EXCLUSIV: Un sociolog cunoscut prezintă PROBLEMELE pe care le întâmpină referendumul organizat de Klaus Iohannis


EXCLUSIV: Un sociolog cunoscut prezintă PROBLEMELE pe care le întâmpină referendumul organizat de Klaus Iohannis

Sociologul și politologul Alfred Bulai prezintă, în exclusivitate pentru Podul.ro, principalele probleme pe care le întâmpină referendumul organizat de președintele Klaus Iohannis.

Vă prezentăm declarațiile sociologului.

”Realistic vorbind, încă nu sunt foarte mari șansele pentru a trece referendumul. Probabil, finalmente, procentul va fi la limită, deoarece, cu excepția PSD și ALDE, celelalte partide vor trage pentru prezență. Desigur, prezența va fi mai mare decât cea înregistrată cu prilejul altor alegeri europarlamentare, asta-i evident, dar doar cu câteva procente peste medie nu se poate schimba diametral situația.

Nu știm încă în ce măsură își va putea controla PSD electoratul. Dacă părți ale electoratului PSD vor vota totuși referendumul, situația poate comporta oarece diferențe. Nu știm încă nici cât de mare va fi, până la urmă, falia facilitată de Victor Ponta și Pro România, fiindcă votanții acestei grupări provin, majoritar, din PSD, dar nu cred că va fi foarte mare. Dacă Ponta va rupe doar, să zicem, 10 procente, în economia general a alegerilor asta să știți că nu va conta mare lucru. Încă există o necunoscută în sensul ăsta.

La toate acestea contează foarte mult atașamentul electoratului pentru propriile idei. E clar că mobilizarea și emoția sunt peste medie, dar repet: pentru referendum nu sunt deloc de ajuns câteva procente în plus peste medie”, a declarat Alfred Bulai, în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.