NU cântați prohodul PSD: CONDAMNAREA lui Dragnea îi AJUTĂ!


NU cântați prohodul PSD: CONDAMNAREA lui Dragnea îi AJUTĂ!

Să nu ne facem iluzii: PSD este o hidră cu mai multe capete, nu un partid de lider, ca pe vremea lui Iliescu. Tai unul din capete, mai răsar zece.

În istoria sa, PSD a obținut rezultate mai proaste ca la aceste alegeri: în 2007, tot la europarlamentare, a reușit puțin peste 23,11%, adică 1,18 milioane de voturi. Numeric, în 2019 a luat aproape de două ori mai multe voturi, 2,1 milioane.

PSD are deja o schiță de strategie ca să iasă din impas și nu-mi dau seama cum va reuși opoziția să o contracareze:

-         Social-democrații trag de timp, pentru ca valul de entuziasm al suporterilor opoziției să se risipească.

-         Competiția pentru succesorul lui Dragnea va fi dură, dar, după congresul din iunie, partidul va redeveni, pas cu pas, o structură militarizată, unită în spatele liderului, indiferent cine va fi acesta.

-         Condamnarea lui Dragnea ajută partidul: valul de furie al taberei anti-PSD va rămâne fără ținta-piept nr.1. Presa aservită PSD se va folosi de imaginea lui Dragnea, pe care-l va prezenta drept un erou-martir al luptei cu statul-paralel. Bineînțeles că, în PSD, mai toți sunt fericiți că au scăpat de Dragnea, dar, public, îl vor căina și vor susține că judecătorii și-au permis să-l condamne fiindcă a pierdut alegerile.

-         PSD va rămâne la guvernare și se va folosi de toate resursele sale ca să cumpere voturi. Probabil că va vota din nou legea pensiilor, mărind promisiunile. Aparent, strategia nu a fost prea utilă la aceste alegeri, dar oricum PSD nu are altă soluție. Puțin probabil ca Dăncilă să demisioneze din fruntea Executivului, așa cum cere Opoziția.

-         Alegerile parlamentare se vor ține la termen, în toamna lui 2020, nu anticipat.

Ce poate face Opoziția? Câteva chestiuni elementare: să nu se lase luată de valul succesului, să nu înceapă o bătălie publică pe un ciolan foarte ipotetic și să se unească, menținând presiunea asupra guvernării PSD.

PSD este la podea, dar are resurse uriașe să-și revină.

Nu m-aș grăbi să spun că acest partid a pierdut alegerile din 2020: lupta este încă deschisă.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.