EXCLUSIV Zegrean DESFIINȚEAZĂ CCR: ”Legalizează FURTUL de bani publici!” DEZINCRIMINAREA mascată a faptelor de corupție


EXCLUSIV Zegrean DESFIINȚEAZĂ CCR: ”Legalizează FURTUL de bani publici!” DEZINCRIMINAREA mascată a faptelor de corupție

Erată: Ştirea iniţială afirma în mod greşit că CCR a dat undă verde dezincriminării faptelor de corupţie dacă foloasele sunt obţinute pentru un terţ. De fapt, acea prevedere controversată din legea deputatului PSD Cătălin Rădulescu picase deja la Curte în anul 2018.

Fostul președinte al Curții Constituționale – l-am numit pe juristul Augustin Zegrean – explică, în exclusivitate pentru Podul.ro, de ce intenția judecătorilor CCR de a da undă verde dezincriminării faptelor de corupție dacă bunurile obținute sunt pentru terți reprezintă ”o prostie de proporții”, ”o absurditate” care va favoriza din plin furtul din bani publici.

”Avem de-a face cu o dezincriminare mascată a unor fapte de corupție. Este foarte grav ce se întâmplă”, avertizează juristul.

Podul.ro vă prezintă declarațiile lui Augustin Zegrean.

”Aud că judecătorii Curții Constituționale vor dezincriminarea faptelor de corupție, dacă bunurile obținuite sunt pentru terți. Păi, așa ceva este o prostie de proporții! Este absurd, dom'le, foarte absurd... În realitate, CCR dezincriminează mascat fapte de corupție. Este foarte grav.

Vă întreb și eu, ce m-ar putea opri, într-o astfel de situație, să-mi angajez un funcționar public care să fure pentru mine?! Aș fi un terț care n-ar avea de ce să se teamă, dar care ar beneficia din plin de pe urma unor fapte de corupție. Exact asta vor face mulți, doar trăim în România…

Adică, într-un astfel de caz am avea de-a face cu săvârșirea a două fapte de corupție – unul comite, iar altul încasează de pe urma lui –, iar judecătorii Curții Constituționale vor să le dezincrimineze faptele! Așa ceva este halucinant.

De-a lungul timpului, una dintre principalele acuzații a fost că politicienii își angajează rudele, prietenii și oamenii de casă în anumite poziții remunerate din bani publici, că redirecționează fonduri publice, or ceea ce vrea CCR acum este mai mult decât legiferarea nepotismului, ci chiar legalizarea furtului de bani publici prin terțe persoane.

Așa ceva este o groaznică greșeală de legiferare. Dacă ai fapta/faptele de corupție, ce te mai interesează dacă este vorba sau nu despre un terț?

Chiar dacă ar fi cazuri în care politicianul/funcționarul nu câștigă foloase materiale, data viitoare fiți convinși că o să le împartă cu terțul. Repet: trăim în România și cu toții am văzut multe, foarte multe…”, a declarat Augustin Zegrean, în exclusivitate pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.