Mii de români, condamnați la moarte prin înfometare. Acțiune în justiție împotriva Statului Român pentru a fi asigurată nutriția parenterală la domiciliu


Mii de români, condamnați la moarte prin înfometare. Acțiune în justiție împotriva Statului Român pentru a fi asigurată nutriția parenterală la domiciliu

Aproximativ 15000 de români sunt condamnați la moarte prin înfometare din cauza faptului că Statul Român nu asigură alimentație intravenoasă la domiciliu. 

Avocatul Cristian Băcanu s-a alăturat cauzei pentru care luptă asociația Dăruiește Viață, a cărei fondatori sunt Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, cea de a determina statul să asigure alimentație intravenoasă la domiciliu pentru persoanele care au nevoie din diferite motive medicale. Ei au depus în numele unui pacient două acțiuni pilot pro bono pentru a obliga Statul Român să asigure dreptul la viață al oamenilor care sunt acum pur și simplu abandonați de către autorități.

"Susținem, împreună cu avocatul Cristian Băcanu, demersurile legale ale pacientului Miron Visarion, care a început astăzi acțiunea în justiție împotriva Statului Român (prin instituțiile abilitate), pentru a-și obține dreptul la viață pentru el dar și pentru alți pacienți care depind de asigurarea nutriției parenterale la domiciliu pentru a supraviețui. Pacientul Miron Visarion cere emiterea unei ordonanțe președințiale, precum și ca statul să ia măsurile necesare pentru a soluționa problema pacienților care necesită nutriție parenterală zilnic ca o condiție obligatorie pentru supraviețuire", se precizează pe site-ul daruiesteviata.ro. 

În România există oameni bolnavi care mor de foame

Există câteva sute de oameni care nu se pot hrăni în mod normal pentru că nu absorb substanțele nutritive din alimente. Ei au intestinul subțire scurtat din diverse motive (cancere, afecțiuni vasculare sau existența unui defect din naștere). În România, acești oameni sunt CONDAMNAȚI LA MOARTE prin înfometare, pentru că Statul Român nu asigură alimentație intravenoasă la domiciliu. Nu vorbim doar despre adulți ci și despre copii.

Împreună cu Carmen Uscatu, Oana Gheorghiu și asociația Dăruiește viața, am depus în numele unui pacient două acțiuni pilot pro bono pentru a obliga Statul Român să asigure dreptul la viață al oamenilor care sunt acum pur și simplu abandonați de către autorități. Este în opinia mea inadmisibil ca în 2019, în Uniunea Europeană, să avem români ignorați de sistemul medical deși ei sunt asigurați. Nu vreau să îi lăsăm să moară de foame!
#BăcanuSpuneDrept”, a scris Cristian Băcanu pe pagina de Facebook.

De asemenea, Carmen Uscatu a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook în care descrie problemele cu care se confruntă bolnavii care sunt lăsați să moară prin înfometare, cât și cazul pacientului pentru care li s-a alăturat și avocatul Cristian Băcanu.

„Jurnal de spital

În țara în care m-am născut.

Nedreptatea am combătut-o cu luptă. Am luptat să îmi îndrept o notă, am luptat să fiu tratată corect atunci când o autoritate m-a abuzat fiindcă a putut. Uneori am câștigat. Uneori am lăsat-o baltă pentru că m-am plictisit sau pentru că altele mi se păreau mai importante.

De data asta mi-am promis mie să nu mă las. Un om suferă. Ba nu. Foarte mulți oameni suferă. Nici nu mă pot închipui în locul lor.

Nu îmi pot imagina cum aș depinde într-o zi de un fir, o perfuzie, ca să mă hidratez și să mă hrănesc. Și nu îmi pot imagina că, deși aș putea trăi 12 ore conectată la un fir, totuși nu aș putea să îmi permit acest lux. Pentru că nu aș avea lunar 1.000 de euro sau mai mult.

Dar, deși ca tot omul, am această gândire magică totuși știu că boala nu e o alegere.

Dar implicarea e. Am ales să lupt ca acești oameni, care nu sunt puțini, vreo 15.000 în România, copii și adulți, să primească dreptul la VIAȚĂ și la DEMNITATE.

L-am convins pe avocatul Cristian Bacanu să susțină un om care, fără noi, ar putea muri. Nu mă erijez în Dumnezeu. Vreau să fiu un om care, din poziția de om sănătos, alege să facă un pas pentru a-l susține pe cel mai puțin norocos ca el, mai puțin sănătos.

Mulțumesc, Mihaela Pintilie, că mă întâmpinai într-un timp la birou cu: omul ăla moare, nu mai are bani de hrană, noi ce facem?

Mulțumesc Cristina Udrescu că mereu ai avut deschiderea și puterea să îmi povestești prin ce treci și astfel m-ai sensibilizat.

FACEM PROCES.

Cât despre fotografie: cu toții purtăm o mască. Nu putem fi mereu noi. Și uneori nici nu e cazul. Și e bine așa. Alege să te folosești de masca care contează.

credit foto: Schliemann Enoh
Detalii despre PROCES aici:
http://www.daruiesteviata.ro/asociatia-daruieste-viata-sprijina-actiunea-in-justitie-a-unui-pacient-condamnat-la-moarte-prin-infometare-de-catre-statul-roman/

Când zicem că #NoiFacemUnSpital și asta facem: cerem drepturi pentru pacienți.
Cu Oana Gheorghiu”, a scris Carmen Uscatu pe Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.