pentru greșelile conducătorilor politici, greșeli care se regăsesc și în texte de lege. De exemplu atunci când parlamentul sau guvernul face o lege fiscală vagă, ambiguă din care nu se înțelege ce se spune, cine suferă? Contribuabilii care trebuie să o aplice.

De aceea propunem ca, în caz de ambiguitate fiscală, legea să fie interpretată în favoarea contribuabilului. Principiul este vechi, se numește „in dubio contra fiscum” - atunci când prevederile fiscale sunt neclare, se interpretează în favoarea contribuabilului. O măsură de bun simț care se regăsește în practică încă din antichitate. Practic este o sancțiune pentru un parlament sau guvern care își face treaba neserios.

Acest principiu se regăsește actualmente în codul de procedură fiscală, dar nu este folosit în practică pentru că același cod face trimitere la multe alte principii înainte de el. În formularea actuală se dă putere tocmai autorităților fiscale să interpreteze, lucru care în practică duce la cazuri absurde de interpretare tocmai în cheia cea mai nefavorabilă contribuabilului. Noi propunem să fie folosit cu o prioritate mai mare decât în prezent.

Statul trebuie să fie clar în legile pe care le scrie. Ce vină are plătitorul de taxe că legile sunt ambigue? Niciuna. Și atunci de ce ar trebui să suporte consecințele? Din păcate, în România, contribuabilul încă trebuie să își dovedească nevinovăția, iar ANAF-ul pare că nu greșește niciodată. Haideți să obligăm statul să fie clar și neechivoc și în materie fiscală. Și dacă nu poate, atunci să interpretăm lucrurile în favoarea contribuabilului.

Efectul unei astfel de prevederi ar fi că legile care sunt scrise neclar și încep să se interpreteze în favoarea contribuabilului încep să intre în vizorul autorităților pentru a fi clarificate. Deci un lucru foarte bun și pentru stat și pentru contribuabil", a scris Claudiu Năsui pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.