România, sub teroarea infractorilor încurajați de legislația permisivă! Un JUDECĂTOR, membru al CSM, trage o concluzie șocantă: „Pare că cei care săvârșesc fapte antisociale nu mai au rețineri”


România, sub teroarea infractorilor încurajați de legislația permisivă! Un JUDECĂTOR, membru al CSM, trage o concluzie șocantă: „Pare că cei care săvârșesc fapte antisociale nu mai au rețineri”

Îngrijorat de nenumăratele fapte antisociale comise în ultima vreme, unele chiar surprinse în toată nemernicia lor de camerele video de supraveghere, judecătorul Bogdan Mateescu, membru al CSM, a postat pe contul său de Facebook un comentariu în care arată că ultimele măsuri legilative controversate și contestate în spațiul public sunt de natură să încurajeze infracționalitatea.

Judecătorul spune că a discutat cu persoane din medii diverse și că oamenii au început să se teamă serios pentru integritatea lor și a bunurilor pe care le dețin.

Redăm integral postarea domnului judecător Bogdan Mateescu:

”În ultimul timp am tot văzut în spațiul public relatări despre multiple fapte antisociale, unele șocante, săvârșite în spații publice, în scări de bloc sau în alte locuri accesibile publicului. Asta chiar înainte de episodul șocant cu pachetele de mari dimensiuni conțînând droguri care pluteau pe mare.

Azi am văzut o știre în legătură cu un bancomat aruncat în aer. Nu știu dacă au t un fost și oameni în zona, sper să nu fi fost, să nu fie nimeni rănit.

Mi se pare și mie că asistăm la un fenomen antisocial aparte, dincolo de o criză de autoritate a organelor judiciare, din ce în ce mai insultate în diverse medii.

Pare că cei care săvârsesc astfel de fapte nu mai au rețineri. Și nu e doar părerea mea, multor oameni cu care am discutat li se pare la fel.

Astfel, încep să se teamă pentru siguranță lor, pentru integritatea bunurilor lor și se uită oarecum acuzator spre justiție.

Poate ar trebui să ne punem și alte întrebări. Inclusiv despre influență exactă a discursului sau a măsurilor concrete de relaxare penală asupra mentalului colectiv, cu precădere asupra mentalului predispus la fapte antisociale.

Oare măsurile vizând reducerea pedepselor, abrogarea unor forme infracționale, reducerea termenelor de prescripție, reducerea fracțiilor necesare pentru liberarea condiționată, recursurile compensatorii să aibă un astfel de efect? Ar putea ele să "încurajeze" săvârșirea unor fapte penale?

Oare discursul public de minimalizare a consecințelor unor fapte penale ar putea avea?

În același timp aud tot mai des (regretabil pentru mine) replici de genul: "a furat dar a și făcut," ori "ce a făcut, dom'le, n-a dat la nimeni în cap, doar a luat un ciubuc, toată lumea ia". 

Oare aceste replici demonstrează o schimbare de optică la nivelul societății care declarativ urăște infracțiunea dar în concret pare indulgență cu infractorii, iar asta se transpune în rândul majorității membrilor ei? 

Sau această optică e minoritară însă promovată intens?

Dacă nu ne place această realitate astfel cum o percepem, dacă simțim temeri legate de siguranță, cred că trebuie să analizăm complexul de împrejurări corect și așa stabilim responsabilii.

În ce măsură este cu adevărat justiția, în ce măsură sunt cei care legiferează ori

cei care promovează discursul public indulgent.

Și în ce măsură suntem noi înșine. Fără supărare.”

Intersant de menționat ar fi faptul că judecătorul Mateescu a intrat în vizorul Inspecției Judiciare, anul trecut, în urma unei sesizări formulate de judecătorul CCR Petre Lăzăroiu care reclama că magistratul ar fi săvârșit patru abateri disciplinare într-o postare pe Facebook. Postarea cu pricina se referea la faptul că judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu şi-a depăşit cu un an mandatul pentru care a fost numit la CCR, contrar chiar jurisprudenţei Curţii. Mai multe detalii AICI

De asemenea, Bogdan Mateescu este unul dintre magistrații care a cerut cu fermitate aborgarea controversatei OUG7 emisă de catastrofalul fost ministru al Justiției Tudorel Toader. Detalii AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.