Presiuni majore pe magistrații incomozi pentru PSD. Demisia Liei Savonea din CSM, cerută de 25 de organizații civice


Presiuni majore pe magistrații incomozi pentru PSD. Demisia Liei Savonea din CSM, cerută de 25 de organizații civice

Mai multe organizații civice, în număr de 25, reflectă presiunile ce se pun pe magistrații care sunt incomozi coaliției PSD-ALDE. Pe cale de consecință, cele 25 de organizații cer demisia judecătoarelor Lia Savonea, Simona Marcu și Gabriela Baltag din CSM, căci nu își îndeplinesc rolul constituțional de garant al independenței justiției. 

Redăm în cele ce urmează comunicatul integral:

La mai puțin de 30 de zile de la votul covârșitor pro justiție independentă și pro stat de drept al românilor din țară și Diaspora, observăm că politicienii din arcul guvernamental nu au învățat nimic din lecția alegerilor europarlamentare.

Asistăm în continuare la încercări de intimidare a magistraților onești și, tocmai de aceea, neagreați și prigoniți de coaliția de guvernare PSD-ALDE prin instrumente instituționale special create în acest scop (așa cum este cazul Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție/SIIJ) sau în fruntea cărora au fost numite, prin OUG sau proceduri obscure, persoane care și-au demonstrat obediența și servilismul față de mai marii politici ai zilei (așa cum este cazul Inspecției Judiciare/IJ).

Facem un apel către Consiliul Superior al Magistraturii să iasă din letargia indusă de doamnele judecător Lia Savonea, (în calitate de președinte), Simona Marcu și Gabriela Baltag (în calitate de membre) și să își îndeplinească rolul constituțional de garant al independenței justiției.

Pe această cale, solicităm demisia din cadrul CSM a doamnelor judecătoare mai sus menționate care, în repetate rânduri, au avut poziționări în flagrantă contradicție cu mandatul primit la alegerea lor ca membre în CSM din partea asociațiilor de magistrați-judecători de la diferitele instanțe din țară.

Solicităm încetarea imediată a hărțuirii la care sunt supuși de către SIIJ și IJ domnii procurori Bogdan Ciprian Pîrlog și Sorin Marian Lia, membri în consiliul de conducere al Asociației Inițiativa pentru Justiție, pentru faptul că au avut îndrăzneala să ia atitudine și să vorbească, în virtutea dreptului la liberă exprimare garantat de Constituție, despre problemele cu care se confruntă sistemul judiciar din România în ultimii 2 ani și jumătate, supus unui asalt continuu și brutal din partea coaliției PSD-ALDE cu unicul scop de a-i face scăpați de dosare penale și condamnări pe politicienii alianței aflate la guvernare.

Cerem liderilor aflați în fruntea PSD și ALDE să înceteze imediat orice declarații sau atacuri la adresa independenței justiției și a statului de drept și să se conformeze cerințelor exprimate prin tratatele și acordurile la care statul român este parte – Tratatul UE și MCV – precum și a solicitărilor venite din partea asociațiilor de magistrați, a societății civile, a partenerilor occidentali ai României (ambasade, Comisia Europeană, Comisia de la Veneția) cu privire la necesitatea respectării obligațiilor și angajamentelor asumate odată cu dobândirea calității de membru UE și NATO cu drepturi depline.”

Asociații civice semnatare:

#activAG Pitești (membră a federației civice Contract România)
Acțiunea Civică Galați
Asociația Aradul Civic (membră a federației civice Contract România)
Asociația Culturală „Noul Horizont” din Valencia
Asociația Platforma Oradea Civică 2017 (membră a federației civice Contract România)
Alianța Românilor Uniți din Madrid (membră a asociației Diaspora Unită Ajută România)
Asociația Voci pentru Democrație și Justiție – VeDem Just
Civica Iași
Brașovul Civic (membră a federației civice Contract România)
Democracy Next Level din Milano
Diaspora Padova (membră a asociației Diaspora Unită Ajută România)
Diaspora Română din Italia (membră a asociației Diaspora Unită Ajută România)
Diaspora Milano
Diaspora Unită Ajută România / DUAR
Grupul Civic Madrid Ro
EuRo Aleg 2.0
Inițiativa Timișoara (membră a federației civice Contract România)
Maramureșul se adună
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei
Mureșul Civic (membră a federației civice Contract România)
München pentru România (membră a asociației Diaspora Unită Ajută România)
Reactiv Brasov
Rezistența din Valencia
Rezist Zürich
România Unită (membră a asociației Diaspora Unită Ajută România)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.