PSD, în era post-Dragnea, sub lupa politologului: Au avut întodeauna un Dragnea. PSD-iștii suferă de un sindrom post-Stalin!


PSD, în era post-Dragnea, sub lupa politologului: Au avut întodeauna un Dragnea. PSD-iștii suferă de un sindrom post-Stalin!

Politologul și scriitorul Ioan Stanomir a participat în cadrul unei emisiuni la Digi24 în care a vorbit despre PSD în epoca post-Dragnea. Întrebat care ar fi soluția pentru ieșirea PSD din criză în cazul în care există, Ioan Stanomir a atras atenția mai întâi asupra răului pe care formațiunea politică social-democrată l-a făcut României subliniind că în Partidul Social Democrat a existat întotdeauna un Dragnea.

Totodată, profesorul universitar a reliefat faptul că PSD, dacă continuă ca în ultima perioadă, se va prăbuși complet, iar dacă va încerca să schimbe macazul este posibil să se spargă. 

"În primul rând, ar trebui să ne gândim ce a făcut acest partid României. Pentru că votul de duminică nu a venit pe neașteptate. Cred că și cei mai devotați și orbiți dintre social-democrați înțeleg că acesta este decontul pentru doi ani și jumătate pentru care această țară a fost maltratată de un partid. Iar ziua de 10 august în care românii din țară și din străinătate au fost bătuți de o manieră care amintea de Mineriade este iarăși un eveniment care nu poate fi trecut sub tăcere, încât problema pentru mine nu e ce se întâmplă cu PSD, ci ceea ce vom face noi ca țară pentru ca un nou episod precum Liviu Dragnea să nu se mai întâmple. Iar asta înseamnă că tot sistemul care a permis existența domnului Dragnea să dispară odată cu domnul Dragnea. Iar acest sistem nu se reduce la domnul Dragnea. L-am văzut în cursul zilei pe Marian Oprișan care și-a descoperit vocația de gânditor politic. Când era domnul Dragnea pe cai mari și era tare, domnul Marian Oprișan, din câte am înțeles, era primul care propunerea excluderea colegilor puciști. Acum spune că s-a ieșit din epoca PSDragnea. Eu cred că întotdeauna a existat un Dragnea în PSD, dar a purtat diferite nume. Mai întâi a purtat numele de Ion Iliescu, apoi Adrian Năstase. A fost și Victor Ponta. Tot Victor Ponta spunea că a greșit. A greșit foarte mult, dar nu pare foarte dispus să explice pe larg ce a greșit. Și nu pare dispus să înțeleagă că aceste greșeli sunt incompatibile cu valorile europene și euroatlantice. 

Încât, răspunzând direct la întrebarea dvs., acest partid are de făcut o alegere foarte simplă. Dacă va merge pe această linie, probabil că dezastrul va fi unul complet și că viitoarele cicluri electorale nu vor face decât să consfințească acest dezastru, iar dacă va încerca să se schimbe este posibil ca el să se spargă. Așa cum ați observat și dvs, există tabere. Și nu există tabere doar de azi, de ieri provocate de lupta pentru putere, ci există tabere care răspund unor linii de ruptură mai profunde, cum este de exemplu linia PRM-istă din PSD. E clar că domnul Codrin Ștefănescu și Olguța Vasilescu nu sunt PRM-iști doar prin violența verbală și prin agresivitatea lor de mahala. Ei sunt PRM-iști pentru că de acolo provin. Și este limpede că dacă se va ajunge la o ruptură, PSD va ieși slăbit. Să nu uităm că a mai existat și ruptura provocată de Pro România. Și înțelegem din declarațiile de astăzi ale domnilor Ponta și Țuțuianu că nu există posibilitatea unei reconcilieri prea rapide cu PSD", a precizat analistul politic. 

Totodată, Ioan Stanomir a comentat declarația lui Dăncilă de marți conform căreia PSD-iștii au acum, în epoca post-Dragnea, posibilitatea de a-și spune opinia. Astfel, politologul a ilustrat două caracteristici fundamentale ale PSD-iștilor, lașitatea și slugărnicia. Mai mult, Ioan Stanomir a concluzionat că în urma acestei declarații putem spune că "acești domni și doamne din PSD suferă de un sindrom post-Stalin".

"Știți că nu foarte demult s-a lansat o comedie despre moartea lui Stalin care a făcut un scandal enorm în Rusia lui Putin. Acești domni și doamne din PSD suferă de un sindrom post-Stalin. Toți descoperă că au fost foarte atenți la linia partidului, că ar fi vrut să vorbească, dar din motive pe care nu ni le împărtășesc au tăcut mâlc. Asta, în limba română, are o explicație. În limba română există cuvântul lașitate. Cred că domnii și doamnele din PSD suferă înainte de toate de două păcate fundamnetale, de lașitate și de slugărnicie. Domnul Dragnea este nu doar cel pe care l-au tolerat, ci l-au făcut posibil. Iar acum domnul Dragnea fiind în penitenciar, doamnele și domnii din PSD încearcă să ne facă să credem că lașitatea și slugărnicia nu fac parte din ADN-ul lor politic. Din păcate fac parte. Iar cazul lui Oprișan este un caz exemplar. Domnii Oprișan și Buzatu nu ar fi fost posibili fără PSD. O țară fără PSD nu i-ar fi propulsat în carierele de care au beneficiat. Nu vreau să-i jigndesc, dar poate ar fi fost buni în alte poziții", a conchis analistul politic Ioan Stanomir. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.