Fostul șef al AEP, Daniel Barbu, urmărit penal de DNA, împrumutat de Tăriceanu cu 100.000 de lei!


Fostul șef al AEP, Daniel Barbu, urmărit penal de DNA, împrumutat de Tăriceanu cu 100.000 de lei!

Potrivit declarației de avere depuse acum câteva zile de Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al Senatului, el l-a împrumutat pe Daniel Barbu, fostul șef al Autorității Electorale Permanente, cu suma de 100.000 de lei.

Declarațiile de avere depuse în iunie 2019 acoperă anul fiscal 2018.

Situația este ciudată, întrucât în declarația de avere depusă de Daniel Barbu în martie 2019, în calitate de candidat la Parlamentul European, la rubrica datorii nu figurează un astfel de împrumut. În schimb, în 2018, Barbu a deschis, la BRD, un cont de 110.000 de lei. Fostul șef al AEP oricum nu era un om sărac: a câștigat peste 200.000 de lei din salariul de la Universitatea București și indemnizația de președinte al AEP.

În 2016, presa a relatat o situație asemănătoare: Tăriceanu l-a împrumutat pe Barbu cu 44.500 de lei, dar Barbu a uitat să treacă împrumutul în declarația de avere.

Fostul președinte al AEP, Daniel Barbu, este urmărit penal de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, Barbu  nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice, în sensul în care, nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și cheltuieli și ar fi stopat unele controale aflate în curs. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.