Maia Sandu anunță CURĂȚENIE totală în Justiție, după controversele stârnite de reținerea și eliberarea lui Renato Usatîi, omul Moscovei


Maia Sandu anunță CURĂȚENIE totală în Justiție, după controversele stârnite de reținerea și eliberarea lui Renato Usatîi, omul Moscovei

Decizii bulversante în Republica Moldova: liderul grupării ”Partidul Nostru” – controversatul afacerist pro-rus Renato Usatîi – a fost reținut duminică la intrarea în Republica Moldova, după trei ani petrecuți la Moscova, și câteva luni în Germania, pentru ca la doar câteva ore după aceea procurorii să anuleze mandatul de arest.

În acest context, premierul Maia Sandu anunță, prin intermediul unei postări pe Facebook, că noul guvern al Republicii Moldova va curăța Justiția, în cel mai scurt timp, ”de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”.

De asemenea, premierul Republicii Moldova avertizează că deciziile contradictorii din speța Renato Usatîi ridică multiple semne de întrebare: fie dosarul a fost fabricat la comandă politică, fie procurorii sunt manevrați din exterior, în ambele cazuri fiind necesar ca cei vinovați să răspundă în fața legii.

Podul.ro vă prezintă anunțul premierului Maia Sandu.

”Prim-ministrul nu poate da indicații procurorilor și nu poate interveni în justiție și nu o voi face niciodată.

Însă decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare. Prin această decizie, procurorii fie recunosc că dosarul a fost fabricat la comandă politică și atunci ar trebui să știm la comanda cui, iar cei care au îndeplinit asemenea indicații trebuie să-și dea demisia și să răspundă în fața legii, fie legalitatea deciziei de astăzi are caracter îndoielnic. În acest caz, de asemenea, procurorii responsabili trebuie să răspundă în fața legii.

Să fie clar pentru cei care încearcă să profite de această perioadă de tranziție – în cel mai scurt timp, vom curăța justiția de oamenii corupți, din vechiul sistem, care lucrează la comanda cuiva și nu în interesul cetățeanului și conform prevederilor legale”, scrie Maia Sandu.

Menționăm că Dorin Chirtoacă – lider al PL și fost primar al Chișinăului – a avertizat, potrivit presei de dincolo de Prut, că ”Rusia l-a trimis pe Usatîi să consolideze stânga prorusă”.

Vă amintim că pe numele lui Renato Usatîi a fost emis un mandat de arestare național și internațional, în 24 octombrie 2016, afaceristul refugiindu-se degrabă la Moscova, și apoi pentru câteva luni în Germania, până în prezent, de unde a oferit numeroase interviuri presei de casă din Basarabia.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.