Ample TENSIUNI în Golful Persic. SUA acuză Iranul că a AVARIAT două petroliere în apropierea Strâmtorii Hormuz


  • ACP
  • Jun 14, 2019 14:27
  • 2358
Ample TENSIUNI în Golful Persic. SUA acuză Iranul că a AVARIAT două petroliere în apropierea Strâmtorii Hormuz

Săptămâna asta, pe 13 iunie, la puțină vreme după exploziile care au avariat patru nave în Golful Oman, pentru care a fost acuzat Teheranul, alte două nave au fost avariate de explozii, în aceeași regiune din apropierea Iranului.

Nava Kokuka Courageous, deținută de o firmă japoneză, care transporta metanol către Singapore și nava Front Altair, deținută de o firmă norvegiană, care transporta produse petrochimice către Taiwan au fost avariate, joi dimineață, de două explozii succesive cu cauze necunoscute, fapt care a dus la ridicarea bruscă a prețului petrolului pe cotația Brent și la escaladarea tensiunii în regiune.

Către seara zilei de 13, oficiali ai Statelor Unite au difuzat o înregistrare video care arată o șalupă a Gărzii Revoluționare din Iran al cărei echipaj îndepărta o mină neexplodată de lângă nava japoneză avariată.

Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că agențiile de informații americane au ajuns la concluzia că a fost vorba de un atac din partea Iranului, poziție întărită apoi și de președintele Trump, într-un interviu pe Fox News.

Numai că proprietarul navei Kokuka Courageous, Yutaka Katada, a declarat că echipajul navei sale a văzut că aceasta a fost lovită de un obiect zburător care ar fi provocat explozia, așadar nu ar fi fost implicată o mină.

A venit imediat și răspunsul ministrului de Externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, care a negat orice amestec al țării sale în atacul asupra celor două nave, acuzând Statele Unite că vor să saboteze orice demers diplomatic exact acum, după ce premierul Japoniei, Shinzo Abe a vizitat Iranul pentru a găsi o soluție la criza din zonă.

Cu navele militare americane patrulând în regiune în apropierea șalupelor forțelor armate ale Iranului, situația poate degenera oricând către o confruntare deschisă între cele două părți. Rămâne numai de văzut până unde vrea să meargă Iranul, pentru că președintele Trump, oricat de mult ar vrea să evite o confruntare militară în momentul de față, e gata să dea ordinul de intervenție pentru avioanele de luptă și navele militare americane aflate în regiune – mai multe detalii AICI.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.