Zegrean DEZVĂLUIE problemele REFERENDUMULUI extins: NU va opri OUG-urile dorite de Dragnea EXCLUSIV


Zegrean DEZVĂLUIE problemele REFERENDUMULUI extins: NU va opri OUG-urile dorite de Dragnea EXCLUSIV

Fostul președinte al Curții Constituționale – l-am numit pe juristul Augustin Zegrean – explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce extinderea referendumului de pe 26 mai nu va putea bloca, absolut deloc, tenebroasele OUG-uri pregătite de ministrul Justiției, controversatul Tudorel Toader, cu scopul de a-i spăla și de a-i salva de pușcărie pe politicienii certați cu legea (șeful PSD-ist Liviu Dragnea fiind unul dintre principalii beneficiari).

Podul.ro vă prezintă clarificările lui Zegrean.

”Din nefericire, un referendum extins și la problema guvernării discreționare prin intermediul OUG-urilor nu va putea opri actele normative cu adresă pregătite de ministrul Justiției și de liderii PSD-ALDE. Ca să oprești OUG-urile premeditate pentru a-i spăla și a-i salva de închisoare pe politicienii certați cu legea trebuie să modifici Constituția, or știm cu toții că, având în vedere contextul, un astfel de deziderat este mult, mult prea îndepărtat. Indiferent de întrebarea și de răspunsul la referendum, că e DA, că e NU, această procedură nu va opri OUG-urile dorite de conducerea PSD-ALDE.

Bunăoară, să presupunem că o întrebarea pentru un referendum, oricare, ar fi <Doriți să nu mai existe OUG?>. Poporul vine și votează <DA>, iar referendumul înregistrează un mare succes la urne. Însă toate acestea s-ar dovedi degeaba, întrucât Constituția prevede OUG-urile, iar CCR va judeca problema într-o astfel de perspectivă. Finalmente, un astfel de demers este soritit pieirii în lipsa modificării Constituției, ceea ce, vă repet, este exclus să poată fi posibil într-un viitor apropiat.

Îi propun președintelui Klaus Iohannis să mă numească Avocat al poporului și îi voi arăta atunci cum se rezolvă problemele. Președintele trebuie să realizeze că este mai normal să schimbi omul incompetent din funcție decât să te căznești să modifici Constituția, când e clar pentru toată lumea că așa ceva nu se poate și că PSD-ALDE va impune, într-un viitor apropiat, niște OUG-uri care vor distruge Justiția.

Pe de altă parte, trebuie menționat că președintele Klaus Iohannis nu poate propune modificarea Constituției decât la solicitarea Guvernului, când știm cu toții cine se află la Palatul Victoria, sau în urma unei inițiative populare, dar acest gen de inițiative sunt problematice în România și mai și presupun un număr de 500.000 de semnături.

Eu am tot sperat că președintele Klaus Iohannis are lângă el un consiler foarte bun pe teme constituționale, care să-i spună toate acestea, dar se pare că m-am înșelat. Nu are rost să extindă referendumul, fiindcă el nu poate stopa OUG-urile pentru spălarea și salvarea de închisoare a politicienilor certați cu legea fără să modifice Constituția.

În realitate, pentru ce are România nevoie acum, nu este necesară modificarea Constituției. Dacă toți pionii esențiali și-ar face treaba corect și cu bună-credință, dacă am avea un Avocat al poporului autentic, și nu pe cineva păpușat de PSD-ALDE, dacă Guvernul ar fi responsabil și nu interesat de distrugerea Justiției, dacă judecătorii CCR ar lua niște decizii normale… dacă, dacă, dacă... Asta-i drama. Oricum, orice ai scrie acolo, în Constituție, PSD-ALDE și cozile lor de topor vor face, în continuare, tot ceea ce vor, fiindcă obiectivul este cert: spălarea și salvarea de închisoare a politicienilor cu mari probleme în instanță”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.     

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.