Nicușor Dan candidează la Primăria Capitalei. Îl vor susține USR-Plus sau îi vor întoarce spatele? În ce relații este fostul lider fondator al USR cu Barna și Cioloș


Nicușor Dan candidează la Primăria Capitalei. Îl vor susține USR-Plus sau îi vor întoarce spatele? În ce relații este fostul lider fondator al USR cu Barna și Cioloș

Fondatorul USR, Nicușor Dan, nu și-a ascuns niciodată intenția de a-și încerca din nou norocul la Primăria Capitalei. Zilele astea vorbește din nou despre asta, ceva mai apăsat, în condițiile în care prin presă se vehiculează deja niște nume din partea coaliției USR-Plus.

Numai că numele lui Nicușor Dan nu pare să fie luat în calcul de conducerile cele două formațiuni care s-ar fi orientat mai degrabă către Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății în guvernul Cioloș, și Roxana Wring, șefa USR București.

În acest context, Nicușor Dan simte probabil că ar fi un moment prielnic să clarifice lucrurile și să forțeze un răspuns din partea USR-Plus cu privire la sprijinirea candidaturii sale. Astfel, la B1tv, el a precizat că va candida independent, dar că și speră la suport din partea Opoziției, poate chiar desemnarea lui ca și candidat unic. Lucru greu de pus în practică însă de ceva vreme în cercurile liberale se vehiculează tot mai mult posibilitatea candidaturii la Primăria generală a consilierului municipal PNL Ciprian Ciucu.

„Am spus că este o mare dorinţă a publicului de dreapta sau anti-PSD să existe candidat comun şi în mod sigur va exista un candidat comun al dreptei în scenariul foarte probabil în care alegerile rămân într-un singur tur. Eu îmi doresc să fiu acel candidat, pentru asta, evident că trebuie să fie un agreement cu toate partidele de dreapta din Bucureşti”, a declarat Nicuşor Dan pentru Digi24.ro.

Fostul preşedinte al USR mai spune că a avut discuţii cu toate partidele de Opoziţie din Bucureşti, dar că o hotărâre nu a fost luată încă în acest sens. Pe de altă parte, Dacian Cioloş şi Dan Barna, liderii PLUS şi USR au negat că ar fi discutat cu Nicuşor Dan referitor la acest subiect. 

„Un mesaj foarte clar pe care l-am dat în fiecare zi a campaniei, obiectivul în acest moment este dat de 26 mai. Un rezultat bun, un rezultat consistent pe 26 mai deschide perspectiva unor poziţionări şi pentru prezidenţiale şi pentru alegerile locale, context în care, evident vom vedea care sunt opţiunile cele mai bune în aşteptările electoratului, inclusiv din Bucureşti şi vom lua o decizie.”, precizat recent Dan Barna. Dacian Cioloş a negat, de asemenea că ar fi discutat cu Nicuşor Dan: „Eu nu am avut acest gen de discuţii cu domnul Nicuşor Dan. Eu, unul, n-am avut.”

În afara faptului că foarte probabil ca fiecare din cele două formațiuni ale Alianței 2020 să-și dorească impunerea propriului candidat, susținerea candidaturii lui Nicușor Dan pare aproape imposibilă în virtutea unor ranchiuni mai vechi. Felul în care a fost ales actualul președinte al USR Dan Barna, după demisia din iunie 2017 a lui Nicușor Dan, a fost contestat în instanță de mai mulți membri USR din diverse filiale, apropiați ai fostului lideri, tabăra care i-a rămas fidelă acestuia acuzându-l public pe Dan Barna că a manipulat procedura de desemnare a delegaților la Congres pentru a-și asigura victoria. Reclamarea la tribunal a acestei situații a provocat apoi acea cumpănă teribilă când Biroul Electoral Central a respins protocolul de constituire a alianței electorale "Alianța 2020 USR-PLUS”, motivând că în documente președinți ai formațiunilor sunt Nicușor Dan și Daneș Raluca, nu Dan Barna și Dacian Cioloș. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația formulată de USR și PLUS împotriva deciziai BEC și a decis că alianța poate candida la alegerile europarlamentare din 26 mai.

Nicușor Dan a avut atunci o atitudine foarte fair, înscriindu-se înapoi în USR ca simplu membru, pentru a ajuta la formarea alianței. Gestul lui nu a rămas fără ecou în rândurile foștilor/actualilor colegi care i-au mulțumit călduros și l-au rugat să rămână atunci când ND anunța că va demisiona odată problema candidaturii alinaței rezolvate. 

Apoi, nici relația lui Nicușor Dan cu Cioloș nu este tocmai cordială din moment ce fondatorul USR s-ar fi opus intrării fostului premier în USR când acesta părea că ar dori s-o facă. Ulterior, Nicușor Dan a respins categoric orice opoziție față de venirea lui Cioloș în USR, afirmând că acesta nici măcar nu a făcut vreo cerere de înscriere în partid, primul pas necesar pentru orice persoană care dorește să devină membră USR. 

Un material complex despre meritele incontestabile, dar și despre vulnerabilitățile lui Nicușor Dan găsiți AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.