PETIȚIE: Pădurile României nu-s pomană electorală - Dragnea, tras la răspundere pentru cele peste 650.000 de ha pe care vrea să le dea către BOR


PETIȚIE: Pădurile României nu-s pomană electorală - Dragnea, tras la răspundere pentru cele peste 650.000 de ha pe care vrea să le dea către BOR

Comunitatea Declic a realizat o petiție (puteți semna petiția AICI) adresată Camerei Deputaților (CD) și președintelui PSD, Liviu Dragnea, cu privire la propunerea legislativă care ar putea săraci România cu peste 650.000 de hectare din suprafața de păduri, adică aproape 6 miliarde de euro. Pădurile ar urma să între în posesia Bisericii Ortodoxe Române.

Conform petiției, comunitatea Declic cere să fie respinsă propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019 prin care Statul Român ar pierde peste 650 000 de hectare din suprafața de pădure pe care o deține. Până în prezent s-au strâns în jur de 7.000 de semnături din 10.000.

"Este important ca până atunci să ne strângem zeci de mii de oameni care să le spunem politicienilor că pădurile noastre nu sunt pomană electorală", se arată în descrierea petiției. 

Vă prezentăm textul petiției:

„Domnilor deputați, vă cerem să respingeți propunerea legislativă PL-x nr. 9/2019 prin care Statul Român ar pierde peste 650 000 de hectare din suprafața de pădure pe care o deține. Prin adoptarea proiectului acesta de lege am pierde aproape 6 miliarde de Euro, la atât sunt evaluate aceste păduri. Suprafețele ar urma să fie trecute în proprietatea Bisericii ortodoxe și a altor entități private care nu au deținut niciodată aceste păduri. Doar le-au administrat! Noi, cei pe care-i reprezentați în Parlament, vă cerem să nu dați pomană unor privați avuția națională. Prin votul dumneavoastră favorabil s-ar consfinți unul dintre cele mai mari jafuri asupra patrimoniului public.

De ce este important?

Co-inițiator al acestui proiect legislativ este Liviu Dragnea. Liderul PSD este în cădere liberă și speră că printr-o pomană fără precedent să obțină sprijinul Bisericii înaintea alegerilor.

Pe de altă parte, UDMR a simțit momentul prielnic și a adăugat un amendament la proiectul de lege. Pe lângă cele 160 000 de hectare pe care Liviu Dragnea le dorea transferate bisericii, UDMR mai adaugă 500 000 de hectare. Acestea ar urma să ajungă la urmașii unor persoane sau entități juridice care, la fel ca Biserica, pretind că au administrat în trecut aceste păduri.

Cum justifică Liviu Dragnea și UDMR această scamatorie legislativă? După Marea Unire pădurile deținute de statul austriac au ajuns în proprietatea proaspătului stat român. La acel moment s-a considerat necesar ca aceste păduri să fie administrate de Biserică, dar și de numeroase asociații sau persoane din fostele regiuni grănicerești. E vorba doar administrare, nu a fost nici o clipă vorba de proprietate. Dar acum se dorește ca urmașii foștilor administratori să fie transformați în proprietari. E ca și cum administratorul unui bloc de locuințe devine proprietarul clădirii pentru că așa vor Liviu Dragnea și UDMR.

Proiectul a trecut deja, cu mare viteză, prin Senat. Prea puțini au sesizat abuzul, doar 23 de senatori restul de 80 au binecuvântat pomana și au votat proiectul legislativ. Asta în condițiile în care specialiștii din Direcția Generală Păduri din Ministerul Apelor și Pădurilor nu susțin inițiativa legislativă și au dat aviz negativ acestui proiect. De asemenea, silvicultorii protestează de câteva săptămâni în fața parlamentului. Urmează să se pronunțe și Camera Deputaților, în următoarele zile. Este important ca până atunci să ne strângem zeci de mii de oameni care să le spunem politicienilor că pădurile noastre nu sunt pomană electorală", se arată în descrierea petiției. 

Puteți semna și dumneavoastră petiția aici.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.